Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 22.06.2021 21:57
Paylaş:
A+ A-

“Mesleki Eğitimde Yenilikçi Eğitim Metotları ile Kalifiye Eleman Yetiştiriyoruz”

Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2020 Yılı Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında kabul edilen “Mesleki Eğitimde Yenilikçi Eğitim Metotları ile Kalifiye Eleman Yetiştiriyoruz” projesi Vali Fuat Gürel’in katıldığı kapanış programı ile sona erdi.

Karabük Öğretmenevinde düzenlenen Proje Kapanış programına Vali Fuat Gürel ve eşi Özlem Aras Gürel, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri, BAKKA Temsilcileri, Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Tülümen, Okul Yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

“Mesleki Eğitimde Yenilikçi Eğitim Metotları ile Kalifiye Eleman Yetiştiriyoruz” projesini başarı ile tamamlayan öğrencilere sertifikalarını veren Vali Fuat Gürel proje kapanış programında yaptığı konuşmasında, “Gerçekten çok güzel işler yapıyorsunuz, BAKKA olarak çevre ve sanayi alt yapısının geliştirilmesi ile ilgili program açıklandığında 20 milyonluk toplam bir bütçemiz vardı. Karabük olarak program bütçesinin büyük kısmını yaptığımız projelerle Karabük olarak biz aldık. İlimiz proje hazırlama noktasında oldukça başarılı. Hazırladığınız projeler birçok proje içerisinden yarışarak başarılı oluyorlar. İlimizde bu anlamda okullarımız  proje mantığını anlamış, alt yapısını oluşturmuş, iyi bir hazırlıkla bunu gerçekleştiriyorsunuz. Gerçekleştirdiğiniz proje ile Kaynak Simülatörü, CNC Simülatürü,  CNC ve Lazer Makineleri gerçekten çocuklarımızın eğitimi için oldukça ideal makineler. Pratiği verebilmek adına özellikle simülatörlerle eğitim alabilmesi çok önemli, iş hayatına geçtiklerinde makineleri yabancılık çekmeden ustaca kullanabilecekler. Okullarımız, öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bu alt yapıya kavuşmuş oldu. Sanayimizin ihtiyacı olan nitelikli personeli yetiştirme adına oldukça önemli, çünkü ilimiz bu makinelerin kullanım alanlarına sahip bir şehir. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz ilimizde bu anlamda en önemli okulumuz. Bunlar aslında ekstra işler, sizlerin gayretleri olmasa hiç kimse size neden proje yapmıyorsunuz, neden bu konuda çalışmıyorsunuz? demez. Ama görüyorum ki okulumuzda bir uyum söz konusu, bir gayret var, güzel bir ortamınız var, bunu sağlayarak başarılı oldunuz. Başta okul müdürümüz olmak üzere müdür yardımcılarımızı, öğretmenlerimizi, proje ekibimizi ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum, çocuklarımıza da başarılar diliyorum, çünkü onların ileride ki meslek hayatlarına dokunmuş olduk. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının ilimizde birçok projeye desteği var, küçük sanayi sitelerinden, turizm alt yapısına, restorasyondan, çevreye, eğitim ve öğretime güzel kaynaklar aktarıyorlar, birçok teknik projede yardımcı olmaya çalışıyorlar, araştırma hususunda da çok fazla destekleri var. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzü, Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürümüzü, yöneticilerimizi ve proje ekibini tebrik ediyorum, BAKKA’ya da Mali Destek den dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Projenin ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum.”diye konuştu.

