Ceylan; Benim Memleketimde Hava Temiz Olacak..

Ceylan; Benim Memleketimde Hava Temiz Olacak..

Yayın: 31.10.2016 09:24
Paylaş:
A+ A-

Çevre ve Şehircilik bakan yardımcısı Mehmet Ceylan Ankara’da ki makamında kabul ettiği Karabük Gazeteciler Cemiyeti başkan ve yönetim kuruluna bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar ile ilgili geniş değerlendirmelerde bulundu.

İlk olarak önceki hafta kendisinin başkanlık ettiği 17-20 Ekim tarihleri arasında Ekvator’da gerçekleşen ve 136 ülkeden yaklaşık 40 bin ziyaretçinin katıldığı Habitat III konferansını değerlendiren bakan yardımcısı Ceylan konu ile ilgili şu değerlendirmede bulundu.

“Bakanlığımız Ekvator’da gerçekleşen Habitat III konferans programında bakanlığımız Türkiye heyetinin başkanlığını üstlendi ve bende başkanlık görevi için görevlendirildim.Başkanlığını yaptığım toplantıda Dünya’da gelecek 20 yılda kentleşme,şehirleşme,plan ve programlar görüşüldü.Son yıllarda kentlerin şehirlerin nüfus yoğunluğunun artması üzerine önümüzde ki yıllarda sorunların artacak olması bu sorunların başında ise,gıda,trafik,sağlık,eğitim gibi sorunlara tedbirler alınması gerektiği konuşuldu.”Yeni Kentsel Gündem”adı altında sonuç beyannamesi açıklandı.175 maddeden oluşan ve bir anlamda Dünya’da ki kentleşmenin anayasası gibi görülen bu gündemle birlikte ülkemizin sorunlarını da burada açıkça ifade etme imkanı bulduk.Bunların en önemlileri arasında göç konusu var.Şuan 3 milyon Suriyeli barındırıyoruz.Bize bu konuda vaat edilen 3+3 milyar auro’luk ödeme sözü vardı ancak şuan sadece 500 milyon auro ödeme yapıldı.Bize taahhhüt edilen rakamlar yerine getirilmedi ve biz bu konferans programında bunları dile getirme imkanı bulduk.Terörle mücadele konusunu gündeme taşıdık.Kentsel dönüşüm projelerini dile getirdik.Dar gelirli vatandaşlarımıza konut olayını belirttik.Türkiye olarak açtığımız stantla binlerce kişiye standımızı ziyaret etme imkanını sağladık” dedi.

KATI ATIK BERTARAF TESİSİ İÇİN KARARLI ADIM ATIYORUZ

Çevre ve Şehircilik bakan yardımcısı Mehmet Ceylan ikinci konu olarak ele aldığı Katı Atık ve Bertaraf tesisleri projesi ile ilgili de yaptığı açıklamada,“bilindiği üzere AK Parti döneminde çok önemli kamu yatırımları gerçekleştirildi.Bunların içinde maalesef Katı Atık ve Bertaraf tesisi şanssız projelerden birisi oldu.Bu tesisi yapmayan yer kalmadı diyebiliriz.2010 yılında proje sahibi olan KARÇEVtarafından Yakarı Kızılcaören mevkiine yapılması planlanan yatırımla ilgili çeşitli sorunlar yaşanmış ve 1 milyon gibi bir para harcanarak başlanılan proje şuan mahkemelik durunda.Bu bölge aynı zamanda heyelan bölgesi.Bu proje aynı yerinde devam ederse maliyet 5-6 katını bulur.Mahkeme aleyhte bitsin lehte bitsin bu projenin aynı yerde devam etmesi mümkün görünmüyor.Şu an Karabük Valiliğinden 17 kilometre uzaklığında Yenice yolu üzerinde eski bir taş ocağı mevkiinde yaklaşık 25 hektarlık alan üzerinde bir tesis yapmak için kolları sıvadık.Burada sil baştan etütler yapılacak.Ormanda bir sıkıntı çıkacağını zannetmiyorum.Burada yerleşim birimi yok ve bir engel çıkacağını sanmıyorum.En sıka sürede inşallah proje ihalesini yapmak istiyoruz.İl ve bütün İlçelerimizin çöplerini burada toplayıp büyük bir sorunu ortadan kaldırmak istiyoruz” dedi.

