Başkan Çaylı Çıkan Haberlere Sert Tepki Gösterdi

Başkan Çaylı Çıkan Haberlere Sert Tepki Gösterdi

Yayın: 24.04.2022 15:43 |Güncelleme: 25.04.2022 13:43
Paylaş:
A+ A-

Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, son günlerde kamuoyunda gündeme getirilen doğalgaz konusuna açıklık getirdi ve “Doğalgazı istemeyen şerefsiz ve namussuzdur” dedi.

Başkan Çaylı, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Sson günlerde Yenice gündeminde yalan, yanlış karalama ve siyasi rant elde etme adına, bazı kesimlerin şahsım hakkında olumsuz yazı ve söylemler içerisinde oldukları gözlemlenmektedir. Yazılan ve konuşulan her şeyin yalan ve karalama olduğunu ve dedikodulardan ibaret olduğunu tüm samimiyetimle belirtmek isterim. Bu konulara açıklık getirmek artık zarureti hâsıl olmuştur.

Kargaz Şirketi tarafından belediyemize 6 ay önce gönderildiği iddia edilen 15 Kasım 2021 tarihli yazı, 14 Şubat 2022 tarihinde Belediyemiz Fen İşleri yetkililerinin telefonla talepleri üzerine bize ulaştırılmıştır. 14 Şubat 2022 tarihinden önce belediyemize Kargaz’dan gelen bir yazı bulunmamaktadır.

07 Nisan 2022 tarihinde yapılan Meclis Toplantımızda, doğalgaz gelirken alt yapı ve üst yapımıza ne kadar masraflar getiriyor bunu arkadaşlarımız ile uzun uzadıya tartıştık ve her iki tarafı düşünerek karar aldık. Alınan karar oy birliği ile alınmış bir karardır. Bu karar, Yenice halkına hizmet getirelim ama belediyemizi de koruyalım mantığıyla oy birliğiyle alınan bir karardır.

Yenice Belediye Meclisi nasıl 7 Nisan 2022 tarihindeki toplantısında oybirliği ile bir karar almışsa, birkaç gün sonra yapılan bazı temaslar sonunda Kargaz’ın ortaya çıkaracağı tahribatın giderilmesi yönünde destek sözü verilmiş ve verilen bu sözler üzerine gerekli mutabakat sağlanarak 19 Nisan 2022 tarihli olağanüstü meclis toplantısında da Yenice’nin yararına ve Yenice’nin önünü açıcı kararları almıştır.

Yenice Belediye yönetimi olarak Yenice’ye yapılacak her türlü hizmetin önünü açma ve vatandaşa sunulması noktasına her zaman olduğu gibi üstün gayret ve çaba içerisinde olacağımızın bilinmesini isteriz. Doğaldır ki Yenice’ye gelmesi muhtemel hizmetlerin gelmesini canı gönülden isterken burada belediyemizin içinde bulunduğu durumları da düşünmemiz gerekmektedir. Gelen hizmet, Yenice halkını, belediyemizi, çevreyi alt yapı ve üst yapıyı ilgilendiren çalışmalara etki ediyorsa ve kıt kanaat ancak Yenice halkına hizmet edebildiğimiz imkânlarımızı zorluyorsa doğacak olumsuzları bertaraf etme adına ve halkımızın hizmetine sunma adına, bazı girişimlerde bulunmamızın da gayet doğal olduğunu düşünüyoruz.

Yalan ve karalama makineleri ile siyasi rant devşirme peşinde olanlara hodri meydan diyoruz. Meclis toplantısının bütün ses kayıtları belediyemizdedir ve yayınladığımız an bütün gerçekler gün yüzüne çıkar ve utanırlar.

