Ağırlaşan ekonomik şartlar bakkalların veresiye defterine yansıdı

Ağırlaşan ekonomik şartlar bakkalların veresiye defterine yansıdı

Yayın: 24.09.2022 16:10
Paylaş:
A+ A-

Deftere en çok ekmek, yumurta ve sigara yazılıyor!

 

 

Giderek derinleşen yoksulluğun etkisi mahalle bakkallarına da yansıdı. Vatandaşlar, okul masraflarının da eklenmesiyle temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için veresiye yazdırmak zorunda kalırken dükkân sahipleri ise bazı ürünleri satmakta güçlük çektiklerini, bu yüzden getiremediklerini belirtti.

Karabük’ün farklı bölgelerinde bakkallarla yaşadıkları sorunları konuştuk. Namık Kemal Mahallesi’nde 25 yıllık bir bakkal artan ekonomik kriz nedeniyle satışların düştüğünü belirtti. Vatandaşın alım gücünün düştüğüne dikkat çeken dükkân sahibi, “İnsanlar eskiden kilolarca aldıkları ürünleri gramla almaya başladı. Eskiden 5 litrelik teneke yağlar satardık artık talep görmediği için getiremiyorum” dedi.

Vatandaşların geçmiş yıllara oranla veresiye defterlerine daha çok yazdırmaya başladığını belirten işletmeci, “Sadece veresiye defterleri değil, kredi kartları kullanımı da arttı. İnsanlar en temel şeyleri bile artık kredi kartıyla almaya başladı” ifadelerini kullandı.

 

‘GÜNÜ KURTARIYORUZ’

Atatürk mahallesinde bulunan bir bakkal, ekonomik krizin mahallede yaşayan vatandaşı derinden etkilediğini belirtti. Bakkal işletmecisi, şunları anlattı:

“Bu mahallede yaşayan insanların çoğu kıt kanaat geçinen insanlar. Maaşlı çalışan sayısı çok az. Sosyal yardımlarla falan ancak hayatta kalabiliyorlar. Biz de günü kurtarma derdindeyiz. Eskiden kolilerce ürün getirirken artık satabileceğimiz ürünleri getiriyoruz. Çoğu ürün artık kiloyla gelmiyor. Eskiden açık peynir, pirinç falan getirirdik, artık satamadığımız için getirmiyorum.”

İnsanların artık temizlik ürünlerini dahi almaktan vazgeçecek duruma geldiğine dikkat çeken işletmeci, “Geçtiğimiz yıllara oranlar veresiye yazdırma arttı” diye konuştu.

 

‘KURUŞ HESABI YAPILIYOR’

Yenimahalle’de bulunan başka bir bakkal işletmecisi ise zamlar yüzünden zorlandıklarını belirterek şu şekilde konuştu:

“Elektrik faturaları gelen zamlar yüzünden katlanarak arttı. Bu durum işletmeleri oldukça zorluyor. Veresiye yazdırma da geçtiğimiz yıllara oranla arttı. İnsanlar artık pirinç, mercimek gibi ürünleri dahi bakkallardan almıyor. Çünkü marketlerle aramızda 50 kuruş civarı fark oluyor. İnsanlar kuruş hesabı yapacak düzeye geldi. Veresiye yazacakları zaman bizden alıyorlar.”(Mehmet Aşar)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu Belediyesi seralarında 200 bin çiçek yetiştirildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 26.04.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK (AA) – Safranbolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, seralarda 200 bin çiçek yetiştirdi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, modern tarım tekniklerini kullanan uzman ekipler, çeşitli çiçek türlerinin üretimini başarıyla tamamladı.

Yetiştirilen çiçekler arasında kadife çiçeği, gül, çuha, sardunya, petunya ile begonya gibi popüler ve yerel çiçek türleri bulunuyor.