Safranbolu’da Peygamber Soyundan Gelen Kaymakamın Eşine ait mezarlık talan edilmiş

Safranbolu’da Peygamber Soyundan Gelen Kaymakamın Eşine ait mezarlık talan edilmiş

Yayın: 30.06.2024 15:30
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK – Safranbolu Aile Mezarlığı’ndaki mezar taşlarının kaderine terk edildiği görüldü.

Osmanlı dönemine tarihlenen mezar taşları dekoratif zenginliği nedeniyle merak uyandırıyor. Beyaz mermer üzerine, kabartma yazı ve bitkisel süslemeli mezar taşlarının yerinden oynatıldığı, mezarların rastgele kazıldığı ve yakınlarında ateş bile yakılmış olduğu görüldü. Tarihimize ışık tutacak kişilere ait mezar taşları koruma altına alınmalı ve yaşatılmalı. 

Müslüman Mezarlığı’nda Altın Olmaz

Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Niyazi Ünal, Safranbolu Aile Mezarlığı’nda bulunan çok sayıda tarihi mezarların talan edildiği ve yıkık durumda bırakıldığını ifade etti. Mezarlığın restore edilmesinin önemine değinen Ünal, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti. Ünal: “Kesme taşlarla yapılmış mezarlıkların talan edilip, içlerinin de açılmış olduğunu gördük. Hüsn-i Hat ve Kaligrafi alanında oldukça zengin mezar taşlarını okurken, bir dönem Safranbolu Kaymakamlığı ve Emniyet Amirliği yapan, Peygamber soyundan geldiği belirtilen Mustafa (Rüşdi) Reşid Efendi’nin Eşi Şerife Nefise Hanım’ın mezar taşını çözümledik. Böylesine önemli, hat sanatının eşsiz örnekleri sergilenen bir mezar taşının kaderine terk edilmesi açıkçası bizleri çok üzdü. Bizlerde konuyu ilgili yetkililere bildirdik. İnşallah tarihi değerlerimizi yerinde koruyabiliriz ve yaşatabiliriz.” dedi. Ardından Müslüman mezarlığında altın arayanların boşuna mezarları talan ettiğine, değerli bir eşya bulamayacaklarını işaret eden Ünal, dekoratif mezar taşlarının daha dikkatli korunması gerektiğinin önemini vurguladı. “Müslüman mezarlığında altın olmaz” diyerek define arayanların ecdadımıza ait mezarlarını artık rahat bırakmaları gerektiğini söyledi.

Safranbolu’da 1840’lı yıllara ait mezar taşında, bir dönem Safranbolu’nun Kaymakamlığını ve Emniyet Amirliği görevinde bulunan, Peygamber soyundan geldiği belirtilen Mustafa (Rüştü) Reşid Efendi’nin Eşi, Şerife Nefise Hanım’a ait bitkisel süslemeli mezar taşı daha iyi korunmayı ve yaşatılmayı hak ediyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Mezar Taşındaki Yazılar için tıklayınız.

Hüvel Hallakül Baki

Viranşehir Kaimmakamı (Kaymakamı)

Rikab-ı Hümayun

Şahanei Kapucu Başlarından

El Seyyid Mustafa Reşid (Rüşdi)

Efendinin Halidesi (Hanımı)

El muhtaç Fi Şefaat

Rasulena Şerife Nefise Hanımın

Ruhiçün Fatiha

Sene H. 1262

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük Üniversitesi Yaz Tatiline Girdi ve Esnafların İşleri Düşüşe Geçti

Yayın: 04.07.2024 14:10
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK- Karabük Üniversitesi’nde yaz tatilinin başlamasıyla birlikte şehirdeki kafeler ve mağazalar, öğrencilerin memleketlerine dönmesi sonucu müşteri azlığı yaşamaya başladı.