YENİ BİR ATIK SU ARITMA TESİSİ YAPMAK İSTİYORUZ

Bakan yardımcısı Ceylan,Karabük belediye başkanı Rafet Vergili’nin talebi üzerine Yeşil mahallede de yeni bir atık su arıtma tesisi kurmak için çalışma yaptıklarını belirterek konuya dair yaptığı açıklamada, “Mevcut arıtma tesisini Karabük ve Safranbolu’nun birlikte kullanması nedeniyle yetersiz kaldığı bildirildi ve Rafet bey yeni bir tesis kurulması için ricada bulundu.Bizde İller bankasına konuyu getirdik ve olumlu bulundu.Etüt ve kamulaştırma çalışmaları yapıldıktan sonra ikinci bir atık su arıtma tesisi kazandırmak istiyoruz.Bakanlık olarak yerel yönetimler arasında bulunan belediyeler ve İl özel idarelere üç kanaldan yardımlarda bulunuyoruz.Bunlar arasında bakanlıktan yardımlar,İller bankasında belediyeler ve İl özel idarelere yardımlar ve tapu kadastro genel müdürlüğünden belediyelere yardım yapılabiliyor. Belediyelerimizin atık su enerji bedelinin % 50’sini bakanlık olarak biz yapıyoruz.Bu manada Safranbolu mevcut çöp sahasını rehabilite edeceğiz.Belediyelerimize araç gereç yardımlarında bulunuyoruz.Mesela belediyelerimize sağladığımız kredi kapsamında kanyonpark projesine 4 milyon,Şirinevler katlı otopark projesine 4 milyon,Asfalt için 3 milyon kredi verdik.Aynı zamanda İlçe belediyelerimize de destek sağlıyoruz. Diğer yandan bin kişilik yurt yapıyoruz.Bu yurt 26 milyon TL’ye mal olacak.Hafriyat çalışmaları başladı.Yine İŞ-KUR için yapılacak binanın ihalesi de yapılmıştır” dedi.

BENİM MEMLEKETİMDE HAVA TEMİZ OLACAK

Bakan yardımcısı Ceylan son olarak yıllardır Karabük’ün en büyük sorunu halinde olan Karabük’ün hava kirliliği konusuna da değinerek, “benim memleketimin havası temiz olacak” dedi.

Ceylan konuya dair yaptığı açıklamada, “2017 yılı sonuna kadar KARDEMİR A.Ş tarafından yapılacak çevre yatırımları ile birlikte Karabük’te hava ve çevre kirliliği minimize edilecek.Şu anda değerler iyi görünüyor ancak,zaman zaman kritik hale gelse de genel itibarıyla iyiye doğru gidiş sözkonusu.Bu konuda doğalgaz önemli bir etken.Çevre yatırımları önemli etken.Bu iyileştirme devam edecek.Türkiye’de ki iller arasında baktığımızda iyi durumdayız.2017 sonuna kadar KARDEMİR yatırımlarını tamamlayacak.Bu yönde son olarak şirket yetkilileri ile protokol yaptık.Yine KARDEMİR ve çevresinde ki sanayi kuruluşları tufal’ı değerlendirilecek.Yatırımlarını tamamladığında KARDEMİR’e Çevre Lisansı vereceğiz.Çevre lisansı yol ancak tufal’ı kullanması için izin verdik.Tufal,aynı zamanda Sinter tesislerinde hammadde olarak kullanılacak, hem de çevre kirliliği önleyecek. Türkiye’de ikiyüz yerleşim biriminde ölçüm yapılıyor ve Karabük hava kalitesi iyi çıkıyor.KARDEMİR’de ki 11 bacayı şuan buradan takip ediyoruz.2017 yılından sonra 32 bacayı buradan takip edebileceğiz.Karabük’te iyinin iyisini istiyoruz.Karabük’lü vatandaşlarımızın pis ve kirli havayı solumaması gerektiğine inanıyoruz.Benim memleketimde hava temiz olacak.Bu sadece KARDEMİR’de değil MARZİNÇ’te de olacak.Aynı yatırımlar MARZİNC’ te de var.Onlarında baca gazını izliyoruz.Onlarda yatırımlarını yapıyorlar.Kimse merak etmesin Karabük’te havayı kirleten herkesi izliyoruz ve bu konuda çok hassas davranacağız.Karabük’ün sağlığı bizim için çok önemli ve biz bu yönde ki bütün tedbirlerin alınması konusunda kararlıyız” açıklamasına yer verdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ordulu çift söküntü ip getirenlere Kabataş kilimi dokuyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.04.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

ORDU (AA) – EYÜP ELEVLİ – Ordu'nun Kabataş ilçesinde 46 yaşındaki Fatma Öztok, eskiyen örgü işlerin sökülmesiyle elde edilen iplerle Kabataş kilimi dokuyarak kazanç sağlıyor.

