Orta ve Doğu Karadeniz’de üreticiler fındık hasadı için gün sayıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 18.07.2024 20:00
A+ A-

TRABZON (AA) – MELTEM YILMAZ KARAKURUM / EYÜP ELEVLİ – Trabzon ve Ordu'daki fındık üreticileri, 2024 yılı hasat dönemini bekliyor.

Ağustos ayıyla birlikte ilk olarak sahil kesiminde başlaması planlanan hasada sayılı günler kala bahçeye giren üreticiler, ot temizleme çalışmalarını yürütüyor.

Üreticiler, verimli bir sezon geçirmek için son hazırlıklarını yavaş yavaş tamamlıyor.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, AA muhabirine, hasada kısa bir süre kala bahçelerde fındık altı temizliklerinin yapıldığını söyledi.

Fındık altı otu temizliğinin önemli olduğunu belirten Ergan, “Fındık toplandığı zaman, yere düşen fındıkların kaybolmaması, çürümemesi için bu temizliklerin yapılması gerekiyor.” dedi.

Ergan, fındıktaki verim ve kaliteyi artıracak diğer işlemlerin tamamlandığını, bundan sonra fındığı toplamaya yönelik çalışmaların başlayacağını ifade etti.

– “Üreticilerimize fındığı döküldükten sonra yerden toplamalarını tavsiye ediyoruz”

Fındığın yerden toplanmasının önemine işaret eden Ergan, şunları kaydetti:

“Yıllardır söylüyoruz, 'Fındığı alttan toplayalım” diye. Yani fındık dökülsün, öyle toplayalım. Fındığı erken toplamak randımana zarar veriyor. Yani 50 randıman gelecek fındık erken toplandığında 48 randıman gelebiliyor. Bu da yüzde 2'lik bir fark demektir. Onun için üreticilerimize müsait olan yerlerde, döküldükten sonra fındığı yerden toplamalarını tavsiye ediyoruz.”

Bölgede havanın fındık için uygun koşullarda geçtiğine işaret eden Ergan, “Onun için fındık dallarının güneşten, kuraklıktan yorulmadığı görülüyor. Yağmurun da güneşin de faydası var, çok orantılı hava şartları yaşadık fındık için. İnşallah önümüzdeki zamanlarda fındık toplandığında bunların faydası gözle görülecektir.” diye konuştu.

Ergan, “Üreticilerimize hayırlı bir sezon diliyorum. Sanayicilerimize de hayırlı bir sezon diliyorum çünkü bunu üreteceksin, satacaksın. Hepimiz iç içeyiz, beraberiz.” dedi.

– “Verim geçen seneye oranla daha güzel”

Yomra ilçesinin İkisu Mahallesi'ndeki fındık üreticilerinden Hacı Mehmet Boran da yaklaşık 25 dönümlük fındık bahçesinin bakımıyla ilgilendiğini söyledi.

Hasada kısa süre kaldığını dile getiren Boran, “Şu anda bahçelerimizde alt temizliği yapıyoruz. Biz geç kaldık biraz, bir an önce bu işlemlerin tamamlanması gerekiyor. Bu sene geçen seneye göre daha yüksek bir verim alacağıma inanıyorum. Şu anda gördüğümüz o. Dökülenler olmasına rağmen yine de verim inşallah bu sene iyi olacak.” dedi.

Salih Boran da verimli bir sezon geçirmek için 6 dönümlük fındık bahçelerindeki ot temizliği çalışmalarını tamamlayarak, hasada hazır olduklarını anlattı.

– “Fındıkta erken hasada başlamayalım”

Ordu'daki fındık üreticileri de hasat öncesi bahçelerinde ot temizliği işlerini tamamlamak için çalışıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, üreticilerin yeni sezon öncesi gübreleme, dal budama, kireçleme, ilaçlama gibi çalışmalar yaptığını bildirdi.

Hasada kısa bir zaman kaldığını anımsatan Soydan, “Üreticilerimiz şu anda bahçelerinde dip temizleme yani yabancı otları temizleme sürecine girdiler. Fındık toplamadan önce bu bahçelerin tamamıyla temiz olması gerekir. Fındık yere düştüğü zaman bütün fındıkların görülebilmesi lazım. Bu anlamda da üreticilerimiz bu çalışmalarını yapacaklar.” ifadelerini kullandı.

Soydan, fındığın doğru zamanda toplanması gerektiğine dikkati çekerek, “Bir yıl beklediğimiz ve mücadelesini yaptığımız fındıkta erken hasada başlamayalım çünkü erken hasada girdiğimiz zaman fındıkta kalite, verim ve randıman kaybı olacak. Bu da bize ekonomik anlamda olumsuz yansımış olacak.” uyarısında bulundu.