Simülatörler aracılığıyla kaynak, CNC ve kodlama eğitimleri ile iş kazası riski olmayan, daha verimli, güvenilir ve kaliteli teknolojik bilgi erişimine ulaşmak, daha nitelikli işgücü yetiştirilmek ve kaynakçılık ile CNC operatörlüğü alanında okul-sanayi işbirliği geliştirmek amacıyla hayata geçirilen “Mesleki Eğitimde Yenilikçi Eğitim Metotları ile Kalifiye Eleman Yetiştiriyoruz” projesi kapsamında; 40 öğrenciye Kaynak Simülasyon Eğitimi, 30 öğrenciye Bilgisayarlı Makine (CNC) Operatörü Eğitimi, 14 öğrenciye CNC Router-CNC Lazer Kesici Eğitimi ve 40 öğrenciye Robotik Kodlama Eğitimi verildi.(Haber Merkezi)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Süper metan salımlarının tespiti yapay zeka sayesinde hızlanıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – Hollanda Uzay Araştırmaları Enstitüsü (SRON) Kıdemli Araştırmacısı Prof.Dr. Ilse Aben, küresel ısınmaya neden olan ve “süper salıcılar” olarak adlandırılan büyük boyuttaki metan salımlarının tespitinde uydulara ek olarak yapay zekanın kullanıldığını ve bunun işleyişi hızlandırdığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından küresel ısınmanın yüzde 25’inden sorumlu gösterilen metan gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar 2020'ye kıyasla yüzde 30 düşürülmesi için 150'den fazla ülke taahhütte bulundu.

BM, bu ülkelerin metan emisyonlarını azaltmasına destek olmak için 2021 yılında Uluslararası Metan Emisyonları Gözlemevi'ni kurdu.

Hem doğal kaynaklardan hem de insan faaliyetleri sonucu atmosfere yayılabilen metan gazının ana kaynaklarından birini enerji sektöründeki faaliyetler oluştururken Uluslararası Enerji Ajansına (IEA) göre petrol ve doğal gaz sektöründen kaynaklanan metan salımı en çok sızıntılar nedeniyle yaşanıyor.

Metan emisyonlarıyla mücadelede özellikle “süper salıcılar” (super emitters) olarak adlandırılan devasa metan gazı sızıntılarının tespiti önem taşırken çok büyük miktardaki bu sızıntılar özellikle petrol, doğal gaz ve kömür üretiminin gerçekleştiği sahalarda görülüyor ve haftalarca devam edebiliyor.

İstatistik portalı Statista verilerine göre 2022'de en fazla süper salım, tamamı petrol ve doğal gaz kaynaklı olmak üzere 184 vakayla Türkmenistan'da görüldü. Bu ülkeyi, 155 vakayla Hindistan ve ABD izledi. Hindistan'daki süper salımların birçoğunun kaynağı çöp sahaları olarak belirlenirken ABD'deki vakaların kaynağında petrol ve doğal gaz çalışmaları öne çıktı.

Atmosfere ciddi anlamda metan yükü bırakan süper salıcıların tespiti uydular aracılığıyla yapılan gözlemlerle mümkün olabilirken bu uydu hizmetini sağlamak için küresel çapta girişimler bulunuyor. Avrupa Birliği (AB) Uzay Ajansının Sentinel-5 Precursor adlı uydusunun verileriyle çalışmalar yürüten TROPOMI (Troposferik İzleme Aracı) programı, bu girişimler arasında en kapsamlı veriyi sağlayanlardan biri olarak gösteriliyor.

SRON'daki kıdemli araştırmacılık görevinin yanı sıra TROPOMI programının eş baş araştırmacısı olan Prof.Dr Ilse Aben, uyduların metan sızıntılarını tespit etmesindeki rolünü AA muhabirine anlattı.

– “Sızıntıları önlemek firmalara da katkı sağlar”

Uyduların, metan sızıntısı ölçümlerini, atmosferden geçen güneş ışığının dalga boyu üzerinden yaptıklarını belirten Aben, “Metan ya da diğer moleküller ışığı emerler ve bu ışık üzerinde belirli bir parmak izleri kalır. Sonrasında bu ışınlar yer yüzeyinden uzaya yansır. Biz de bu ışınların renklerinden ölçümleri gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Aben, uydular aracılığıyla dünyanın her yerinden, her boyuttaki metan emisyonuna dair veriler elde edebildiklerini, süper salım yapan noktaların yoğunlukla petrol ve doğal gaz üreten bölgeler ile kömür madenciliği ve çöp sahaları olarak karşılarına çıktığını kaydetti.

