Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 28.11.2019 20:04
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi ile Malezya Perlis Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ICIBMAH2019’a (Uluslararası İşletme Yönetimi ve Muhasebe, Mühendislik ve Beşeri Bilimler Konferansı) katılmak üzere Malezya’ya giden Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, konferanstan önce Malezya’nın önde gelen bazı üniversiteleri ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Uluslararasılaşma çalışmalarına hızla devam eden Karabük Üniversitesi (KBÜ), en fazla akademik anlaşmalara sahip olduğu Malezya üniversiteleri ile iş birliğini güçlendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda THE’nın sıralamasında dünyanın en iyi ilk 1000 üniversitesi arasında yer alan Malezya Perlis Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen ICIBMAH2019’a katılmak üzere Malezya’ya giden KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, konferanstan önce Malezya’nın önde gelen bazı üniversiteleri ile bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi. Malezya ziyaretinde Rektör Polat’a KBÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Muharrem Düğenci ve Dr. Öğr. Üyesi Cevap Özarpa ile Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Oya Önalan eşlik etti.

İlk olarak Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Üniversitesini ziyaret eden Rektör Polat, burada üniversitenin Rektörü Dr. Hj Mohd Zahari Ismail ve heyeti ile bir araya geldi. Yapılan görüşmeler neticesinde Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Üniversitesi ile, Mart 2020’de Karabük Üniversitesinde düzenlenecek olan “Uluslararası Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Sempozyum”unun ortaklaşa yapılması kararlaştırıldı.

KBÜ heyetinin ikinci durağı ise Management and Science University oldu. QS World Universty Ranking 2020 sıralamasında dünyanın en iyi 541’inci, Malezya’da ise en iyi ilk 10 üniversite içerisinde yer alan Managament and Science University ile yapılan görüşmelerde, Gastronomi alanında ‘Helal gıda’ konulu ortak konferans yapılması kararlaştırıldı. Söz konusu üniversite ile ayrıca Gastronomi alanında müfredat belirlenerek ortak lisans programı açılması üzerine anlaşmaya varıldı.

Görüşmeler kapsamında diğer ziyaret edilen noktalar ise Malezya Kuala Lumpur Teknoparkı ile Putra Üniversitesi ve Teknoparkı oldu. Burada yetkililerden teknoparklar hakkında bilgiler alan Rektör Polat ve heyeti, bu alanda Malezya örneğini inceledi. Putra Üniversitesi yetkilileri ile de bir dizi görüşme gerçekleştirilirken, söz konusu görüşmeler neticesinde KBÜ ve Putra Üniversitesi ile yabancı diller alanında ortak konferans düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Türk Büyükelçiliği ve Yunus Emre Enstitüsü de ziyaret edildi

Türkiye Cumhuriyeti Kuala Lumpur Büyükelçiliği’ni de ziyaret eden Rektör Polat, burada Büyükelçi Merve Safa Kavakçı ile görüşerek, Karabük Üniversitesinin Malezya’daki üniversitelerle olan akademik iş birlikleri hakkında bilgiler verdi.

KBÜ heyetinin son durağı ise Yunus Emre Enstitüsü’nün Kuala Lumpur şubesi oldu. Burada enstitünün yöneticileri ile görüşen Rektör Polat, enstitünün çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat ve heyeti, yarın Malezya Perlis Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ICIBMAH2019’a katılacak.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İlkbahar yağmurları Karabüklü hububat ve yem bitkisi üreticisine yüksek rekolte umudu verdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 09.05.2024 04:12
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK (AA) – Karabük'te son günlerdeki yağışların etkisiyle yeşeren tarlalar, hububat ve yem bitkisi üreticisinin yüksek rekolte beklentisini artırdı.

Hububat, baklagil ve yem bitkileri üretiminin ağırlıkta olduğu kentte, Araç, Soğanlı ve Eskipazar çayları boyunca oluşan vadi tabanlarında sebze tarımı da yapılıyor. Yaklaşık 370 bin dekar alanda tarımsal faaliyet gerçekleştirilen Karabük'te, 2023-2024 yılı üretim sezonunda 195 bin dekar alanda hububat, 65 bin dekar alanda ise yem bitkisi ekildi.

Buğday, arpa ve yem bitkileri başta olmak üzere ekili mahsulün gelişimine katkı sağlayan düzenli yağışlar, üreticiyi memnun etti. Toprağa adeta can suyu olan yağmurun ürünlerin gelişimine etkisi, çiftçilerde yüksek rekolte beklentisi oluşturdu.

– “Ürünlerin zamanında ve değerinde alması çiftçiler için daha güzel olacak”

Eflani Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karadeniz, AA muhabirine, 2023-2024 üretim sezonunda ilçe genelinde 25 bin dekara buğday, 21 bin 500 dekara yem bitkileri ve 20 bin dekara ise arpa ekildiğini bildirdi.

Son 10 gündür yağan yağmurların hububatın ve yem bitkilerinin gelişimini olumlu etkilediğini belirten Karadeniz, “Ekilen arazilerde şu ana kadar herhangi bir hastalığa ve olumsuzluğa rastlanılmadı. Yağışların düzenli yağmasıyla sel felaketi de yaşanmadı. İnşallah bu yıl çiftçilerimizin yüzü gülecek.” diye konuştu.

Karadeniz, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin önceki yıllardaki gibi ürünleri zamanında ve değerinde almasının çiftçiler için daha güzel olacağını sözlerine ekledi.

– “Nisan ve mayıs aylarındaki yağışlar verimi artırır”

Eflani ilçesinde çiftçilik yapan 68 yaşındaki Hamdi Sert, bu yıl yaklaşık 100 dekar alana arpa ve buğday ektiğini söyledi.

İlçenin son günlerde iyi yağış aldığına değinen Sert, “Son yağışlar ekinlere can suyu oldu, sevindik. Şu andaki durum yağmurların sayesinde iç açıcı. Nisan ve mayıs aylarındaki yağışlar verimi artırır.” diye konuştu.

18 yaşındaki üretici Emirhan Mevlüt Uludağ da 60 dönüm alanda buğday ve arpa yetiştirdiklerini, iki ay sonra hasat yapılacağını söyleyerek, “Nisan ayında çok yağmur yağmadı. Son yağan yağmurlar bizi sevindirdi. İnşallah hayırlı ve bereketli olur.” dedi.