Şu anda çıkarılan gürültünün nedenini sağduyulu vatandaşlarımız çok iyi bilmektedir. Yaklaşık 15 gün önce yaptığım açıklamada, partimin vereceği her türlü göreve hazır olduğumu açıklamıştım. Bu açıklama koltuk hasedi ile yananlarda bir rahatsızlık yaratmış olacak ki, kapalı kapılar ardında üzerime yalan yanlış karalama kampanyası başlattılar. Bizim açıklamamız siyasi rant peşinde koşanların herhalde menfaatlerine halel getirmiştir. Üç seneden beri suskunluk içinde olanlar çamur atayım izi kalsın anlayışı ile tetikçilerini de devreye sokarak iftiralarını sürdürmektedir.

Zeki Çaylı ve çalışma arkadaşları, 13 yıldır Yenice’ye hizmet etmekte, Yenice’nin hizmetinde bulunmakta ve Yenice’ye hizmet etmekten de gurur duymaktadır. 13 yıllık süre zarfında Yenice’mize imkânlarımız ölçüsünde yapılması gerekenlerin üzerinde çok güzel ve kalıcı hizmetler yapılmıştır. Yenice, bundan böyle dünyada ve Türkiye’de turizm bölgesi olarak adından çok sık söz ettirecektir.

Bunları söylerken asla bizden önce belediyemizi yönetenlerin yaptıklarını inkâr etmemiz de mümkün değildir. Zira o günkü şartlara göre güzel işler yapılmıştır. Bu vesile ile belediyemize hizmeti olmuş tüm başkan ve meclis üyeleri ile memur ve işçi kardeşlerimize teşekkür eder, ölenlere rahmet diler, yaşayanlara da uzun sağlıklı ömürler dilerim.

İlçemizde yayınlanan bir basın organında, yoğun bir baskı ile yeni bir meclis kararını aldırdı ifadesini cehalet olarak algılıyorum. Böyle cahillerden Cenabı-ı hakkın Yenice’yi korumasını dilerim. O ve ona benzer bazı cahil cüheylalar, belediye meclisinin seçilmiş dokuz meclis üyesi ve 1 başkandan oluştuğunu, toplantılarda herkesin hür iradesiyle kararını ortaya koyduğunu unutup, sanki meclis üyeleri benim talimatımla karar alıyorlarmış imajını ortaya koyarak belediye meclisine de saygısızlık ettiklerinin farkında bile değillerdir.

Asılsız suçlamalarda bulunanlara şunu da söylemek isteriz. İlçemizde Yenice’nin sorunları ile ilgilenen Yenice Platformunun Kargaz ziyaretinde, platform üyelerine 2022 yılı içerisinde bir çalışma yapılamayacağı ve asıl programlamanın 2025 yılı içinde olduğu, ancak gelen siyasi baskılar üzerine bunun 2023 yılına çekildiği dile getirilmiştir ve bu kamuoyunca bilinmektedir.

Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalar gösteriyor ki, hakkımızda yapılan yalan, karalama yanlış açıklamalar gerçekle uyuşmamaktadır. Yenice’ye doğalgaz ve bazı diğer hizmetlerin getirilmesini Zeki Çaylı istemiyor yalanını ve karalamasını ortaya atanlara da diyoruz ki istemeyen namussuz ve şerefsizdir. Yalan yanlış haber yapanlar da, ispat edemeyenlerde namussuz ve şerefsizdir. ” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Uzmanı, böbrek taşı oluşumuna karşı alınması gereken önlemleri açıkladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.03.2024 12:36
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Medicana Sağlık Grubu Üroloji Uzmanı Op. Dr. Furkan Şendoğan, böbrek taşı oluşumunu önlemek için yapılması gerekenlerin başında sıvı alımının yer aldığını bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de sıkça görülen böbrek ve idrar yolu taşları, özellikle son 20 yılda artışa geçen bir rahatsızlık olarak göze çarpıyor. Buna rağmen, teknolojinin gelişmesiyle böbrek taşlarının daha etkili bir şekilde tedavi edilmesi mümkün oluyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana Sağlık Grubu Üroloji Uzmanı Op. Dr. Furkan Şendoğan, böbrek taşı görülme sıklığının artmasına beslenme alışkanlıklarının ve yetersiz sıvı alımının yol açtığının düşünüldüğünü belirterek, hareketsiz yaşamın, obezitenin, aşırı tuz ve şeker tüketiminin ve aile öyküsünün de riski artırdığını bildirdi.

