Turan; “Sosyal Devlet Ev Sahibi Yapmak Zorundadır”

Turan; “Sosyal Devlet Ev Sahibi Yapmak Zorundadır”

Yayın: 29.10.2015 09:39
Paylaş:
A+ A-

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Karabük’te emekliler için yapılacak konutlara ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Tüccarlar Kooperatifi salonunda düzenlenen toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, TOKİ Başkanı Ergün Turan, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ve çok sayıda emekli vatandaş katıldı. Toplantıda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Cumhuriyet Bayramı’ndan bir gün önce yapılan bu projenin cumhuriyete sahip çıkmak olduğunu, halka yapılan her hizmetin aynı zamanda cumhuriyete de sahip çıkmak anlamına geldiğini söyledi. TOKİ’nin 1984 yılında rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından dönemin başbakanıyken kurulduğunu hatırlatarak Özal’a rahmet dileyen Şahin, “2002 yılında AK Parti iktidara gelene kadar TOKİ, 18 yılda 50 bin civarında konut üretilebilmiştir. Şu anda bu sayı 700 bin civarındadır. TOKİ’nin yeniden Türkiye’nin lokomotif bir kurumu olması talimatını veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Ona da şükranlarımızı sunuyoruz. Emeklilere toplu konut yapımı için talimat veren de eski başbakanımız, şimdi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Şimdi iş başındaki Başbakan Ahmet Davutoğlu da bu projeye sahip çıkarak desteklemektedir. Bizde bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu projenin hiçbir siyasi yönü yoktur. Bu proje konut sahibi olamayan emeklilerimizi konut sahibi yapmak üzerine bina edilmiş projedir. Bu projenin Cumhuriyet Bayramı’ndan bir gün önceye rastlaması da çok anlamlıdır” diye konuştu.

Hedeflerinin ev sahibi olmayan her Karabüklü emekliyi ev sahibi yapmak olduğunu aktaran Şahin, “Arsa temini konusunda valilik, defterdarlık ve Safranbolu Belediye Başkanı destek oluyor. İnanıyorum ki Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’de bu projeye destek verecektir. Nihayet emekliler hemşehrimiz. İnanıyorum ki, seçimlerden sonra çünkü seçimlerde tansiyon yükselebiliyor. Seçimlerden sonra da Rafet Bey’le iş birliği olacaktır. Karabük bizimdir, hepimizindir. Emekliler başımızın tacıdır” dedi.

TOKİ Başkanı Ergün Turan ise, emeklilere yönelik konut üretme projesinin yeni değil Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatlarıyla 1.5 yıldır devam ettiğini ve ülkenin birçok bölgesinde bu konutlardan yaptıklarını, dar gelirli kapsamında düşük taksitlerle uzun vadeli teslim ettiklerini aktardı.

HALA EV SAHİBİ OLAMAMIŞ İNSANLARI SOSYAL DEVLET EV SAHİBİ YAPMAK ZORUNDADIR

Batı Karadeniz Bölgesi’nde ise ilk defa Karabük’te yapılacağını belirten Turan, emeklilerden aradıkları şartları anlatarak, ilk etapta hiç evi olmayan emeklileri ev sahibi yapacaklarını, daha sonra evi olan ancak 3 bin 200 liradan daha az geliri olanlara da konut yapacaklarının altını çizerek, şu anda 33 ilden bu konuta talep olduğunu dile getirdi.

Karabük’teki bu projeye ayrı bir önem verdiklerini, birkaç noktada arazi belirlediklerini ve 2017 gibi teslim edeceklerini anlatan Turan, “Bizler sıfır karla çalışan kurumuz. 20 aya kadar vade uyguluyoruz. Araziyi hazineden alıyoruz. Sosyal devletin en önemli görevi vatandaşların barınma hakkını sağlamasıdır. Türkiye’ye yıllarca hizmet etmiş emekli olmuş ve hala ev sahibi olamamış insanları sosyal devlet ev sahibi yapmak zorundadır. Hamdolsun bugün o aşamaya geldik. Şu anda komple bir seferberlik gibi çalışıyoruz. Bu büyüklerimizi Türkiye genelinde ev sahibi yapmak için büyük bir uğraş içindeyiz. Büyük projelerle uğraşıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Türkiye Emekliler Derneği Karabük Şube Başkanı Celal Bulut, projeye katkısı olan başta Şahin olmak üzere herkese teşekkür ederek, katılımcılara Safranbolu evi maketi hediye etti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Milletvekil Akay TMMM Genel Kurulu’nda konuştu

Yayın: 03.05.2024 10:36
Paylaş:
A+ A-

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

Maden Kanun Teklifi’nin 12.’inci maddesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP’li Akay, “Bir taraftan tasarruf tedbirlerinden bahsedilirken diğer taraftan da ülke kaynaklarının heba edilmesiyle karşı karşıyayız. Kanunun yasalaşmasıyla, enerji kaynaklarımız Birleşik Arap Emirlikleri firmalarına tahsis edilmesi durumuyla karşı karşıya gelecek.” ifadeleriyle kanun teklifine tepki gösterdi.