Öztok, Kabataş ilçesinde evlendikten sonra el tezgahında dokumacılık yapan kayınvalidesi Kadriye Öztok'tan işin inceliklerini öğrendi.

Kayınvalidesinin sağlığı elvermediği için işi bırakmasının ardından Fatma Öztok, 2000 yılından itibaren evlerinin alt katında oluşturdukları atölyede mesleği sürdürüyor.

Dört yıl önce emekli olan Aziz Öztok da eşiyle atölyede mesai harcıyor.

İki çocuk annesi Fatma Öztok, AA muhabirine, kayınvalidesinin rahatsızlanması sonucu mesleği devam ettirdiğini söyledi.

Kayınvalidesinin kilimleri elinde dokuduğunu ancak kendisinin bu şekilde sürdüremediğini anlatan Öztok, adlıkları eski tip makinelerle yıllardır Kabataş kiliminin üretimini yaptıklarını ifade etti.

Öztok, Kabataş kilimine ilgi olduğunu dile getirerek, “Burada 7 kişi, 10 kişi çalıştırdığım da oldu. Ama çalışanlar fındık zamanı gelince işi bırakıyor. Siparişi de aldığımız için sıkıntıya düştüm. O yüzden siparişleri azalttım. Şimdi yapabileceğim kadar alıyorum.” dedi.

Eşiyle çalışmanın önemine işaret eden Öztok, “Eşimle çalışmak daha rahat, çok güzel. Ben eve çıksam, buraya müşteri geliyor. En azından burada müşteriye bakabilecek birisi oluyor. Öbür türlü eve çık, dükkana in şeklinde zor oluyor. O yüzden eşim geldikten sonra rahatladım. İşin getirisi de iyi oldu çok şükür.” diye konuştu.

Örgüleri söküp getirenlerin israfı da önlemiş olduğunu anlatan Öztok, şöyle devam etti:

“İsraf olmasın, 'yazıktır, günahtır' diyerek dokutturuyor. 'Benden sonraki nesillere kalsın.' gibi düşüncelerle yaptırıyorlar, en çok ondan geliyor. Çöpe atma durumu olsa bu devam etmeyecek ama eskilerimiz asla çöpe atmayı istemiyor. Sökemezse kesiyor, kesemezse dikiyor. Yine de onu dokutturuyor. Çöpe atmaktansa onu kenara koyuyor.”

Öztok, çevrelerinde kendilerinden başka bu işi yapan olmadığını, tozlu iş olması nedeniyle pek de kimsenin benimsemediğini anlattı.

İşinden keyif aldığını ve bu nedenle devam ettiğini belirten Öztok, “Yoksa bağ bahçe, evin temizliğine zaman kalmıyor. Evde temizlik için işçi tutuyorum, buradan aldığımı oraya veriyorum. Ama bana keyifli geliyor. 60 sene olmuş. 30-40 sene kaynanam, 20-25 sene de ben devam ettirdim. 5 sene daha ancak dayanırız. Sadece kilime odaklanırsam günde 80-100 metre dokuma yaparım.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Bizim için mesleğin son temsilcisi diyebiliriz”

51 yaşındaki Aziz Öztok ise ilk etapta eşinin siparişleri elde yetiştirememesi üzerine araştırmalar yaptıklarını anlattı.

Gaziantep'ten makine aldıklarını belirten Öztok, “İlk önce bir makineyle başladık. Sonra bir, iki derken çözgü makinesi, sarma makinesiyle beraber işi çoğalttık. Daha seri bir şekilde çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yörede bu mesleği yapan bir tek kendilerinin kaldığına dikkati çeken Öztok, “Bizim için mesleğin son temsilcisi diyebiliriz. Çocuklar yanaşmıyorlar. Kimisi üniversitede okuyor, kimisi çalışıyor. Biz de hanımla beraber yapabildiğimiz kadar bu şekilde yapmaya çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

Zaman zaman yurt dışına da ürün gönderdiklerine işaret eden Öztok, şunları kaydetti:

“Bize eski sökülmüş kazaklar geliyor. Onları belli bir aşamadan geçirdikten sonra dokuyoruz. Hem de katma değer oluyor. Rağbet de var. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa'ya mal gönderdiğimiz oluyor. Bu şekilde isteyenler, sipariş verenler oluyor. Yani güzel bir şey. Hem yöremiz için hem de otantik bir havası var. Yazları buralarda halıları kaldırıyoruz, sadece kilim seriyoruz.”

Öztok çifti, Kabataş kiliminin metresini 40 liraya örüyor.