Safranbolu Eski Günlerine Dönüyor

Safranbolu Eski Günlerine Dönüyor

Yayın: 06.07.2020 19:13
Paylaş:
A+ A-

UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Safranbolu’da hafta sonu turist yoğunlu yaşandı

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve “En iyi korunan 20 kent” arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesi, korona virüs (Covid-19) salgını normalleşme süreciyle birlikte eski günlerine dönmeye başladı.
Osmanlı mimarisini, şehir hayatını ve kültürünü yansıtması dolayısıyla “Osmanlı’nın parmak izi” olarak adlandırılan tarihi ilçede, hafta sonu yerli turist yoğunluğu yaşandı.
3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan ve Türkiye’de kent ölçeğinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde tek yer olma özelliği taşıyan Safranbolu’yu görmeye gelen misafirler, esnafların da yüzünü güldürdü. Salgın nedeniyle uzun süre boş kalan tarihi ilçede, hafta sonu sokaklar yine turistlerle canlanmaya başladı.
Osmanlı döneminden kalma han, hamam, konak, çeşme, cami ve köprülerle “açık hava müzesini” andıran Safranbolu’ya, geçen yıla göre tur ve gruplar henüz gelmese de günü birlikçi turistler yoğun olarak geliyor.

Çarşı Covid-19’a karşı
Tarihi Çarşı’da esnaflık yapan Akın Demirkıran, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, son bir haftadır turist hareketliliğinin yaşandığını söyledi.
Sınav sürecinin de bitmesiyle insanların daha da fazla gelmeye başladığını ifade eden Demirkıran, “İnsanlar, sahillere gidiyor, sahile giderken de bize uğruyor. Daha turlar başlamadı. Yabancı turist yok, yerli turistler var” dedi.
İnsanların kurallara çok fazla riayet etmediğini belirten Demirkıran, “Maskesi olmayanları uyardığımız zaman bize küsüyorlar. Bizde ‘Çarşı Covid-19’a karşı. Biz sizin için maske takıyoruz lütfen sizde bizim için maske takın’ yazıp astık” diye konuştu.
Esnaflardan Hüsnü Özdemir de uzun süredir boş olan Safranbolu’da hareketliliğin başladığını belirtti.
Geçen yıla göre kıyaslama yapılamayacağını, ancak yine de bir hareketlenme olduğunu vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:
“Geçen yıla göre gruplar ve turlar gelmiyor, münferitler geliyor. Geçen senenin çeyreğini yaşıyoruz ama buna da şükür. Daha da kötüydü en azından çarkımız dönüyor. Evimize ekmeğimizi götürebiliyoruz. ‘Hiç yok’ diye ağlarsak daha kötü olur. Allah bereket versin. Şu ortamda Safranbolu’yu tercih eden turistlere de teşekkür ederiz. Unutmuyorlar bizi.”
Her şeyin bir anca düzelmesini beklediklerini kaydeden Özdemir, “Yabancılar da buranın ekmek kaynağı. Uzakdoğulular bizim tamamı ile bizim ekmek kaynağımızdı. Ama ne yapalım? Bir imtihandan geçiyoruz, buna da şükür, Allah bundan aşağı etmesin” değerlendirmesinde bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Mapla Biyoteknoloji, Fonlabüyüsün’de yatırım taleplerini toplamaya başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.05.2024 04:00
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Mapla Biyoteknoloji, Halk Yatırım'ın Fonlabüyüsün platformunda yatırım taleplerini toplamaya başladı.

Halk Yatırım'dan yapılan açıklamaya göre, “Paya Dayalı Kitle Fonlama” faaliyetinde bulunan Türkiye'nin kitle fonlama platformu Fonlabüyüsün, geleceğe değer katan erken aşamadaki girişimleri yatırımcılarla buluşturmaya devam ediyor.

Kayısı çekirdeği kabuğu gibi gıda atıklarından ve gıda yan ürünlerinden, doğada yüzde 100 çözünebilen biyoplastik ürünler üreterek sürdürülebilirliğe katkıda bulunan Mapla Biyoteknoloji AŞ, Fonlabüyüsün'de yatırım taleplerini toplamaya başladı.

Mapla Biyoteknoloji, kayısı çekirdeği kabuğu başta olmak üzere doğal ham maddeler kullanarak çevre dostu biyoplastik üretimi gerçekleştiriyor.

Şirket, bu biyoplastiklerle plastik endüstrisine sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler sunuyor. Mapla Biyoteknoloji, “Fırsatları çöpe atmayın!” mottosu ile gıda atıkları ve yan ürünlerindeki değerli bileşenleri sıfır atık hedefinde katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmeyi amaçlıyor.

Dünya genelinde toplam plastik üretimi yaklaşık 368 milyon ton olarak gerçekleşiyor.

Her yıl 300 milyon ton plastik atık oluşurken, plastik atıkların neden olduğu mikroplastik sorununun, çevre ve sağlık üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor.

Bu kapsamda, ambalaj malzemeleri, tek kullanımlık ürünler, dayanıklı plastik parçalar, tekstil ve otomotiv gibi çeşitli endüstrilerde kullanılabilen farklı özelliklere sahip doğada yüzde 100 çözünebilen biyoplastik türleri üreten Mapla Biyoteknoloji, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Sınırda Karbon Vergisi düzenlemesi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumu hedeflemesiyle küresel pazarda yüksek potansiyele sahip.

Sürdürülebilir bir gelecek hedefine katkıda bulunmak için gıda atıklarını değerlendirerek biyoplastik ürünler geliştiren Mapla Biyoteknoloji'ye, Fonlabüyüsün'ün web adresi üzerinden MKK ve Takasbank güvencesiyle yatırım yapılabiliyor.