Şendoğan, “Ancak teknoloji sayesinde son yıllarda böbrek ve idrar kanallarındaki taşlara anında müdahale edilebiliyor, böbreğe zarar vermeden bölge mevcut taşlardan arındırılabiliyor.” ifadesini kullandı.

– “Sıcak iklimde taş oluşum riski artıyor”

Op. Dr. Furkan Şendoğan, yeterli sıvı tüketilmediğinde, idrarda taş oluşumuna neden olan kimyasalların konsantrasyonu arttığı için taş oluşum riskinin de arttığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Sıcak iklimlerde yaşayan insanlarda taş oluşum riski daha fazladır. Ailesinde daha önce böbrek taşı görülmüş kişilerde de taş oluşma riski, yüzde 25 daha fazladır. Yine böbrek taşı oluşmuş bireylerde sonraki 5 yıl içinde tekrar taş oluşma ihtimali yüzde 25-40 daha yüksektir. Erkeklerde ve beyaz ırkta daha çok görülen böbrek taşı hastalığı, özellikle 30-50 yaş arasında ortaya çıkar. Yüksek hayvansal protein ve düşük lif içeren besinleri tüketenlerde taş oluşma riski artmaktadır. Fazla tuz tüketimi de bu açıdan tehlikelidir. Bunlara ek olarak, sedanter yaşam (hareketsiz kalmak) taş oluşumu riskini artırmaktadır.”

– Böbrek taşı oluşumunu engellemek için yapılması gerekenler

Furkan Şendoğan, böbrek taşı oluşumunu engellemek için yapılması gerekenler arasında özellikle bol su içmenin öne çıktığını kaydederek, şu önerilerde bulundu:

“Sıvı alımını artırmak, böbrek taşı oluşumunu önlemek için yapılması gerekenlerin başında yer alıyor. Çay, kahve, meyve suları ve asitli içecekler yerine, su tüketimi artırılmaya özen gösterilmeli. Çünkü bu içeceklerin bir kısmı dehidrasyona (sıvı kaybı) neden olabilir ya da içeriğindeki şeker sebebiyle farklı problemlere yol açabilir. Spor yapan, açık havada çalışan veya bedenen yoğun çalışan kişilerin daha çok su içmesi gerektiği unutulmamalı. Bol sebze ve meyve tüketimi de oldukça önemli. Sebze ve meyveler idrardaki asit miktarını azaltır. Bu nedenle ürik asit oranını artırma riski bulunan hayvansal gıdalarla birlikte sebze tüketilmelidir.”

Şendoğan, tuz ve şeker tüketiminin azaltılması ve paketli gıdaların daha az tüketilmesi gerektiğini belirterek, “Obezite de böbrek taşı oluşumu için bir risk faktörü olduğundan, kilo vermek böbrek taşlarının azaltılması veya önlenmesi için tavsiye edilmekte. Aile geçmişi, önceden düşürülmüş taş, kötü beslenme, hareketsiz yaşam gibi risk faktörlerini taşıyanlar; yan ağrısı, bulantı, idrar yaparken yanma veya idrarda kan gibi şikayetleri olmasa bile yılda bir kez mutlaka kontrol yaptırmalı.” açıklamasında bulundu.

Teknolojinin gelişmesiyle son yıllarda böbrek ve idrar kanallarındaki taşlara anında müdahale etmenin mümkün olduğunu vurgulayan Şendoğan, endoskopik kombine intrarenal cerrahi (E-CIRS) yönteminin büyük ve komplike böbrek taşlarının daha etkili bir şekilde tedavi edilmesine imkan tanıdığını anlattı.