Şehir ekonomisine önemli katkılar sağlayan öğrencilerin yokluğu, esnafları zor durumda bırakıyor. Öğrenci azlığı bazı kafelerin veya mağazaların kapanmasına bile sebep olabiliyor. Aslında Karabük’ü ayakta tutan öğrencilerin olduğu bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Esnafların İşleri Düşüşe Geçti

Karabük’te bulunan birçok kafe ve mağaza sahibi, üniversite döneminde yoğun bir müşteri trafiğine sahip olduklarını belirterek, tatil dönemlerinde işlerinin ciddi bir şekilde düşüşe geçtiğini ifade etti. Öğrencilerin memleketlerine dönmesi esnafları zor bir durum içerisine bıraktı. Bununla beraber, Karabük’te yaşayanlar ise iş bulmakta zorluk çekiyor. İşler sakinleşince, çalışan sayıları oldukça düşüyor. Bir kafe sahibi, “Öğrenciler burada olmadığı zaman işlerimiz oldukça düşüyor. Bu durum, özellikle yaz tatilinde daha belirgin oluyor. Öğrenciler gittiği zaman caddeler boşalıyor ve müşteri sayısı giderek düşüyor. Çalışan sayılarını azaltmak zorunda kalıyoruz ve kafeyi erken saatlerde kapatıyoruz. Kış aylarında ise öğrenciler burada oldukları için kafeler fazlasıyla yoğun olmakla beraber oturacak yer kalmadığı zamanlar bile oluyor.” dedi.

Esnafların Alternatif Çözüm Arayışları

Esnaflar, bu durumu aşmak için çeşitli alternatif çözümler arıyor. Özellikle yerel halkı çekmek için farklı kampanyalar ve indirimler düzenlemeyi planlayan mağaza ve kafe sahipleri, sosyal medya üzerinden daha fazla tanıtım yapmayı hedefliyor. Öğrenciler gittiği için esnaflar yerel halka yoğunlaşarak, dikkatlerini çekmeye çalışıyorlar. Bir mağaza işletmecisi, “Öğrenci yokken yerel halkı mağazamıza çekmek için indirim kampanyaları yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca, sosyal medya üzerinden daha aktif olmayı planlıyoruz. Sosyal medya üzerinden ürünlerimizin reklamını yaparak müşterilerin ilgisini çekmeyi planlıyoruz. Günümüzde zaten çoğunluk soysal medya üzerinden hem her işini halledebiliyor hem de sipariş verebiliyor. Bu yüzden bizde sosyal medyaya önem ve ağırlık vererek yaz tatilini bu şekilde geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Yerel Ekonomiye Etkileri

Öğrenci nüfusunun azalması, şehir ekonomisine de doğrudan yansıyor. Üniversite öğrencilerinin şehirde harcadığı para, esnafların gelirinin büyük bir kısmını oluşturuyor. Öğrencilerin yokluğu, sadece mağaza ve kafeleri değil, aynı zamanda konaklama, ulaşım ve diğer hizmet sektörlerini de olumsuz etkiliyor. Öğrenciler olmadığı zaman otobüs ve dolmuşlar oldukça azalıyor.

Belediyeden Destek Çağrısı

Karabük esnafı, bu durumu hafifletmek için belediyeden destek bekliyor. Özellikle yaz aylarında turist çekmek amacıyla çeşitli festivaller, eğlenceler ve etkinlikler düzenlenmesi, esnafların talepleri arasında yer alıyor. Bu tür etkinliklerin, şehirdeki ticari hareketliliği artırarak ekonomik durgunluğun önüne geçip, esnafı ayağa kaldıracağı düşünülüyor.

Karabük’te üniversite tatili döneminde yaşanan müşteri azalması, esnafları oldukça zora sokuyor. Alternatif çözümler ve belediye desteği ile bu durumun üstesinden gelinmeye çalışılıyor. Öğrencilerin geri dönmesiyle birlikte şehir ekonomisinin yeniden canlanması ve eski haline dönmesi bekleniyor. (Kaynak: Yağmur Tozduman)