Anadolu Ajansı tarafından
03 Ekim, 2024 12:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Hyundai, fabrikasındaki atık kablolarını sanat eserine dönüştürdü

İSTANBUL (AA) - Hyundai, İzmit fabrikasındaki atık kablolarını görsel sanatçı Deniz Sağdıç ile birlikte sanat eserine dönüştürdü.

Markadan yapılan açıklamaya göre, Hyundai, ürettiği yeni nesil modellerinde geri dönüşüme ağırlık vererek sürdürülebilirliğe önem veriyor. Marka, özellikle atık malzemeleri geri dönüştürerek araçların iç mekanlarında değerlendirilmesi, çevrenin korunması ve aynı zamanda kaynakların daha dengeli kullanılmasında önemli rol oynuyor.

Hyundai'nin temiz çevre ve sürdürülebilirlik felsefesi Türkiye'de çok farklı bir şekilde öne çıkıyor. Bu kapsamda Hyundai Assan'ın gelecek vizyonu sanatla birleştirilirken, bu projeye "Sanatın Sürdürülebilirliği: IONIQ 5" adı verildi.

Proje kapsamında, görsel sanatçı Deniz Sağdıç'ın sürdürülebilirliğe olan yaklaşımı ve bakış açısı, Hyundai'nin üretimde kullandığı atık kablolarına yeniden hayat veriyor. Markanın ve Sağdıç'ın sanata olan bağlılığının bir araya geldiği bu projede, yaklaşık 2 kilometreden fazla uzunluktaki atık kablolardan 350x200 santimetre boyutunda bir IONIQ 5 portresi hazırlanırken aynı zamanda doğaya karşı sorumluluk da yerine getiriliyor.

Her türlü kullanılmış malzemeyi ve geri dönüştürülebilecek parçayı ileri dönüşüm prensibiyle, sanat dünyasında özel bir eser olarak yeniden yorumlayan Sağdıç, farklı tekniği ve hayal dünyasıyla dikkati çekiyor.

- IONIQ 5, sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor

Satışa çıktığı ilk günden bu yana 100'ün üzerinde ödül alan tamamen elektrikli IONIQ 5, geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşturulan iç mekanıyla ile sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor.

IONIQ 5'in kokpiti, düğmeleri, direksiyon ve kapı paneli, yüzeylerinde kolza bitkisinin çiçekleri ve mısır gibi bitkilerden elde edilen yağlardan üretilen biyo-boya kullanıyor. Koltuk, tavan döşemesi ve halılar ise şeker kamışı ve mısırdan elde edilen biyolojik bileşenler içerirken IONIQ 5'in iç tasarımındaki deri kaplamalarının boyası da keten tohumu yağından elde ediliyor.

Bu malzemelere ek olarak, koltuklarda ve kapı döşemelerinde de geri dönüştürülmüş pet şişelerden döşemelik kumaş iplikler elde ediliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Hyundai Assan Yurt içi Satış, Pazarlama ve Satış Sonrası Genel Müdürü Murat Berkel, sanat ve sürdürülebilirliği bir araya getirdikleri bu projede, çevreye karşı sorumluluklarını farkındalık yaratacak bir şekilde vurgulamak istediklerini belirtti.

Berkel, bu amaç doğrultusunda, Sağdıç'ın yaratıcılığını IONIQ 5 modelinin sürdürülebilirliğe olan katkısıyla birleştirdiklerini belirterek, "Hyundai markası olarak, bu eserle birlikte çevre bilincini topluma da aşılamak istiyoruz. 'Doğru Gelecek İçin Doğru Hamle' felsefemizle hareket ederek, yeşil bir gelecek için yarınlara umutla bakıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sağdıç da "Sanatın gücünü kullanarak çevre sorunlarına dikkati çekmek ve sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığı artırmak, sanatımın ana unsurlarından biridir. Bu bağlamda Hyundai ile bu projede iş birliği yapmak, hem sanatın hem de teknolojinin çevre üzerindeki etkilerini olumlu yönde vurgulama fırsatı sundu." değerlendirmesini yaptı.




blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 12:26 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Dört mevsim tek karede: Ziyaretçilerini hayran bırakıyor

Kastamonu’da kar ve ormanlardaki renk cümbüşünün buluşması ortaya kartpostallık imajlar çıkarttı. Dört mevsimin adeta tek fotoğraf kamerasında buluştuğu tabiat, fotoğraf tutkunlarından da ilgili görüyor.
Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesi ile Bozkurt ilçesi ortasında kalan Yaralıgöz Dağının eteklerinde bulunan ve ortasından Akçay çayının geçtiği vadide dört mevsim tıpkı anda yaşanıyor. Vadinin eteklerinden geçen Akçay çayının bulunduğu alanda ilkbahar mevsiminin gelişiyle birlikte çiçek açan ağaçlar, ilkbaharı andıran ve yeşil rengin her tonunun görüldüğü tabiat ve vadinin üst kısmında kahverengi tonlar ile karın buluşması ortaya kartpostallık imajlar çıkarttı.

