Sağlıkçı iki aile doktor çocuklarıyla aynı hastanede hizmet veriyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.09.2024 16:22
A+ A-

AMASYA (AA) – Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde iki ailenin bireyleri, hemşire, laborant ve doktor olarak bir arada görev yapıyor.

Pratisyen hekim Onur Furkan Ural (25) ve annesi hemşire Emine Ural (48) ile pratisyen hekim Furkan Kara (25), laboratuvarda görevli babası Halil Kara ve hemşire annesi Nuriye Kara (54), aynı hastanede hayat kurtarmak için çaba gösteriyor.

Nuriye Kara, gazetecilere, yaklaşık 35 yıldır sağlık sektöründe görev yaptığını söyledi.

Eşi ve oğluyla aynı hastanede görev yapmanın gurur verici bir duygu olduğunu vurgulayan Kara, “Özellikle oğlumuzla beraber çalışmak… Yeni atandı buraya. Buraya atanmasına biraz da biz vesile olduk, beraber kısa süre de olsa çalışma imkanı bulalım diye. Mutluyuz, ayrı bir güzelliği var bu işin.” dedi.

Furkan Kara da çocukluğundan bu yana doktor olmanın hayalini kurduğunu dile getirerek, “Tercih döneminde bir parça muallakta kaldım diyebilirim ama günün sonunda tercih etmek kolay oldu. Çünkü ailemle çalışmayı ben de çok istiyordum. Küçükken hasta olarak geldiğim hastanede, şimdi doktorluk yapmak gurur verici bir durum.” diye konuştu.

Halil Kara da çalıştığı hastanede oğlunun doktor olmasından gurur duyduğunu belirterek, “Hastanede beraber çalışmak çok güzel bir duygu. İnsanlara hizmet etmek, sağlığını korumak güzel. Çocuğunla çalışmak hele, daha güzel bir duygu. Eşimle ve çocuğumla beraber hayat kurtarmaya, insanlara hizmet etmeye, sağlık hizmeti vermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

– “7 gün 24 saat beraberiz”

Emine Ural ise oğluna hastanede, “Doktor bey, hocam” diye hitap edilmesinin çok hoşuna gittiğine işaret ederek, “O kadar gurur verici bir şey ki… Bir de beraber çalışmak… Nöbeti de beraber tuttuk, aynı servisteyiz. 7 gün 24 saat beraberiz, ev, iş. Gayet iyi.” dedi.

Onur Furkan Ural da annesinin ve kendisinin mesleklerini severek sürdürdüklerini söyledi.

İşte birbirlerine yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Ural, “Annemle birlikte çalışmaktan mutluyum. Bir kardeşim daha tıp doktoru olacak. Onu da buraya transfer edeceğiz inşallah. İki çocuk, bir anne beraber çalışacağız.” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ordu’da akademisyenlerin geliştirdiği aparat, kalça protezlerinde çıkık riskini azaltacak

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.09.2024 20:30
A+ A-

ORDU (AA) – EYÜP ELEVLİ – Ordu Üniversitesinde (ODÜ) geliştirilen aparat, kalça ameliyatlarında protezin doğru açıda yerleştirilmesi amacıyla kullanılacak.

ODÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Alper Şahin'in danışmanlığında, yaklaşık 8 ay önce kalça ameliyatlarına yönelik çalışma başlatıldı.

Doç. Dr. Şahin, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Boz, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Ömer Sinan Şahin, Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Caner Sancak ile yaptığı çalışma neticesinde “OrthoSurgical Angle Guide System (OSAGS)” adlı aparatı geliştirdi.

Mevcut ameliyatlarda göz kararı yerleştirilen kalça protezinin, yeni aparat sayesinde belirlenen doğru açıda yerleştirilmesi hedefleniyor.

Doç. Dr. Şahin, AA muhabirine, bu fikrin, bir yakınını ameliyat ettiği sırada karşılaştığı sıkıntıdan sonra aklına geldiğini söyledi.

Yakınına yaptıkları kalça protezinin yerinden çıkması üzerine bunu, “Daha kesin nasıl sonuçlandırabiliriz, böyle bir sıkıntıyla karşılaşmamak için ne yapabiliriz?” diye düşündüklerini anlatan Şahin, bir aparat planlayıp hem mühendis hem de doktor arkadaşlarıyla paylaştıklarını ifade etti.

