Karabük’te yılın ahisi, kalfası ve çırağı aynı atölyeden

Anadolu Ajansı
Yayın Tarihi: 01.10.2024 20:15
A+ A-

KARABÜK (AA) – ORHAN KUZU – Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yılın ahisi, kalfası ve çırağı, 228 yıllık tarihi Demirciler Çarşısı'ndaki 25 metrekare atölyelerinde mesleklerini icra ediyor.

“Yılın Ahisi” seçilen Muhsin Ünal, “Yılın Kalfası” ödülüne layık görülen yeğeni Cihan Ünal ve “Yılın Çırağı” 15 yaşındaki Fatih Öncü ile Osmanlı padişahlarından 3. Selim'in sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından 1796'da yaptırılan tarihi Demirciler Çarşısı'nda demire şekil veriyor.

Akçasu Deresi'nin iki yakasına kurulu Demirciler Çarşısı'ndaki aynı atölyede çalışan demirciler, ısısı 700 dereceye ulaşan ocakta demir döverek ter döküyor.

– “Yaptığımız işler takdir gördüğü için yılın ahisi seçildik”

Mesleğe 52 yıl önce çıraklıkla başlayan 65 yaşındaki demirci ustası Muhsin Ünal, AA muhabirine, 5 yıl çıraklık yaptığını ve çıraklığın ardından dükkan açtığını söyledi.

Ünal, işlerini en güzel şekilde yapmaya çalıştıklarını dile getirerek, “Örneğin balta yaptım kırıldı, onu da müşteriden alıp yeniliyoruz. Düzgün olmazsan esnaflık olmaz. Dükkandaki her şeyi biz yapıyoruz. Şu an eskiden yaptığımız işlerin birçoğunu yapmıyoruz. Örneğin soba satamaz olduk. Kapı aksesuarlarını restore edilen binalara veriyoruz.” dedi.

Şimdiye kadar 6 çırak yetiştirdiğini anlatan Ünal, “Dükkan açmalarına yardımcı oldum. Neyi güzel yaparsan karşılığını görüyorsun. İyi niyetle yapılan işlerin geri dönüşü güzel oluyor. Yılın ahisi seçildik. Çok memnun oldum. Sanırım yaptığımız işler takdir gördüğü için seçildik. Şükür diyoruz.” diye konuştu.

– “Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz”

“Yılın Kalfası” 28 yaşındaki Cihan Ünal da Safranbolu'da Osmanlı kilitçiliği üzerine çalıştıklarını anlattı.

Atalardan, dedelerden gördükleri şekilde zanaatlarını yaptıklarına değinen Ünal, “Babam, amcam ve kardeşlerim olmak üzere bu işi hala devam ettiriyoruz. Kapı tokmakları yapıyoruz. Özel siparişleri de yapıyoruz. Yılın kalfası seçildiğim için çok mutlu oldum. Bizi seçen kişilere çok teşekkür ediyoruz. Biz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Ünal, demirciliğin dedesi, babası ve amcasının mesleği olduğu için çocukluğundan beri bu işin içinde olduğunda bahsederek, “Burası 25 metrekare bir dükkan. Amcam ve babamla çalışıyoruz. Buradan daha önce çıraklar, kalfalar ve ustalar yetişmiş. Biz de aynı şekilde yetişiyoruz. Günümüzde de burada yetişen çıraklar var. Dükkan 1978'de açıldı.” ifadesini kullandı.

– “Burada işi öğreniyorum. Kaynak yapıyorum, demir dövüyorum”

“Yılın Çırağı” 15 yaşındaki Fatih Öncü ise Safranbolu'da Ahilikle ilgili proje kapsamında 1 yıldır demir atölyesinde çıraklık yaptığını söyledi.

Öncü, Safranbolu Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 10. sınıf öğrencisi olduğunu ve atölyede stajını yaptığını belirtti.

“Yılın Çırağı” seçildiğini hatırlatan Öncü, “Ailemi gururlandırdığım için çok mutluyum. Burada işi öğreniyorum. Kaynak yapıyorum, demir dövüyorum.” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

ANKARA (AA) – Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Geleceğin Teknolojileri Üniversitesi kurma girişimi, Dijital BRICS Forumunda görüşüldü.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Tataristan'ın Innopolis kentinde düzenlen Dijital BRICS Forumu'nda BRICS üyesi ülkelerin İletişim Bakanları toplantısında Rosatom'un söz konusu girişimi ayrıntılı tanıtıldı ve “Kuantum Üstünlüğü: Tek Başına Yarış mı BRICS Sinerjisi mi?” başlıklı oturumda değerlendirildi.

Rosatom temsilcilerinin Rusya'da Geleceğin Teknolojileri Üniversitesi kurma girişimi, forumun sonuç bildirgesinde yer aldı.

Geleceğin Teknolojileri Üniversitesi'nin, kuantum ve ilgili teknolojiler alanında uluslararası bir araştırma ve eğitim merkezi haline gelmesi planlanıyor. Üniversite, kuantum ve ilgili teknolojiler alanında uluslararası bir araştırma ve eğitim merkezi olmanın yanı sıra biyomedikal, nöroteknolojiler ve yeni malzemeler de dahil olmak üzere geleceğin teknolojilerini bir araya getiriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rosatom Dijitalleşme Direktörü Ekaterina Solntseva, Geleceğin Teknolojileri Üniversitesi'nin ilgili ülkeler arasında bilimsel ve teknik diyalog için bir platform haline gelmesinin yanı sıra, yetenekli bireylerin potansiyelini ortaya çıkararak farklı ülkelerin refahına katkıda bulunacak özel bir bilimsel iş birliği dili oluşturulmasına olanak sağlayacağını umduklarını kaydetti.

Rosatom'un yeni bilimsel ve teknolojik alanların geliştirilmesinde büyük uzmanlığa sahip olduğu aktarılan açıklamada, “Bu çalışmaları, ortaklarımızla birlikte Geleceğin Teknolojileri Üniversitesi bünyesinde sürdüreceğiz.” ifadesine yer verildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından da desteklenen üniversitenin kuruluşu, Temmuz 2023'teki ilk Gelecek Teknolojileri Forumu'nun ardından yayımlanan talimatlar listesine dahil edilmişti. Rosatom, Moskova Hükümeti, Rusya Kuantum Merkezi ve diğer ortak kuruluşlarla birlikte üniversitenin kurucu ortağı olacak.

Nöbetçi Eczaneler

Yeni Eczane
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi Betim 1 İş Merkezi No:10/C

Telefon

(370) 433-3444

Birsen Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Mehmet Akif Caddesi Pınar Apartmanı No:1 Karabük

Telefon

(370) 424-3375

Melis Eczanesi
Adres

Barış Mahallesi, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Bostanbükü Bulvarı Boğaziçi Konutları E Blok No:14E/1 Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-3388

Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

Betül Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, İnönü Caddesi, No:7/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3737

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331