Altınordu ilçesinde fındık üretimi yapan 60 yaşındaki Ali Özkurt da 2 ton civarında olan ürününü 3 çocuğuyla beraber toplayacağını söyledi.

Hasada yönelik bahçedeki ot biçme dışındaki tüm işlemleri yaptıklarını belirten Özkurt, fındığı toplamak için az bir zaman kaldığı için ot temizliğine de yavaş yavaş başladıklarını kaydetti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

80 yaşında ilçedeki tek saat ustası, 30 yıldır kurmalı mekanizmayla çalışan saatlerin tamirini yapıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 15.09.2024 00:30
A+ A-

TRABZON (AA) – HAMZA ÖNDER KULOĞLU – Trabzon'un Köprübaşı ilçesinde 30 yıldır saat tamirciliğiyle uğraşan İsmet Balcı, 3 metrekarelik iş yerinde mesleğinin son zanaatkarı olarak ilçedekilere hizmet sunuyor.

Saat tamircisi İsmet Balcı, AA muhabirine, 50 yaşına kadar farklı mesleklerde çalıştıktan sonra saat tamiri yapan arkadaşlarının yardımı, kendisinin de ilgisiyle saat tamiri ve bakımını öğrenmeye başladığını anlattı.

Bir süre sonra ilçe merkezindeki iş yerini açan Balcı, zaman içerisinde mesleğinin inceliklerini de öğrenmesiyle sabahtan akşama kadar duvar, köstekli saat, masa, kol ve cep saatlerini tamir etmeye devam ettiğini belirtti.

İlerleyen yaşına rağmen mesleğini severek sürdürdüğünü dile getiren ve kurmalı ve köstekli mekanizmaya sahip saatlerin tamir ettiğini belirten Balcı, “Eskiden dolmuşçuluk yaparak çalışma hayatına başladık. Dolmuşta sırayla kalkmak yoktu, vatandaş kimi tercih ederse onun aracıyla giderdi. Sıra olmayınca haftada bir kez gitsem de yine de minibüsü doldurup gidemedim. Öyle olunca da dolmuşçuluğu bıraktım. Köyde ahırda hayvanlarım vardı bir dönem onlarla ilgilendim. Boş kaldığım zamanlarda ilçe merkezine gelip saatçiliği öğrendim. Saat tamirciliğini Sürmene ilçesindeki saat tamircisi arkadaşlardan bakarak iyi şekilde öğrendim.” diye konuştu.

Balcı, saat tamirciliğine başladığından bu yana aynı yerde, 3 metrekarelik dükkanda olduğuna değinerek, “Bu dükkan belediyenin. Ben de 30 yıldır kiracısıyım. Saat tamircisi olarak Köprübaşı'nda tek benim, başkası yoktur.” dedi.

Her marka ve modeldeki saati tamir edebileceğini anlatan Balcı, şöyle devam etti:

“Bazı saatler var parçası olmuyor. Özellikle Çin saatlerinin parçası bulunmuyor. Diğer saatlerin parçasını Trabzon merkezden alıp tamir ediyorum. Çok değerli saatler var. Bu aralar pek gelmiyor ama gelse bende yedek parçaları var. Kurmalı saatler Avrupa'nın iyi saatlerinin parçaları var. Şimdilerde kimse kullanmıyor kaliteli saatleri. Hep pilli saatleri kullanıyorlar, işi bitince de atıyorlar. Değerli saatleri eskiden kullanılıyordu, artık pek kullanan yok.”

Cep telefonlarının yaygınlaşmasının ardından kol saatlerine olan ilginin azaldığına işaret eden Balcı, kaliteli saati anlamak için cihazın içini açmak gerektiğini aktardı.

-“Benden sonra yapacak kimse yok”

Balcı, saatçiliğin zor bir meslek olduğuna da değinerek, “Ben 80 yaşındayım. Bu işi de ölene kadar burada yapacağım, bir yere de gitmeyi düşünmüyorum. Bu iş zor iştir bunu öyle herkes yapamaz. Saate pil takmakla olmaz. Kardeşimin çocuğuna öğreteyim dedim, 'Ben imam hatip okuyacağım' dedi. Ben öldüğümde malzemem kalacak ayazda. Benden sonra yapacak kimse yok, ilçede saat tamirciliği bitecek.” ifadelerini kullandı.

İsmet Balcı'ya saatini getirerek tamir ettiren Bilal Uzuntaş ise, “Köprübaşı'ndaki tek saat tamiri ustası İsmet amca, bizim minibüsçülüğümüzü de yapardı. Sonra da 30 yıldır burada eski tip saat tamirciliği yapıyor. Ben de saatimi tamir ettirdim. Hem ustadan hem de işçiliğinden çok memnunuz.” şeklinde konuştu.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331