Liseli öğrenciler Safranbolu’nun gurur kaynağı oldu

Liseli öğrenciler Safranbolu’nun gurur kaynağı oldu

Yayın: 20.04.2018 22:53
Paylaş:
A+ A-

Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle ülkenin en büyük gençlik organizasyonu olarak düzenlenen 21. Liseler Arası Müzik Yarışmasında Safranbolu İMKB Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri gurur kaynağı oldu.

Yarışmaya Türkiye genelinde; 48 farklı şehirden, toplam 504 okul ve 2 bin 901 öğrenci sahne almak ve müzik yeteneğini sergilemek için sahne alırken Safranbolu İMKB Güzel Sanatlar Lisesi ilk 25’e girerek 29 Nisan’da İstanbul Bostancı Gösteri Merkezinde yapılacak olan finale kaldı.

Kendilerine yarışmanın başından itibaren büyük destek veren Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer’i ziyaret eden okul yönetimi ve yarışmaya katılan öğrenciler teşekkürlerini iletti.

Göreve başladığı günden bu yana gençler ve çocuklar için pek çok projeye imza attıklarını belirten Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, “Ülke çapında böylesi bir organizasyonda Safranbolulu gençleri görmek bizleri ziyadesi ile mutlu etti. Finallere kalmaları ise işin tuzu biberi oldu. Geleceğimizin teminatı çocuklarımıza tabii ki destek vereceğiz. Onlar gelecekte ülke yönetiminde, sanat dünyasında, eğitim de daha pek çok alanda söz sahibi olacaklar. Bizim görevimiz de onlara seçtikleri alanda destek olmak, cesaretlendirmek” dedi.

Safranbolu İMKB Güzel Sanatlar Lisesinin oldukça başarılı bir okul olduğunu ifade eden Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Ürkmezer, “Evlatlarımızın nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Asıl teşekkür ise Safranbolu’muzu bu önemli yarışmada başarı ile temsil ettikleri için. Finallerde de başarılı dereceler alacaklarına inanıyorum. Biz bu aşamadan sonra elimizden gelen desteği veremeye devam edeceğiz” dedi.

Ürkmezer, konuşmanın ardından öğrencilerle bir süre daha sohbet ederek başarılarının devamını diledi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ortaokul öğrencisi, bitki özlerinden ekmeğin küflenmesini geciktiren katkı maddesi üretti

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 08:00
Paylaş:
A+ A-

ZONGULDAK (AA) – Zonguldak'ta ortaokul öğrencisi, bitki özlerinden ekmeklerin küflenmesini geciktirecek doğal katkı maddesi üretti.

Zonguldak Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören ortaokul 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, kimya öğretmeni Burcu Atabey Özdemir danışmanlığında bitki özlerinin besinler üzerindeki etkisine dair araştırma yaptı.

Araştırma ve deneylerinde bazı bitki özlerinin küflenmeyi geciktirdiğini tespit eden Yangın, öğretmeniyle yürüttüğü çalışmalar sonucu bitki özünden doğal katkı maddesi üretmeyi başardı.

Aynı özleri kullanarak doğada yüzde 100 çözünebilen ambalaj da yapan Yangın, “Doğal Gıda Katkı Maddeleri İle Küflenmeyi Önleyelim” projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali'nde birinci oldu.

Türkiye finaline katılmaya hak kazanan Yangın, gazetecilere, elde ettiği başarıdan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

Küflenme sorunuyla ilgili çalışma yapmak istediğini belirten Yangın, “Bazı bitkilerin özünü çıkartıp hem biyobozunur ambalaj hem de ekmek yaptım. Bitki özütlerini soxhlet ekstraksiyon cihazında özütledim. Özütleri kahverengi cam şişelerde +4 derecede buzdolabında sakladım. Sonra bunlardan ekmek yaptım. Ekmekte sadece su yerine bitki özütlerini kullandım.” diye konuştu.

– “Ot çayı özütü katkılı ekmek dördüncü haftada küflenmeye maruz kaldı”

Yangın, ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı, çakal eriği özütlerinden hazırladığı ekmekleri streç filme sararak her hafta ne kadar küflenip küflenmediğini kontrol ettiğini, daha sonra da verileri grafik haline getirdiklerini aktardı.

Bitki özlerinin çeşitli sürelerde küflenmeyi geciktirdiğinden bahseden Yangın, 4'üncü hafta başlarında küflenmeye maruz kalan ot çayı özütü katkılı ekmekte en uzun süreli koruma sağlandığını anlattı.

Yangın, ekmeklerin daha uzun süre muhafazasını sağlamak için biyobozunur gıda ambalajı yaptıklarına da dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Biyobozunur gıda ambalajlarının içerisine gliserin, saf su, bitki özütü ve jelatin kattık. Bunları kalıplara dökerek 24 saat boyunca oda koşullarında beklettik. Katkısız ekmekleri bunların içinde iki hafta bekletip ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Ot çayı özütü katkılı biyobozunur ambalajına sarılı ekmek dilimlerinde küflenme yaşanmazken, katkısız ambalajdaki dilimde küflenme en fazla oldu.”