Anadolu Ajansı tarafından
16 Ağustos, 2024 04:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çarşamba Ovası’nda fındık hasadına başlandı

blank

SAMSUN (AA) - Türkiye'nin önemli tarım ürünleri arasında ilk sırada bulunan fındığın Çarşamba Ovası'nda hasadına başlandı.

Ovada fındık, bahçelere serilen file örgüler sayesinde kolayca toplanıyor. Sabah saatlerinde bahçelerine giren çiftçiler, fındığı silkeleyerek filenin üzerinden topladıktan sonra çuvallara koyuyor. Toplanan fındıklar traktör kasalarına konularak kurutulmak için harmana götürülüyor.

Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Samsun'da 1 milyon 240 bin dekar alanda fındık üretimi yapıldığını söyledi.

Fındığın alt kuşak, orta kuşak ve bir üst kuşak denilen alanlarda farklı tarihlerde hasadının yapıldığını anlatan Sağlam, "Bu yıl 114 bin ton fındık rekoltesi bekliyoruz. Ama ihracatçı firmalar 116 bin ton gibi bir rekolte bekliyor. Toplamda Türkiye genelinde Ordu'dan sonra en çok fındık üretimi yapan il olarak ikinci sıradayız. Çarşamba Ovası'nda hasat ağustos ayının 15 ile başladı. Ama alt kesimlerde 8 Ağustos'ta başladı. Bir üst kuşak dediğimiz bölgeler var orada da 23 Ağustos'ta hasat başlayacak." dedi.

Sağlam, fındık bahçelerinde file sistemi oluşturulmasının hasatta kolaylık sağladığına işaret ederek, "Filelerin yüzde 50'sini Bakanlığımız sağlıyor, yüzde 50'sini ise çiftçimiz ödüyor. Hasatta hem aflatoksinsiz hem de işçi maliyeti bu şekilde düşüyor. Çiftçilerimiz müracaat etsin ve filelerden alsınlar istiyoruz." ifadesini kullandı.

- Kahverengi kokarca ile mücadele devam edecek

Karadeniz Bölgesi'nde özellikle nemli alanlarda kahverengi kokarcanın bulunduğuna işaret eden Sağlam, şunları dile getirdi:

"Geçen yıl kahverengi kokarca ile çok mücadele ettik. Bu yıl fındık bahçelerimizde daha az ama biz hasat sonrasında hemen mücadele etmeye devam edeceğiz. Mücadele durmayacak. Bahçelerimizde bir tane kahverengi kokarca kalmayana kadar devam edeceğiz. Çiftçilerimizin mücadeleye bizimle birlikte devam etmelerini istiyoruz."

Fındık üreticisi Kamil Özay ise yıllık ortalama 6 ila 8 ton arasında fındık üretimi yaptığını belirtti.


blank
Haber Merkezi tarafından
17 Nisan, 2025 12:49 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KBÜ Bilgisayar Mühendisliği TÜBİTAK 2209-A’da Türkiye İkincisi Oldu

TÜBİTAK 2209-A kapsamında 46 proje ile Türkiye ikinciliği Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün oldu.

Karabük Üniversitesi (KBÜ), TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında gösterdiği yüksek performansla dikkat çekmeye devam ediyor.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından açıklanan bilimsel değerlendirme sonuçlarına göre KBÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün TÜBİTAK 2209-A programı kapsamında hazırladığı 46 proje desteklenmeye hak kazandı. Bu önemli başarı, Karabük Üniversitesine Selçuk Üniversitesinin ardından Türkiye ikinciliği kazandırdı.

Bu başarıyla birlikte Karabük Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği alanında bilimsel araştırma performansı yüksek üniversiteler arasında yer aldı.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, elde edilen başarıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Karabük Üniversitesi olarak bilimsel araştırma ve proje üretme konusunda Türkiye’nin öncü araştırma üniversiteleri arasında yer alma hedefimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Bilimsel üretkenliği teşvik etmeye, genç araştırmacıları desteklemeye ve yenilikçi projelere katkı sunmaya devam edeceğiz. Bölümümüzü bu başarıya taşıyan değerli öğretim üyelerimizi ve projeleriyle katkı sunan tüm öğrencilerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.”

Üniversitenin farklı fakültelerinde hazırlanan çok sayıda öğrenci projesi de destek almaya hak kazandı.

2024/1 döneminde toplam 505 proje başvurusunda bulunan Karabük Üniversitesi, önceki dönemlere kıyasla başvuru sayısında %171,8, kabul edilen proje sayısında ise %162,2 oranında artış kaydederek dikkat çekici bir ivme yakaladı. Bu yükselişte akademik danışmanlık desteği, proje yazım atölyeleri ve öğrenci odaklı mentorluk programlarının önemli bir rol oynadığı vurgulanıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.