Bu sızıntıların önüne geçilmesinin özellikle petrol ve doğal gaz üreten firmaların gelirlerine katkı sağlayacağına dikkati çeken Aben, “Petrol çıkarmayı hedefleyen şirketlerin çalışmalarından da gaz yayılıyor. Bu şirketlerin temel amaçları petrol çıkarmak ama çıkan gazı yakalasalar onu da satabilirler. Doğal gaz şirketleri ise zaten doğal gaz çıkarıyorlar, aslında her sızıntı onlar için birer kayıp demek.” tespitinde bulundu.

– BM ülke ve şirketleri bilgilendirip uyarıyor

Uydular sayesinde ilk defa küresel ölçekte süper salıcıların nerede olduğunu görebildiklerini ve bunun bir devrim olduğunu dile getiren Aben, “Daha önce böyle bir şey yaşanmamıştı. Bu kadar çok sayıda olduklarını ve bu kadar büyük olduklarını bilmiyorduk.” ifadelerini kullandı.

Aben süper salımların tespiti sonrası işleyen süreci şöyle özetledi:

“Uluslararası Metan Emisyonları Gözlemevi bir metan uyarı sistemi kurdu. Bu sistem tamamen süper yayıcılar üzerine ve verileri de uydular üzerinden alıyorlar. Biz tam olarak neyin sızıntı yaptığını tespit ediyoruz, onlar da bundan sorumlu olan şirkete ya da hükümete ulaşıp durumu iletiyorlar. Bu durum hakkında ne yapacaklarını ve onlara nasıl yardımcı olabileceklerini soruyorlar. Bu işleyiş aslında geçtiğimiz aralık ayında aktif olarak hayata geçirildi, henüz çok yeni bir uygulama. Biz bilim insanları olarak birkaç yıldır sızıntıların kaynaklarını arayıp durumu bildiriyorduk. Ama tahmin edeceğiniz üzere bir bilim insanı Orta Asya'daki birini arayıp 'Bakın sizin bir sızıntınız var.' dediğinde hiç bir şey olmuyordu.”

Uygulamanın başladığı 1 Aralık 2023'ten bu yana BM tarafından ülke ve şirketlere 127 uyarı gönderildiği ve bu uyarılar sonrasında şu ana kadar sadece 1 sızıntının önlendiği bilgisini veren Aden, sürecin hızlandırılması ve daha fazla sızıntının giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu sızıntılar sonucu atmosfere devasa boyutlarda metan yayıldığının altını çizen Aben, “Eğer metan gazı salımlarını düşürmek için bir şeyler yapılması hedefleniyorsa süper salıcılar konusunda bir şeyler yapılması aslında çok kolay ve etkili bir adım olacaktır.” sözlerini sarf etti.

– Yapay zeka katkısı

Uydular aracılığıyla elde edilen verilerin değerlendirilmesi sürecinde yapay zekadan faydalandıklarına değinen Aben, şöyle devam etti:

“TROPOMI her gün milyonlarca gözlem yapıyor. Dolayısıyla bu gözlemler arasında süper salımları tespit etmek için etkili bir yönteminizin olması gerekiyor. Biz de bu noktada yapay zekayı, tespit edilen tüm noktaları tanıması üzerine eğittik. Doktora öğrencilerimizden biri bunu yapabilen bir model geliştirdi. Bu çalışmalar yapay zeka olmadan da sadece uydularla yapılabilirdi ama belirli bir noktada bunu makine öğrenimi ile yapmaya karar verdik. Aksi halde bu çok fazla zaman alıyordu ve yapay zeka aslında büyük bir fark oluşturdu.”

Yapay zekanın bu alana entegre edilmesi üzerine çeşitli girişimler olduğundan bahseden Aben özellikle Google ve Planet gibi haritalama verilerine sahip kurumların teknolojilerinin bu alana adapte edilmesiyle bu sızıntıların tespitinin daha hızlı yapılacağı değerlendirmesinde bulundu.