Anadolu Ajansı tarafından
21 Mayıs, 2024 12:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

EEG, epilepsi ve uyku bozukluklarının teşhisinde kritik rol oynuyor

İSTANBUL (AA) - NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, EEG sonuçlarının, nörolojik bozuklukları teşhis etmek, epilepsi nöbetlerini değerlendirmek, uyku bozukluklarını incelemek ve beyin aktivitesi ile ilgili diğer durumları araştırmak için kullanılabildiğini belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Şalçini, elektroensefalografinin (EEG), beyin aktivitesini ölçmek için kullanılan bir tıbbi teşhis yöntemi olduğunu kaydetti.

Şalçini, "EEG, beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydetmek için kullanılan girişimsel olmayan bir yöntemdir. Beyin hücreleri veya nöronlar, iletişim kurmak için küçük elektriksel sinyaller üretir. Bu sinyaller, EEG cihazı tarafından ölçülür ve kaydedilir. EEG cihazı, bir dizi elektrot kullanır. Bu elektrotlar, kişinin kafa derisi üzerine yerleştirilir ve beyindeki elektriksel aktiviteyi ölçmek için kullanılıyor. Elektrotlar genellikle kafa derisi üzerine yerleştirilen bir kep veya tek tek yapıştırılan elektrotlar şeklinde düzenlenir." bilgisini verdi.

EEG cihazının uzanarak veya oturarak, gözler kapalı ya da açık tutularak, bir dizi yönerge verilerek beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydettiğini vurgulayan Şalçini, şunları kaydetti:

"Kaydedilen veriler daha sonra bilgisayarlar tarafından işleniyor ve beyin dalgaları olarak adlandırılan grafiksel bir temsil oluşturuluyor. Beyin dalgaları, farklı frekanslarda ve desenlerde olabilir. Örneğin, uyanıklık durumu, derin uyku veya rüya sırasında beyin dalgaları farklılık gösterebilir. EEG sonuçları, nörolojik bozuklukları teşhis etmek, epilepsi nöbetlerini değerlendirmek, uyku bozukluklarını incelemek ve beyin aktivitesi ile ilgili diğer durumları araştırmak için kullanılabiliyor. EEG'nin kolay uygulanması ve göreceli olarak düşük maliyeti, onu beyin aktivitesini incelemek için yaygın olarak kullanılan bir araç haline getiriyor."

Şalçini, EEG'nin temel amacının, beyin aktivitesini ölçmek ve değerlendirmek olduğunu aktardı.

Beyin aktivitesini inceleyerek, farklı beyin durumlarını, özellikle de elektriksel aktivite paternlerindeki değişiklikleri belirlemenin mümkün olduğunu belirtti.

- "Uyurgezerlik EEG ile incelenebiliyor"

Celal Şalçini, EEG'nin, epilepsi gibi nörolojik bozuklukların teşhisi ve yönetimi için önemli bir araç olduğunu belirterek, epilepsi nöbetleri sırasında beyin aktivitesinde tipik değişiklikler olabildiğini ve EEG'nin bu değişiklikleri kaydedebildiğini, ayrıca diğer nörolojik bozuklukların teşhisi ve yönetiminde de kullanılabildiğini anlattı.

EEG'nin, uyku sırasında beyin aktivitesindeki değişiklikleri, uyku bozukluklarını tanımlamak ve değerlendirmek için kullanıldığını kaydeden Şalçini, şu değerlendirmede bulundu:

"EEG ayrıca, nöropsikiyatrik bozuklukların, özellikle de epilepsiye benzeyen nöbetlerin altında yatan nörolojik aktiviteyi belirlemek için kullanılabiliyor. Bu, psikiyatrik ve nörolojik bozuklukların ayrılmasına yardımcı olabiliyor. EEG, bu gibi durumlarda bir teşhis aracı olarak işlev görürken, uzmanlar kaydedilen beyin aktivitesini değerlendirir. Beyin aktivitesindeki belirli desenler veya değişiklikler, bir hastalığın teşhisinde veya tedavi yöntemlerinin izlenmesinde önemli bilgiler sağlayabilir. EEG sonuçları, bir tıbbi uzmanın klinik değerlendirmesiyle birleştirilerek tam bir teşhis yapılır."

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
18 Nisan, 2025 00:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Unutulan çanta fünye ile patlatıldı

Düzce’de işletmede unutulan çanta polis gruplarının çalışması sonrasında fünye ile patlatıldı.
Olay, Orhangazi Mahallesi’nde meydana geldi. Alınan bilgilere nazaran bölgede bulunan bir işletmede unutulan çanta polis takımlarını harekete geçirdi. Çanta gruplarca denetim edildiğinde çantanın içerisinden sinyal sesi geldi. Çantanın içinden gelen ses sonrasında bölgede geniş güvenlik tedbirleri alındı. Araç trafiğine kapanan bölgede bomba imha takımları işletmenin içerisinde ses gelen çantayı fünye ile patlattı. Çantanın içerisinden ise sinyal veren aygıtın motosiklet hırsızlığına tedbir olması için hareket edince ses çıkaran aparat olduğu tespit edildi. Bölgede bulunanlar rahatlarken, fünye ile patlatma anı anbeab kayıt altına alındı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.