Karabük’te şanzıman ustalığı yapan Emirhan Ergün, otomatik vites araç kullanıcılarını şanzıman yağı bakımına itina göstermeleri konusunda uyardı.
Safranbolu’daki Ergünler Oto Servisinde çalışan otomatik şanzıman ustası Emirhan Ergün, otomatik araç kullanıcılarına değerli tavsiyelerde bulundu. Ergün, otomatik araç sahiplerinin şanzıman yağı değişimi yapmadıklarında 70 bin TL’ye varan masraflarla karşı kalabileceklerini bildirdi.
Kış aylarında antifriz derecesine ve periyodik bakımların yapılması gerektiğini belirten Emirhan Ergün, "Otomatik şanzımanlı araçlarda dikkat edilmesi gereken konu birinci olarak şanzıman yağının değişmesidir. Şanzıman yağı değişmez diye bir şey yoktur. Yağ değişimi yapılmadığında şanzımanın içindeki balatada aşınmalar, tortular meydana gelir. Dikkat edilmesi gerekir" dedi.
"Sürücülerin dikkat etmesi gereken ikinci konu ise aküdür" diyen Ergün, "Otomatik otomobillerde, modelli otomobillerde akü çok değerli bir faktör. Otomobiller modelleştikçe her şey elektronikleşti. Bundan ötürü şanzımanın içinde kart dediğimiz sistemler akülerin zayıf olması nedeniyle yanıyor. Bu da büyük maliyetlere neden oluyor. Öncelik olarak araç sahiplerinin şanzıman yağına, aküye ve kullanıma dikkat etmeleri gerekiyor" sözlerini kullandı.
Şanzıman yağı değişiminin ortalama 2 bin ile 6 bin TL ortasında yapıldığını anlatan Ergün, "Şanzıman yağını 50-60 bin kilometrede bir değiştiriyoruz. Bunun maliyeti filtrelerle birlikte 2 bin ile 6 bin TL ortasında. Yaptırmadığı takdirde şanzımana ziyan veriyor ve 60-70 bin TL masrafı çıkıyor" diye konuştu.
Dört mevsim tek karede: Ziyaretçilerini hayran bırakıyor
Kastamonu’da kar ve ormanlardaki renk cümbüşünün buluşması ortaya kartpostallık imajlar çıkarttı. Dört mevsimin adeta tek fotoğraf kamerasında buluştuğu tabiat, fotoğraf tutkunlarından da ilgili görüyor.
Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesi ile Bozkurt ilçesi ortasında kalan Yaralıgöz Dağının eteklerinde bulunan ve ortasından Akçay çayının geçtiği vadide dört mevsim tıpkı anda yaşanıyor. Vadinin eteklerinden geçen Akçay çayının bulunduğu alanda ilkbahar mevsiminin gelişiyle birlikte çiçek açan ağaçlar, ilkbaharı andıran ve yeşil rengin her tonunun görüldüğü tabiat ve vadinin üst kısmında kahverengi tonlar ile karın buluşması ortaya kartpostallık imajlar çıkarttı.
Ziyaretçilerini mest ediyor
Baharın müjdecisi olarak isimlendirilen nergis, çiğdem, nevruz ve kardelenler ise ziyaretçilerine eşsiz bir hoşluk sunuyor. Vadi eteklerinde açan ilkbahar çiçekleri, rengarenk imgeleriyle tabiat tutkunları ve fotoğrafçıların ilgisini çekiyor. Dört mevsimin birebir anda yaşandığı vadide gerilimden uzakta vakit geçiren fotoğrafçılar ve tabiat tutkunları, toplumsal medyada yaptıkları paylaşımlarla bölgenin tanıtımına da katkı sağlıyor. Tabiat fotoğrafçısı Cebrail Keleş, kartpostallık imgeler sunan ve izlerken beşere huzur veren vadiyi herkesin ziyaret etmesi gerektiğini kaydetti.
"Ülkemizde değişik bir mevsimsel geçişi, tıpkı anda tek kareye sığdırabilecek yerimiz çok azdır"
Fotoğrafladıkları bölgenin Çatalzeytin ilçesiyle Yaralıgöz Dağı’nın ortasında kalan Hamidiye köyü mevkiinde olduğunu söyleyen Keleş, "Şu anda o kadar farklı bir his içerisindeyiz ki Nisan ayında dört mevsimi tıpkı ayna yaşıyoruz. Çatalzeytin’in kıyısından Karadeniz’in mavisini, açan çiçeklerin beyazlığını ve hoşluğunu, baharın coşkusunu izleyip fotoğraflarken, biraz daha üste çıktığımızda bahar ayına yeni ’merhaba’ diyen köknarları, fındıkları ve başka bütün yaprak açan ağaçları görebiliyoruz. Daha üstünde da Yaralıgöz Dağı var. Yaralıgöz Dağı şu anda sis altında ve yaklaşık 50 santimetre kalınlığında da kar var. Ülkemizde bu kadar değişik bir mevsimsel geçişi, birebir anda tek kareye sığdırabilecek yerimiz tahminen de çok azdır. Bunun için kendimi ben çok şanslı hissediyorum. Kastamonu’nun tabiatında bulunmaktan, Kastamonu’yu fotoğraflamaktan büyük bir keyif alıyorum. Bu bizim tabiat fotoğrafçıları için bulunmaz bir stüdyo olarak görüyorum. Şayet tabiat fotoğraflarıyla ilgileniyorsanız ya da tabiat ile ilgileniyorsanız Kastamonu seçenekler ortasında bir numaradır" dedi.
"Hiçbir ressamın tuvaline yansıtamayacağı hoşlukta bir yeşillik coşkusu var"
Bölgenin adeta bir fotoğraf tablosunu andırdığını kaydeden Keleş, "Şu anda bulunduğumuz vadinin görüntüsünü anlatmak için sözlerin yetersiz olduğu anlar oluyor. Ardımızda vadiden geçen Akçay çayı bulunuyor. Bu çay, Çatalzeytin’den geçerek Karadeniz’e dökülüyor. Vadi ortasında bu türlü gümüş renginde akan bir çay. Çabucak çayın yamacında farklı ağaçlar, rengarenk, yeşilin her tonu var. Bu hiçbir ressamın tuvaline yansıtamayacağı hoşlukta bir yeşillik coşkusu var, yeşil şöleni diyebiliriz. Yavaş yavaş üste gerçek çıktığımızda da beyazlıklar görüyoruz, sonra bu beyazlıklar artıyor. Bu beyazlıklar, yani kar, Yaralıgöz Dağının doruğuna yanlışsız kalınlaşıyor ve ağaçların üzerini de kaplıyor. Beşere değişik bir görüntü sunuyor. Buranın tabiat görünümü eksiksiz, şahane ve çok hoş, kesinlikle burasını ziyaret ediniz" diye konuştu.