Şahin, aparatın bilgisayar ortamında simülasyonunun yapıldığını belirterek, “Bunun üzerinden geliştirerek eksik yerleri tamamladık. Yaklaşık 8 aylık süreç sonunda son haline getirdik. Daha da ileri süreci olacak. Bununla alakalı patent başvurumuzu üniversitemiz aracılığıyla Türk Patent Kurumuna yaptık.” dedi.

Patent başvurusu öncesinde üniversitenin anlaşmalı olduğu firma tarafından dosyalarının incelendiğini aktaran Şahin, ürünün patentlenebileceği, ticarileşebileceği ve özgün olduğu kanıtlandıktan sonra başvurunun yapıldığını kaydetti.

Şahin, çalışmayı daha ileri götürebilmek için TÜBİTAK projesi başvurusunu da yaptıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:

“İleriki aşamamız açıkçası şu olacak, deneysel çalışmaları bitirdikten sonra biz bunu sadece kalça protezlerinde değil, bir de omurga cerrahisinde de kullanmayı planladık. TÜBİTAK projesinden alacağımız destekle deneysel aşama bittikten sonra da aparatımızı dijitalleştirmeyi planlıyoruz. Böylelikle daha da hassas ölçümler yapabileceğiz.”

Bir sonraki aşamayı teknoloji transferi ofisiyle de görüştüklerini belirten Şahin, “Türk Patent Kurumundan onayı aldıktan sonra belki Avrupa ya da Amerika Patent Enstitüsüne de başvuru yapıp böyle basamak basamak giderek son haliyle iyi bir ürün ortaya çıkarmayı düşünüyoruz ve planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şahin, bu aparatı ilk aşamada kalça protezi ameliyatları için planlayarak yola çıktıklarını kaydederek, bunun en önemli avantajının kalça protezlerinde çıkık riskini azaltması olduğunu aktardı.

– “Yaptığımız deneylerde aparatın faydalı olduğunu gördük”

Kalça protezi ameliyatlarından sonra çoğu zaman erken dönemde çıkık olursa hastayı bir daha ameliyata almak gerektiğini anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu hem protezin ömrünü kısaltıyor hem sağlık harcamalarını arttırıyor hem iş gücü kaybına neden oluyor hem de hastada psikolojik olarak ciddi bir etkiye neden oluyor. Biz bunu engellemek için bu yola çıktık. Bizim yaptığımız şey, en fazla protezde çıkığa neden olan kısmı en düzgün şekilde yapmaya çalışmak. Bunu ameliyat sırasında görerek, öncesinde planladığımız açılara göre ayarlayarak yapacağımız bir cihaz geliştirdik.”

Yaptıkları deneylerde aparatın faydalı olduğunu gördüklerini dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

“Vücuda ameliyat sırasında koyduğumuz protezin bağlı olduğu çubuklar üstünden açı ölçümü yapıyoruz. Aslında bizim prosedürümüz ameliyatı etkileyecek bir prosedür değil. Bu omurga için de aynı, kalça protezi için de aynı. Tek avantajımız onu o anda kaç derecelik açıyla oraya gönderdiğimizi biliyoruz ve bu da bizim ameliyattan sonra çıkık riskimizi hem de ameliyat süremizi azaltıyor. Belki hastanın tekrar tekrar ameliyat olma ihtimalini azaltıyor.”

Şahin, protez ameliyatlarında protez kısmını genelde göz kararı yerleştirdiklerini aktararak, şunları kaydetti:

“Tabii bu deneyimlendikçe, 10 yıllık hekim ile bir yıllık cerrahın protezi yerleştirme şekli aynı olmuyor. Deneyim arttıkça daha net açılarla yerleştirebiliyorsunuz. Ama bu aparat sayesinde bir yıllık bir cerrah da onu uygun açıda yerleştirebilecek. 10 yıllık cerrah da ameliyat sırasında bir sıkıntı yaşadığı zaman o aparatı kurup bakıp, 'Bu açının belki şurasını düzeltmem gerekiyor.' deyip anlık düzeltme yapabilecek. Bunun sadece kalça için değil, omurga için vida yerleştirirken de işe yarayacağını düşünüyoruz.”

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331