“Hazırlanan Bilirkişi Raporlarına Herkes Dikkat Etmeli..”

“Hazırlanan Bilirkişi Raporlarına Herkes Dikkat Etmeli..”

Yayın: 17.03.2019 22:55
Paylaş:
A+ A-

Karabük Çevre Derneği Başkanı Bünyamin Coşkun ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Türkiş imzası ile yapılan açıklamada, “Karabük Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisi olmayışına eleştiri getirildi..” Yapılan yazılı açıklamada MARZİNC Fabrikası ele alınarak “Günlük 65 ton su 3-4 defa devir daim edilerek Karabük Belediyesi kanalizasyonuna verilmektedir. Özellikle yağmurlu havalarda taşan kanalizasyon insan ve hayvan sağlığına zarar vermektedir..” görüşü dile getirildi. Bu konularda yaşanan ve halen devam eden Mahkemelerden söz edilen açıklama, ses getirecek kadar önemli görülüyor.

Karabük Çevre Derneği Başkanı Bünyamin Coşkun ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Türkiş konu hakkında şu sözlere yer verdi, “Atık Su Arıtma tesisi olmayan Organize Sanayi Bölgesi olur mu? Karabük Sanayi bölgesinin atık su arıtma tesisi olmadığından Marzinc ve buradaki sanayi tesislerinin atık suları, belediyenin Organize Sanayi Bölgesi kanalizasyon şebekesine boşaltılmaktadır.

Marzinc günde 65 ton su kullanmaktadır. 3-4 defa devir daim edilen su belediye kanalizasyon şebekesine deşarj edilmektedir. Kanalizasyon şebekesindeki arızlardan ve bilhassa yağmurlu havalarda taşan atık sular çevreye ve insan sağlığına zarar vermektedir. 2015 yılında Kemal Oyman Sanayi sitesine Belediye kanalizasyonundan taşan atık sular için çevre müdürlüğü Marzinc’e İdari para cezası uygulanmış, Kemal Oyman Antepoğlu sanayi sitesi esnafının şikayeti üzerine Marzinc aleyhine dava açılmıştır.

Mahkemenin isteği üzerine bölgede inceleme yapan 5 kişilik bilirkişi heyeti (Prof. Dr. Şule Coşkun Cevher, ister Cengiz Çevre Mühendisleri Tugay Yalım, Rahime Polat, Lalehan Köşger) özetle aşağıdaki raporu vermiştir, “Marzinc’ten deşarj edilen atık suyun OSB kanalizasyon hattına kaçak deşarj yapıldığı belirtilerek, işletmenin faaliyetleri neticesinde oluşan atık suyun özellikleri, kirlilik parametreleri göz önüne alındığında, bu atık suyun kaçak deşarjı nedeniyle çevre kirliliğine yol açmış olduğu.

Deşarj süresi dikkate alındığında sınır değerin üzerindeki miktarlarda kirlilik parametrelerinin özellikle kurşun, toprakta havada veya suda kalıcı etki bıraktığı, sınır değerleri üzerindeki miktarlarda kirlilik parametrelerinin insan ve hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvan ve bitkilerin doğal özelliklerinin değişmesine neden olabilecek niteliklere sahip olduğu,

Marzinc geri dönüşümden kaynaklanan çevrenin kirletilmesi olayının kasten meydana gelmiş olduğu, atık suyun OSB kanalizasyonun hattına kaçak deşarj yapılmasından Marzinc işletme müdürünün sorumlu olduğu, bilirkişi heyetince tespit edilerek imza altına alınmıştır, 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava devam etmektedir.

Önce belediyece Marzinc’in Organize kanalizasyon şebekesine atık su atmasına mani olunmuş, sahada depo edilen binlerce ton atık malzemenin organizeden lisanslı atık depolarına taşınması sağlanmış, arıtma tesisi için organizeden yer tahsisi yapılmış, iyileştirme ve taahhütler alınmasından sonra Marzinc çökertme tesisinden çıkan atık sular yine belediye organize kanalizasyon şebekesine deşarj edilmektedir. Belediyenin organize kanalizasyon şebekesine karışan atık sular belediyenin Melise Köyü’ndeki arıtma tesisine kadar gitmekte, buradan Filyos Nehri ile Karadeniz’e kadar ulaşmaktadır. Belediyenin arıtması organik arıtmadır. Kimyasal arıtma değildir. Dolayısıyla sular ve çevre kirletilmeye devam etmektedir (5 yıldır arıtma tesisi olmadan çalışan Marzinc, arıtma tesisi inşaatına yeni başlamıştır. Çevre bakanlığınca bu duruma göz yumulmuştur) Çözüm organize sanayiye arıtma tesisi yapılmasıdır. Tüm organize sanayi bölgelerinde arıtma tesisi olmasına rağmen, Karabük organize sanayisinde arıtma tesisi yoktur. Her şeyden önce Marzinc çevreyi ve suları kirletmek istemiyorsa kendi kimyasal arıtma tesisini kurmalıdır”

Yorumlar

  1. kemal

    ülkeyi sermaye yönetiyor başkan siz hala farkında değil misiniz? Her alanda sermaye ülkeyi yönetiyor her alanda. Patronlar ne derse devlet onu yapıyor. Kardemirin marzingin istikbali varken millet kanser olmuş kime ne?

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

“Yeşil Ekonomi Zirvesi GPAS İstanbul” sona erdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 09.05.2024 04:36
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Letven Capital tarafından ekosistem ekonomisine dikkati çekmek amacıyla düzenlenen “Yeşil Ekonomi Yatırım Zirvesi GPAS İstanbul” sona erdi.