Doğal Kaynaklarımızın Birleşik Arap Emirlikleri’ne Tahsis İmkânı Doğuyor

Kanun teklifinin yasalaşmasıyla birlikte doğal kaynakların ve enerji kaynaklarının Birleşik Arap Emirlikleri firmalarına tahsis edilme imkânıyla karşı karşıya geleceğine dikkat çeken CHP’li Akay, “Bu kanun teklifi, 19 Temmuz 2023 tarihinde Abu Dabi’de Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Hükûmeti arasında imzalanan stratejik çerçeve anlaşmayla bağlantılı bir şekilde düşünülmesi gerekiyor. Bu kanun bugün buradan onaylanıp geçtiği zaman, o sözleşmeye bir alt zemin olmuş oluyor. Bu sözleşmeyle doğal kaynaklarımız ve enerji kaynaklarımız Birleşik Arap Emirlikleri firmalarına tahsis edilme imkânıyla karşı karşıya gelecek.” dedi.

Milli Kaynaklarımız Yabancı Firmalara Peşkeş Çekiliyor

Birleşik Arap Emirliklerinden finansman gelecek diye yenilenebilir enerji kaynaklarının yabancı firmalara zemin açılmasının asla kabul edilemeyeceğine değinen Milletvekili Akay, “Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yabancı firmalara zemin açılması da asla kabul edilemez, bu imkânların millî ve yerli firmalarımıza tanınması gerekir. Sırf Birleşik Arap Emirliklerinden gelecek finansmanla ilgili bunu kabul edemeyiz. Bütçe Kanunu’nun 12’nci maddesine göre dış kaynaklı kredi kullanımı var, Hazine garantisiyle kullanımlar yapılıyor. Bunların, bu alanlara kullanılması ve yerli firmaların desteklenmesi ve yerli üretim yapılmasını bizim teşvik etmemiz gerekir.” ifadelerini kullandı.

Yenilenebilir Enerji Üretimini İçin Yerli Firmalar Desteklenmiyor

Getirilen değişikle lisans alamayan firmaların teminatlarının tazmin edilmek yerine teminat mektuplarının iptal edildiğine dikkat çeken Akay, “Kanun teklifinde ayrıca, yatırımları gerçekleştiremediği için, tamamlayamadığı için ön lisans alamayan, üretim lisansı alamayan veya lisans alamayan firmaların teminat mektuplarının iptali söz konusu. Normalde bunların irat kaydedilmesi gerekir. Bir kamu kurumuna ihaleye girdiğiniz zaman, geçici mektup verirsiniz. Kesin mektup veya avans teminat mektubu verdiğiniz zaman yükümlülüğünüzü yerine getiremezseniz bu mektuplar tazmin olur, fakat burada iptal ediliyor. Ben hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına hem de Sayın Komisyona soruyorum: Bu firmalar, hangi firmalar? Bu firmalar EÜAŞ tarafından desteklenemez mi? Hazine garantisiyle, dış kaynaklı projelerle, kredilerle bu firmalar desteklenip buradaki yenilenebilir enerji üretimini yerli firmalarımıza yaptıramaz mıyız?” dedi.

Milli Servetimizin Ülkemizde Kalması Gerekiyor

Bir taraftan tasarruf tedbirlerinden bahsedilirken diğer taraftan da ülke kaynaklarının heba edilmesiyle karşı karşıya olunduğuna değinen Milletvekili Akay, “Yaklaşık 3,5 trilyon dolarlık bir maden kaynağımız olduğu tahmin ediliyor. Bu millî servetin ülkemizde kalması, millî ve yerli firmalar tarafından maden ocaklarımızın, yenilenebilir enerji kaynaklarının işletilmesi gerekiyor, bu manada da kaynaklarımızın israf edilmemesi gerekiyor. Bu sebeplerden dolayı, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak bu kanun teklifine karşı oy kullanacağız.” şeklinde konuştu.