KARDEMİR’e Ar-Ge Merkezi Belgesi

KARDEMİR’e Ar-Ge Merkezi Belgesi

Yayın: 22.11.2019 08:07
Paylaş:
A+ A-

KARDEMİR Genel Müdürü Hüseyin Soykan:
“Ana hedefimiz daha yenilikçi, ileri teknolojili ve yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçmek”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş (KARDEMİR) Ar-Ge Merkezi için Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde yapılan tescil başvurusunu, iki aşamalı değerlendirme ve denetim süreci sonrasında oy birliği ile kabul etti. KARDEMİR Ar-Ge Merkezi, Türk Demir-Demirdışı Metal Sektöründe 28’inci, Karabük’ün ise ilk Ar-Ge Merkezi oldu.
KARDEMİR’e Ar-Ge Merkezi Belgesi, Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde düzenlenen 7. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezleri Ödül Töreninde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından KARDEMİR adına törene katılan Yatırımlar ve Teknik Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Mansur Yeke ve Ar-Ge Müdürü Mücahit Sevim’e takdim edildi. Bakan Varank’ın yanı sıra bakan yardımcıları Mehmet Fatih Kacır, Çetin Ali Dönmez, Hasan Büyükdede, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Adem Şahin, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ile Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin önemli aktörlerinin katıldığı törende, KARDEMİR’inde aralarında bulunduğu 735 firmaya Ar-Ge Merkezi Belgesi verildi.
KARDEMİR Genel Müdürü Hüseyin Soykan, KARDEMİR Ar-Ge Merkezinin bakanlık tarafından onaylanması ve belgenin alınmış olmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi.
Merkezin, gerçekleştirdiği yatırımlarla üretim kapasitelerini artırırken, ürün yelpazesinin katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünlerle çeşitlendiren ve savunma sanayi ve otomotiv sektörü gibi ülkenin iddialı olduğu sektörler için sürdürülebilir tedarikçi olmayı odak noktasına almış olan KARDEMİR için en önemli itici güç olacağını ifade eden Soykan, “Dünyada yaşanan hızlı teknolojik gelişim ve yoğun rekabet ortamında şirketlerin ayakta kalabilmesinin ancak yeni ürün ve teknolojilerin geliştirilmesi ve Ar-Ge çalışmaları ile mümkün olabilecek” dedi.
Soykan, KARDEMİR Ar-Ge Merkezinin temel amacının da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Daha fazla değer üreten, daha adil paylaşan, daha güçlü ve müreffeh Türkiye” vizyonu ile onaylanan ve ana ekseninde rekabetçi üretim ve verimliliğinde yer aldığı 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı ile uyumlu şekilde, KARDEMİR’in stratejik hedefleri doğrultusunda özellikle otomotiv, savunma ve raylı sistemler sektöründe milli ürün üretmek ve bu ürünlerin kullanım oranlarının artırılmasına hizmet etmek olduğunu kaydetti.
Burada gelişecek inovasyon kültürünün hem KARDEMİR’e hem de Türk demir çelik sektörünün gelişimine katkı sunacağını vurgulayan Soykan, şunları kaydetti:
“Bu merkez, sahip olduğu yetkin insan kaynağı ile birlikte, dünyayı takip eden, ulusal ve uluslararası ihtiyaçlar için daha akılcı ve daha yenilikçi çözümler üreten, katma değeri daha yüksek ve daha ileri teknolojili ürünlere odaklanan, çalışmalarda elde edilecek olan bilgilerin kurumsal hafızaya aktarılmasını sağlayan, yeni işbirlikleri geliştiren, geleceğin teknolojilerine yatırımın kapılarını aralayan, girdi maliyetlerinde düşüş ve verimliliklerde artış sağlayacak projeler geliştiren bir merkez olacaktır. Ana hedefimiz daha yenilikçi, ileri teknolojili ve yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçmek, şirketimizde bilim, yenilik ve teknoloji ekosisteminin her yönüyle geliştirilmesini ve güçlendirilmesini sağlamaktır. Bu merkezin kurulmasında verdikleri desteklerden dolayı yönetim kurulumuza da ayrıca teşekkür ediyoruz.”
KARDEMİR Ar-Ge Merkezinin; Karabük Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ostim Teknik Üniversitesi, Newcastle Üniversitesi gibi üniversitelerle, Savunma Sanayi Başkanlığı, otomotiv ana ve yan sanayi kuruluşları, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, ARUS Türkiye Konsorsiyumu, TOBB, ihracatçı birlikleri gibi sektörel kurum ve kuruluşlar ve ulusal, uluslararası farklı Ar-Ge merkezleriyle de işbirliği halinde olduğu açıklandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Akkuyu NGS’nin 1. ünitesine nakliye kilidi monte edildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.05.2024 08:00
Paylaş:
A+ A-

ANKARA (AA) – Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 1. ünitesinde nakliye kilidi tasarım konumuna yerleştirildi.

Akkuyu Nükleer AŞ açıklamasına göre, tesislerin dış ortamdan izolasyonunu sağlayacak olan kilit, aynı zamanda nükleer malzemelerin ve reaktör bölmesi ekipmanlarının güvenli bir şekilde taşınmasına da yardımcı olacak.

Her iki tarafı kapalı 14 metrelik silindirik bir hazne olan nakliye kilidi, oldukça ağır ve büyük boyutlu bir ekipman özelliği taşıyor. Reaktör bölmesinin sızdırmazlığını sağlayabilmek için kapıların dönüşümlü olarak açılmasını sağlayan kilidin ağırlığı 260 tonu, çapı ise 7 metreyi buluyor.

Paletli bir vinç kullanılarak monte edilen nakliye kilidi sayesinde Akkuyu NGS uzmanları, 1.i ünitenin işletilmesi ve bakımı için gerekli olan buhar jeneratörlerine, reaktör üst parçasına, ana sirkülasyon pompalarına, birincil devre boru hatlarına ve diğer yüksek teknolojili ekipmanlara güvenli bir şekilde ulaşabilecek.

Santralin çalışma aşamasında, kullanılmış nükleer yakıt içeren konteynerler, taze yakıtların bulunduğu variller ile taşıma ve işleme ekipmanları nakliye kilidinden taşınacak.

Ürün, yalnızca yetkili personelin iç mekana erişimini sağlamak için özel erişim kontrol sistemleriyle donatıldı.

İyonlaştırıcı radyasyon dedektörleri de güvenilir ve emniyetli çalışmayı sürdürmek için kilidin içerisine yerleştirilmiş durumda bulunuyor. Ekipman bakım ve onarımı için de kullanılarak zamandan tasarruf edilmesine yardımcı olacak olan nakliye kilidi, Akkuyu NGS'nin daha verimli çalışmasına destek olacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akkuyu NGS Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, önemli bir teknolojik operasyonun daha tamamlandığını belirterek, şunları kaydetti:

“Nakliye kilidi, reaktörün iç koruma kabuğunun gücünü büyük ölçüde artıran, güçlü metal kablolardan oluşuyor. Önümüzdeki günlerde ekipmanın ön gerilme testlerine başlamayı planlıyoruz. Bu, Akkuyu NGS projesindeki Rus ve Türk uzmanların koordineli ve yoğun emek harcayarak gerçekleştirdikleri çalışmaların bir sonucudur.”