Letven Capital ve GPAS İstanbul tarafından Üsküdar'da gerçekleştirilen zirveye, iş dünyasının önemli aktörleri, STK paydaşları, yeşil girişimciler ve özel sektör liderleri katıldı.

Zirve, yeşil ekonomi yatırımcılarını ve yeşil dönüşüm çözümü arayan iş insanlarını bir araya getirdi.

Zirvede lineer ekonomi modeline karşılık yeşil ve dijital teknolojilerle dönüşümün esasları ele alarak yatırımcının çözüm ortağı olduğuna dikkat çekildi.

GPAS İstanbul'da, yeşil dönüşüm sürecinde rehber arayan AR-GE temelli merkezlerin, sanayi şirketlerinin ve yatırımcıların ihtiyaçlarına yönelik iş modelleri ve yatırım stratejileri ele alındı.

Etkinlikle yeşil ekonomi yatırımına güç vermeyi amaçlayan Letven Capital, yeşil dönüşüme hız kazandırarak ekosistemdeki paydaşları arasında köprü kurmayı amaçladı. Zirve, yeşil ekonomi ekosisteminin standartlarının belirlenip kurgulandığı önemli panellere de ev sahipliği yaptı.

Zirvede, “Ulusal ve Uluslararası Yeşil Finans Kaynakları”,”Girişim Sermayesi Yeşil Teknoloji Yatırım Fonları”, “Yeşil Ekonomide Avrupa'nın En Geniş Ağı”, “Endüstride Yeşil Dönüşümü Gerçekleştirenler”, “Yeşil Ekonomi Arama Toplantısı” ve “Yeşil Ekonominin Platformu” başlıklı paneller düzenlendi.

– “Tech-Invest TR adında yeni bir program tasarladık”

Zirve kapsamında düzenlenen “Girişim Sermayesi Yeşil Teknoloji Yatırım Fonları” başlıklı panelde konuşan TÜBİTAK Girişim Sermayesi Fonları Koordinatörü Elif Koşok, ekosistemdeki yatırım desteklerinin arttığını ifade ederek, şu görüşleri kaydetti:

“2018'de erken aşama girişimlerin yatırım ihtiyaçlarının piyasada çok da karşılanamadığını gördük. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bir işbirliği protokolü imzaladık. Tech-Invest TR adında yeni bir program tasarladık. Bu programda 5 fon seçtik ve bu fonlara Hazine ve Maliye Bakanlığı toplamda 750 milyon liralık yatırım yaptı. Bu fonlar hem ulusal hem uluslararası piyasada TÜBİTAK'ın katkısının 184 katı kadar kaynağı Türkiye'ye getirdi. 5 milyar liralık bir fon büyüklüğünden bahsediyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye'deki erken aşama girişimi için yatırım olarak kullanılacak.”

– “Letven Capital olarak bir değer yaratmayı amaçlıyoruz”

Paneldeki konuşmasında yeşil ve dijital teknolojilere doğru yatırımlar yapılmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Letven Capital Genel Müdürü ve GPAS İstanbul Yürütme Kurulu Başkanı Kamil Kılıç da Girişim Sermayesi Fonu olmanın ötesinde belirli kriterlerdeki yatırımcıları, sanayicileri, finansı ve startupları aynı anda, aynı platformda optimize etmeye çalışan bir matematiksel modelleme yaptıklarını dile getirdi.

Kılıç, “Letven Capital olarak bir değer yaratmayı amaçlıyoruz. Bu bağlamda yeşil dönüşüm için AR-GE veya inovasyon yapan startupların ve değer zincirinde ihtiyacı olan yeşil teknolojilere yatırım yapan kurumsal girişim sermayesi fonlarının ve portföy şirketlerinin yatırım stratejilerini sağlam bir şekilde kurmaları gerekiyor.” dedi.

Letven Capital öncülüğünde kurulan Yeşil Enerji Platformu GEP Türkiye ile yeşil ekonomiye çözüm platformu sunacaklarını vurgulayan Kılıç, GEP Türkiye ile yatırımcıların, sanayi şirketlerinin, girişimcilerin ve araştırmacıların sürdürülebilir bir gelecek inşa etmede aktif bir rol alabilecekleri platform sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Kılıç, “Yeşil ekonominin katalizörü olma vizyonuyla işbirliği köprüsünü kuracak ve yeşil dönüşümde çözüm ortaklığımızı büyüteceğiz.” diye konuştu.

– “Daha fazla sayıda GPAS İstanbul benzeri zirvelere ihtiyacımız var”

GPAS İstanbul'a katılan teknoloji girişimciliği ve yatırımcı topluluğu Tech Tour'un Uluslararası Gı̇rı̇şı̇m Kulübü Başkanı Remy De Tonnac da “Yeşil Ekonomide Avrupa'nın En Geniş Ağı” başlıklı panelde konuştu.

Tonnac finansman ve işbirliği çerçevesine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Girişimciler arasında ortak bir özellik vardır, gayret etmek. Girişimci ne olursa olsun 'Ben bunu yapacağım ve başarılı olacağım.' diyendir. Yeşil girişimcinin ise bir amacı vardır. Hiçbir şey amacını gerçekleştirmek için gayret gösteren bir insandan daha güçlü değildir. Daha fazla sayıda GPAS İstanbul benzeri zirvelere ihtiyacımız var. Bu sayede inovasyonu teşvik edebilir ve girişimciliği güçlendirebiliriz.”

Zirve, panel ve oturumların ardından sona erdi.