1 Milyon 947 Bin Liralık Projenin Çalışmaları Başladı

1 Milyon 947 Bin Liralık Projenin Çalışmaları Başladı

Yayın: 05.08.2020 20:53
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu Belediyesince hazırlanan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2020 Yılı Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında kabul edilen 1 milyon 947 bin 756 TL’lik “Safranbolu Sanayisi Altyapı İyileştirme Projesi” çalışmaları başladı.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse basın mensupları ile bir araya gelerek “Safranbolu Sanayisi Altyapı İyileştirme Projesi” hakkında bilgi verdi.
Başkan Köse, konuşmasında, 50 yıl boyunca hizmet veren sanayi bölgesinde alt yapı tesislerinde meydana gelen yıpranmaların hizmet kalitesini olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
Yeni işletmelerle sürekli gelişen bu bölgede alt yapıların kapasitesinin yetersiz olması da olumsuzlukları meydana getirdiğini ifade eden Köse, “Bu olumsuzluklar sanayi bölgemizde alt yapının iyileştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Belediyemiz olarak sanayi bölgesinin alt yapısının iyileştirilmesi amacıyla bir proje hazırlanmış ve BAKKA’ya verilmiştir. BAKKA tarafından değerlendirme sonucunda da projemiz hibe almaya hak kazanmıştır” dedi.
Proje bütçesinin 1 milyon 947 bin 756 TL olduğunu açıklayan Köse, 1 milyon 460 bin 817 TL’sinin BAKKA tarafından karşılanacağını söyledi.
Proje çalışmaları kapsamında sanayi alt yapısının iyileştirileceğini dile getiren Köse, şunları kaydetti:
“Çalışma süremiz 18 aydır. Çalışmalarımıza 26 Haziran 2020 itibariyle de başladık. Bu kapsamda 871 metre kanalizasyon şebekesi, 3297 metre su şebekesi ve 456 metre yağmur suyu drenaj şebekesi imalatı yapılacak. 3137 metre asfalt yol kaplaması yapılacaktır. Ayrıca geri dönüşüm katı atıkların depolanması için 50 metreküplük iki adet katı atık geri dönüşüm depolama alanı yapılacaktır. Bu proje çalışmalarında Karabük Üniversitesi, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası iştirakçi olarak yer almaktadır. Ben bu hibe projesinin desteklenmesinde vali beye, BAKKA yönetimine teşekkür ediyorum.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.