Terleme probleminde son çözüm yolu botoks

Terleme probleminde son çözüm yolu botoks

Yayın: 17.06.2017 00:09
Paylaş:
A+ A-

Terleme problemi, özellikle yaz aylarında insanlar için büyük bir sorun haline dönüşebiliyor. Aşırı terlemeye, gerekli testler ve tedaviler sonucunda da bir çözüm bulunamaması halinde son seçenek olarak botoks ön plana çıkıyor.

Terlemenin çok kapsamlı bir konu olduğunu vurgulayan Acıbadem Eskişehir Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Burcu Aydemir, bu problem nedeniyle kendilerine başvuran hasta sayısının çok fazla olduğunu belirtti.

erlemenin dahili sorununun tiroid bezinin hızlı çalışması olduğunu aktaran Aydemir, “Tiroid bezi yavaş çalışırsa bu kez ciltte kuruluk meydana gelir. Saç dökülmesi tırnak kırılması yine buna bağlı problemlerdir. Ama tiroid bezinin, hızlı çalışması terlemenin ana nedenidir. Biz yaz aylarında terlemeyi havalar sıcak olduğu için ter bezlerinin hızlı çalışması şeklinde de görebiliyoruz. Özellikle bayanlarda ellerde terleme şeklinde görebiliyoruz. Bu acaba ter bezlerinin hızlı çalışması sonucu ortaya çıkan bir durum mudur yoksa organik bir sorun mudur? Bunun tetkiklerle mutlaka taranması gerekir” şeklide konuştu.

Testlerle, böbreklerin terleme ile artan su kaybını ne kadar karşılayabildiğinin araştırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Burcu Aydemir, “Böbreklerdeki problemden ima ettiğimiz şey, eğer biz 8-10 su bardağı su içiyorsak bunu biraz daha arttırmalıyız. Çünkü terleme ile su kaybımız artıyor. Böbreklerin bu problemlerden etkilenmemesi için de su alımını arttırmamız lazım. Bunun tedavisinde kan tahlili ile bir neden bulabiliyorsanız örneğin tiroid bezi patalojileri diyorsanız, şeker terlemeye neden olan bir başka faktör. Kanda iltihabınız olabilir. Yine bu da terlemeye neden olan faktörlerden birisi. Gün içerisinde şeker düşüklüğü yaşamış olabilirsiniz. Bu da terlemenin soğuk terleme şeklinde görülmesine neden olur” ifadelerini kullandı.

Son seçenek botoks

Terleme probleminin tedavisinde son seçeneğin botoks uygulaması olduğunu söyleyen Aydemir, konuyla ilgili şunları aktardı: “Bu tür problemler detaylı bir şekilde kan tahlilleri ile irdelendikten sonra son olarak ter bezleri eğer hızlı çalışıyorsa, bu terleme tokalaşırken dahi sorun oluyorsa, en son seçenek olarak botoks diyoruz. Botoks ile ter bezlerine giden kıl köklerinin biraz daha fonksiyonunu yavaşlatabilirsiniz. Aslında halk arasında zehir diye geçen bir şey ancak zehirle bir alakası yok. Sadece o bölgeyi felç eden, ter bezlerine giden sinir uçlarını biraz şaşkınlığa uğratmak gibi diyebiliriz.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.