İhlas Haber Ajansı tarafından
18 Aralık, 2024 09:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-

350 yıl önce işlenen ’zehirli börekli suikast’ kadı sicilinde

Amasya’da 350 yıl evvel işlenen zehirli börekli suikast, olayı planlayan komşu bayanın mahkemede böreği yememesi üzerine aydınlatılarak çözüldü. Gizemli suikastın ayrıntıları günümüz Türkçesine çevrilmesine başlanan kadı sicili kayıtlarında ortaya çıktı.
Amasya Üniversitesi’nden bilim adamlarının Arap harflerinden Latin alfabesine aktarılmaya başlanan Şer’iye sicillerinde zehirli börekle işlenen gizemli bir suikast olayıyla karşılaşıldı. 1672 yılında Fatma isimli bayan komşusu Hanım’ın gönderdiği böreği yedikten birkaç saat sonra ölmesi üzerine eşinin mahkemeye şikayetiyle davanın görülmesine başlandı. Mahkemeyi yöneten kadı, meskenden börek kesimlerini getirtip Hanım’dan yemesini istedi. Hanım böreği yemek istemeyince öteki şahitlerinden sözlerini kıymetlendiren kadı, hatalıyı bu prosedürle tespit etti.
Milli Kütüphaneden örnekleri temin edilen kayıtlarda bir bayanın komşusu olan bayanı börekle zehirlettiğinin anlatıldığını belirten Tarih Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Küçük, “Zehirli börek davasında kadı en azından muhatap olan bireyden böreği yemesini istiyor. Yemeyince böreğin zehirli olduğuna hükmediyor. Kadı kendine has sistemlerle davayı aydınlatıyor” diye konuştu.
Tarih kısmı öğretim üyelerinden oluşan proje takımının 1624-1880 yılları ortasında görülen davaların da yer aldığı 97 sicilin üzerinde sürdürdüğü çalışmanın tamamlanmasıyla İstanbul, Konya ve Diyarbakır’ın akabinde bu kayıtların günümüz Türkçesine çevrildiği dördüncü kent Amasya olacak. Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’nin koordinatörlüğünde yürütülen projede Prof. Dr. Songül Keçeci Kurt, Prof. Dr. Yılmaz Karadeniz, Doç. Dr. Hadi Belge, Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Cevger ile Dr. Öğr. Üyesi Fatih Özçelik de yer alıyor.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 08:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Amasya Valisi, mesleki eğitim çalıştayına ilgi göstermeyen özel sektörü uyardı: “Yoksa bütün okullar robotik kodlama yapar”

Özel dalın nitelikli orta elemana muhtaçlık duyduğu Amasya’da sürdürülebilir eğitim, üretim ile istihdam döngüsüne katkı sağlamak maksadıyla düzenlenen Mesleksel ve Teknik Eğitim Siyaset Dokümanı Çalıştayı, davet edilen dal temsilcilerinden beklenen ilgiyi görmedi. Özel dal temsilcilerine seslenen Amasya Valisi Başkan Bakan, "Yoksa bütün okullar robotik kodlama yapar. Emin olun" kelamlarıyla ihtarda bulundu.
Kimlerin katıldığını sorduğu çalıştaya gelen az sayıdaki özel kesim temsilcilerini kâfi bulmayan Amasya Valisi Bakan, "Buradaki meslek okullarında hangi kısımların devam edeceği, hangi kısımların iptal edileceğine aslında bir görüş oluşturulacak. Yoksa bütün okullar robotik kodlama yapar. Emin olun" dedi.
Emekli nüfusun çalışan sayısını geçmesi öngörülen vilayetler ortasında olup 86 bin çalışana karşılık 84 bin emeklinin bulunduğu Amasya’da sürdürülebilir eğitim, üretim ile istihdam döngüsüne katkı sağlamak hedefiyle düzenlenen Mesleksel ve Teknik Eğitim Siyaset Evrakı Çalıştayı’na sanayi, tarım, hayvancılık ve turizm üzere farklı bölümlerden iştirakin kâfi olmadığını belirten Vali Bakan, "Buradaki meslek okullarında hangi kısımların devam edeceği, hangi kısımların iptal edileceğine aslında bir görüş oluşturulacak. Yoksa bütün okullar robotik kodlama yapar. Emin olun" diye konuştu.
Çalıştayın herkesin bir mesleği olmalı anlayışıyla gerçekleştiğini vurgulayıp kesim iş birlikleriyle mesleksel eğitime erişimi ve kaliteyi artırarak öğrencilerin hayata ve istihdama hazırlanmalarına katkı sunmayı amaçladığına işaret eden Bakan, "Buradaki meslek okullarından gereksiz kimi kısımları tutup hem öğrencilerimizi atıl ve işe yaramaz konumda yetiştirmemiş olacağız hem de oradaki öğretmenlerimizi de atıl olarak hayatından bezgin bir halde sevemediği bir alanda iş yapar konuma getirmemiş olacağız. Hepsini gerçek bir yerde meç etmemiz gerekecek" şeklinde konuştu.
Amasya Belediye Başkanı Turgay Sevindi ise kentte orta eleman bulma konusunda dalların önemli meseleler yaşadığını söz ederek, "Bu çalıştayla birlikte orta eleman eksikliğiyle ilgili meseleleri çözmeyi umut ediyoruz" sözlerini kullandı.
Amasya Ulusal Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği çalıştaya, Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Yalçın, Amasya Esnaf Odaları Birliği Lideri İsa Köse, SGK Vilayet Müdürü Nurcan Yurt Şenel ve daire amirleri de katıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.