Düzce Belediyesi, sokak hayvanlarının sağlıklı bakımını tesis etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’ye örnek olarak gösterilen Düzce Belediyesi Hayvan Konukevi’nde misyonlu veterinerler yeni yasanın sorumlu tuttuğu Vilayet Özel Yönetimi bünyesinde kurulan gruba tedaviye muhtaç ve kısırlaştırılacak sokak hayvanlarının toplanması konusunda eğitim düzenledi.
Düzce Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, tekrar düzenlenen sokak hayvanları kanunu kapsamında sorumluluk verilen Vilayet Özel Yönetimi ile iş birliğini sürdürüyor. Sokak hayvanlarının popülasyonunun denetim altına alınması ve tedaviye muhtaçlığı olanların bakıma alınması bahislerinde yeni bir grup oluşturan Düzce Vilayet Özel Yönetimi, Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde vazifeli doktorlardan teorik eğitim aldı. Sokak hayvanlarına yaklaşım ve toplanma süreçleri hakkında bilgilendirilen takımlar gelecek haftadan itibaren alana çıkarak Düzce Belediyesi merkez ve mücavir alan dışında kalan yerlerdeki sokak hayvanları için yasanın tanım ettiği halde toplanarak rehabilite edilmesini sağlayacak.
“Önce teorik sonra alanda eğitim”
İl özel Yönetim bünyesinde kurulan gruba yönelik eğitimler hakkında bilgi veren Veteriner İşleri Müdürü Gönül Asuk, ikinci evrede alanda pratik eğitimin devam edeceğini belirterek; “Öncelikle bu eğitimin hedefi; sokak hayvanları ile ilgili yeni çıkan kanun kapsamında hasta, yaralı ve saldırgan köpeklerin toplanması konusunda sorumluluk merkez ve mücavir alanda Düzce Belediyesi’ne aitti. Yeni yasa ile birlikte Vilayet Özel Yönetimleri de bu kanun kapsamına dahil edildi. Bu kapsamda Vilayet Özel Yönetimi bir grup kurdu. Bu takım dört şahıstan oluşuyor. Biz de bu takımla koordineli formda çalışacağız. Arkadaşlarımız bugün geldiler, veteriner doktor arkadaşlarımız onlara teknik eğitim verdi. Süreç daha sonra planladığımız biçimde arkadaşların alanda eğitimi ile devam edecek. Çalışmamız sayesinde bu problemle alakalı her kurum sorumluluğunu yerine getirmiş olacak.”
“Yasa vilayet özel yönetimlerine de sorumluluk verdi”
İlçe ve beldeler ile Vilayet Özel İdare’nin sorumluluk alanında toplanan sokak hayvanlarının Düzce Belediyesi Hayvan Konukevi’nde tedavilerinin yapılacağını aktaran Veteriner Tabip Betül açıklamasında şunları söyledi: “Kanunun güncellenmesi ile Vilayet Özel Yönetimin lokal idareler altında bir sorumluluğu tanımlandı. Belediyenin hizmet alanı dışındaki bölgelere Vilayet Özel İdare’nin saha gruplarının müdahale etmesi konusunda eğitim verdik. Bugünkü teorik eğitimde sokak hayvanlarına yaklaşım, onlara nasıl müdahale edilir, nasıl yakalanır mevzularını anlattık. Yaralı ya da hasta hayvana nasıl yaklaşılır bunu anlattık. Bakımevine getirme koşullarını konuştuk. Cuma gününe kadar da bizim saha takımımızla birlikte alanda olacak ve pratik eğitim alacaklar. Eğitimi tamamladıktan sonra Vilayet Özel Yönetimi saha takımı de kendi sorumluluk alanında çalışmaya başlayacak. Toplanan köpeklerin denetimi Hayvan Konukevi’mizde olacak. Zira mevzuatta mahallî idareler tarafından toplanan köpeklerin bakımevine getirilmesi zaruriliği var. Bu nedenle İlçe Belediyeleri ya da Vilayet Özel İdare’nin topladığı acil yaralı ya da kısırlaştırılması gereken köpekleri Düzce Belediyesi Hayvan Konukevi’ne getirmesi gerekiyor, kanun bunu emrediyor. Yani gelecek haftadan itibaren Vilayet Özel İdare’nin kendi araç ve işçisinden oluşan 4 kişilik takım kendi sorumluluk alanından topladığı acil müdahale ya da kısırlaştırılması gereken sokak hayvanlarını bizim merkezimize getirmeye başlayacak.”
Tamamlanan teorik eğitimlerin akabinde alanda da eğitimler verilecek.