Karabük Emniyetinin Başarılı Çalışmaları Sürüyor

Karabük Emniyetinin Başarılı Çalışmaları Sürüyor

Yayın: 15.12.2015 10:16
Paylaş:
A+ A-

Karabük Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü, Ekim ayı içerisinde Otomatik Avuç ve Parmak İzi Alma Projesi (APFİS) sistemine girilen 5 olay yeri izinden 3 olayı aydınlatıp 5 şahsı tespit ederek, kişisel kullanıcı bazında Türkiye 9.’su oldu.

Karabük Emniyet Müdürlüğünün, dereceye girme başarısı gösterdiği ifade edilen açıklamada, “İl Emniyet Müdürlüğümüz Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü görevlilerince Ekim ayı içerisinde 9 ayrı olaydan yabancı parmak izi tespit edilmiş, Kimlik Tespit Büro Amirliğince APFİS sisteminde 3 adet hırsızlık, 2 adet uyuşturucu madde ve 1 adet kasten yaralama olayı olmak üzere 6 olay aydınlatılmış ve 7 şahıs tespit edilmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şubesince yapılan aylık istatistik verilerince, Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğümüz görevlilerince ekim ayı içerisinde APFİS sistemine girilen 5 olay yeri izinden 3 olayı aydınlatarak 5 şahsı tespit etmiş olup, yüzde 55,6 dilime girerek kişisel kullanıcı bazında Türkiye 9.’su olmuştur” denildi.

Açıklamada ayrıca, ilimizde her türlü suç ve suç oluşumlarına karşı mücadelemiz kesintisiz sürdürüleceği de kaydedildi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.