Ziyaretçilerini mest ediyor
Baharın müjdecisi olarak isimlendirilen nergis, çiğdem, nevruz ve kardelenler ise ziyaretçilerine eşsiz bir hoşluk sunuyor. Vadi eteklerinde açan ilkbahar çiçekleri, rengarenk imgeleriyle tabiat tutkunları ve fotoğrafçıların ilgisini çekiyor. Dört mevsimin birebir anda yaşandığı vadide gerilimden uzakta vakit geçiren fotoğrafçılar ve tabiat tutkunları, toplumsal medyada yaptıkları paylaşımlarla bölgenin tanıtımına da katkı sağlıyor. Tabiat fotoğrafçısı Cebrail Keleş, kartpostallık imgeler sunan ve izlerken beşere huzur veren vadiyi herkesin ziyaret etmesi gerektiğini kaydetti.

"Ülkemizde değişik bir mevsimsel geçişi, tıpkı anda tek kareye sığdırabilecek yerimiz çok azdır"
Fotoğrafladıkları bölgenin Çatalzeytin ilçesiyle Yaralıgöz Dağı’nın ortasında kalan Hamidiye köyü mevkiinde olduğunu söyleyen Keleş, "Şu anda o kadar farklı bir his içerisindeyiz ki Nisan ayında dört mevsimi tıpkı ayna yaşıyoruz. Çatalzeytin’in kıyısından Karadeniz’in mavisini, açan çiçeklerin beyazlığını ve hoşluğunu, baharın coşkusunu izleyip fotoğraflarken, biraz daha üste çıktığımızda bahar ayına yeni ’merhaba’ diyen köknarları, fındıkları ve başka bütün yaprak açan ağaçları görebiliyoruz. Daha üstünde da Yaralıgöz Dağı var. Yaralıgöz Dağı şu anda sis altında ve yaklaşık 50 santimetre kalınlığında da kar var. Ülkemizde bu kadar değişik bir mevsimsel geçişi, birebir anda tek kareye sığdırabilecek yerimiz tahminen de çok azdır. Bunun için kendimi ben çok şanslı hissediyorum. Kastamonu’nun tabiatında bulunmaktan, Kastamonu’yu fotoğraflamaktan büyük bir keyif alıyorum. Bu bizim tabiat fotoğrafçıları için bulunmaz bir stüdyo olarak görüyorum. Şayet tabiat fotoğraflarıyla ilgileniyorsanız ya da tabiat ile ilgileniyorsanız Kastamonu seçenekler ortasında bir numaradır" dedi.

"Hiçbir ressamın tuvaline yansıtamayacağı hoşlukta bir yeşillik coşkusu var"
Bölgenin adeta bir fotoğraf tablosunu andırdığını kaydeden Keleş, "Şu anda bulunduğumuz vadinin görüntüsünü anlatmak için sözlerin yetersiz olduğu anlar oluyor. Ardımızda vadiden geçen Akçay çayı bulunuyor. Bu çay, Çatalzeytin’den geçerek Karadeniz’e dökülüyor. Vadi ortasında bu türlü gümüş renginde akan bir çay. Çabucak çayın yamacında farklı ağaçlar, rengarenk, yeşilin her tonu var. Bu hiçbir ressamın tuvaline yansıtamayacağı hoşlukta bir yeşillik coşkusu var, yeşil şöleni diyebiliriz. Yavaş yavaş üste gerçek çıktığımızda da beyazlıklar görüyoruz, sonra bu beyazlıklar artıyor. Bu beyazlıklar, yani kar, Yaralıgöz Dağının doruğuna yanlışsız kalınlaşıyor ve ağaçların üzerini de kaplıyor. Beşere değişik bir görüntü sunuyor. Buranın tabiat görünümü eksiksiz, şahane ve çok hoş, kesinlikle burasını ziyaret ediniz" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.