İşsizlik oranı yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşti

İşsizlik oranı yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşti

Yayın: 18.11.2015 10:21
Paylaş:
A+ A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos 2015 ‘İşgücü İstatistikleri’ni açıkladı.

Yapılan açıklamaya göre; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 114 bin kişi artarak 3 milyon 58 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0,1 puanlık artış ile yüzde 12,4 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 0,6 puanlık azalış ile yüzde 18,3 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran değişim göstermeyerek yüzde 10,3 olarak gerçekleşti.

İstihdam edilenlerin sayısı 2015 yılı Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 837 bin kişi artarak 27 milyon 150 bin kişi, istihdam oranı ise 0,7 puanlık artış ile yüzde 46,8 oldu. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 202 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 636 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 22,2’si tarım, yüzde 19,3’ü sanayi, yüzde 7,5’i inşaat, yüzde 51’i ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,6 puan, tarım sektörünün payı 0,1 puan artarken, sanayi sektörünün payı 0,7 puan azaldı, inşaat sektörünün payı ise değişim göstermedi.

İş gücü 2015 yılı Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 951 bin kişi artarak 30 milyon 208 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,9 puan artarak yüzde 52,1 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde iş gücüne katılma oranı 0,5 puan artarak yüzde 72,6, kadınlarda ise 1,2 puanlık artışla yüzde 32,1 olarak gerçekleşti.

Ağustos 2015 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,3 puan azalarak yüzde 35,1 olarak gerçekleşti. Maliye Bakanlığı tarafından derlenen verilere göre, 2015 yılı III. döneminde toplam kamu istihdamı 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 2,6 oranında artarak 3 milyon 509 bin kişi olarak gerçekleşti. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam sayısı bir önceki döneme göre 25 bin kişi azalarak 26 milyon 651 bin kişi olarak gerçekleşti. İstihdam oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 46 oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre değişim göstermeyerek 3 milyon 96 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı da aynı düzeyde kalarak yüzde 10,4 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış iş gücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0,1 puanlık azalış ile yüzde 51,3 olarak gerçekleşti. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, sanayi sektöründe 84 bin kişi azalırken, tarım sektöründe 46 bin, hizmet sektöründe 10 bin, inşaat sektöründe ise 4 bin kişi arttı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.