Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Galer Düzü Yaylası’nda her yıl klâsik olarak düzenlenen boğa güreşleri için hazırlıklar başladı. Aydın’dan gelen nalbantların nallarını yenilediği boğalar, idmanla güreşlere hazır hale getirilecek.
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Galer Düzü Yaylası’nda her yıl klâsik olarak düzenlenen boğa güreşleri yerli ve yabancı turistlerden ağır ilgi görürken, aktifliğin hazırlıkları başladı. Güreşlere katılacak Çamlıhemşinli boğa sahipleri, Aydın’dan çağırdıkları nalbantlara boğalarını nallattırıyorlar. Bu teknikle boğaların gezerken ve idman yaparken ayaklarının aşınmasının önüne geçiliyor. Tırnak bakımları da gerçekleştirilen boğalar, güreşler için idmanlara başlıyor.
"Aydın’dan nalbant çağırdık"
Boğalarını güreşlere en güzel halde hazırlamak için gerekli olan her şeyi yaptıklarını tabir eden Resul Kus, "Nallama sürecini profesyonelce yaptırmak için Aydın’dan nalbant çağırdık. Yılda iki sefer Çamlıhemşin’e geliyorlar. Boğaların ayaklarının törpülenip, nallanması hayvanların canını yakmıyor. Bilakis boğayı rahatlatıyor. Bu süreç meyyit dokuların temizlenmesi etabıdır. Çaktığımız nallar da spor basamağında hayvanı taş, çivi, cam üzere unsurlardan koruyor. Çocuğun tırnağı kesilirken ne kadar acı çekiyorsa o kadar acıyordur. Yoksa bu kadar uslu durmaz" dedi.
"Nal çakınca boğanın inancı yerine geliyor"
Aydın’dan boğalara nal çakmak için Çamlıhemşin’e geldiklerini söz eden 37 yıllık nalbant Turgut Aydın ise, "Çamlıhemşin’de talep olduğundan boğalara nal çakmak için geliyoruz. Boğacılarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Atlar, boğalar, tosunlar nalsız olmaz. Bunlar gezdiği vakit ayak yıpranma basamağına geçiyor. Yıprandığı vakit da yürüyemez hale geliyor. O yüzden biz de nal çakıyoruz. Kendine itimadı yerine geliyor, gezmesi daha rahat oluyor. Tırnak uzunsa tırnağını kesiyoruz. Ona nazaran nalını çakıyoruz ayağına. Yarım saat falan sürüyor bu süreç. Eski nal olduğu vakit tırnak uzama yapıyor. O tırnak uzadığı vakit çürük tarafını alıyoruz, tekrar yeni nalı çakıyoruz" sözlerini kullandı.