Başkan Vergili’den Mahalle Muhtarlarına Çağrı…

Başkan Vergili’den Mahalle Muhtarlarına Çağrı…

Yayın: 12.05.2016 10:26
Paylaş:
A+ A-

Karabük belediyesi Sosyal Yaşam merkezlerinde ki sertifika törenleri dün Kurtuluş mahallesinden başlatıldı.

Kurtuluş Mahallesi Sosyal Yaşam Merkezinde açılan kurlarda sertifika almaya hak kazanan kursiyerler için düzenlenen sertifika törenine katılan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili mahalle muhtarlarına çağrıda bulundu. Başkan Vergili “Ben şunu söyleyeyim, muhtarlarımızın sadece işi, yolu, kaldırımları, kanalizasyonları takip etmek değil, mahallelerimizde bir tane bile okur yazar olmayan bile varsa bunu bulun, bizde o kişiye okur yazarlık öğretelim” dedi

2015-2015 eğitim öğretim yılında Karabük Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve İl Müftülüğü işbirliği ile mahallerde bulunan Sosyal Yaşam Merkezlerinde açılan kurslarda sertifika almayı hak kazanan kursiyerlere sertifikaları verilmeye başlandı. Dün ilk olarak Kurtuluş Mahallesi Sosyal Yaşam Merkezinde açılan kurslarda sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Sertifika törenine Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Belediye Başkan Yardımcısı Fatma Danışman, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Köse, Milli Eğitim Şube Müdürleri, mahalle muhtarları, vatandaşlar ve kursiyerler katıldılar.

Sertifika Töreni öncesi Kurtuluş Mahallesi Muhtarı Murat Ermiş mahalle sakinleri adına bir konuşma yaparak, mahallerine yapılan işlerden dolayı Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’ye teşekkür etti. Muhtar Ermiş, mahallerinde yapılması gereken eksiklikler hakkında da Başkan Vergili’den istekte bulundu. Kurtuluş Mahallesi Muhtarı Murat Ermiş’in konuşmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Ali Köse’de bir konuşma yaptı. Köse konuşmasında ,mahallerde bulunan sosyal yaşam merkezlerinde verilen kursların önemine değindi.

Törende son olarak Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili konuştu. Başkan Vergili “Mahallerimizde Sosyal Yaşam Merkezi olmayan hiçbir mahallemiz kalmadı. Karabük sosyalleşmede Sosyal Yaşam Merkezi hizmetlerinde Türkiye’de tek bir vilayet olacaktır. Eğitimlerimizi gerçekleştirirken Sosyal Yaşam Merkezlerimizdeki bu faaliyetleri gerçekleştirirken Milli Eğitim, Halk Eğitim Müdürlüğümüz ve İl Müftülüğümüz ne kadar destek istesek bize yardım olmaya çalışıyorlar. Sosyal Yaşam Merkezlerimizin ana hedeflerinden birisi eğitim, mahallelerin bir araya gelmesi, mahallelerin problemlerinin konuşulması ve mahalleyle ilgili sorunlarının çözülecek bir merkez olmasıydı ki biz bu yolda iyi bir şekilde ilerlemeye devam ediyoruz. Muhtarım mahalle ile ilgili problemleri anlattı. Biz bu problemlerin üzerinde titizlikle çalışmaya devam etmekteyiz. Mahallemizin ve halkın refahı, ulaşımı ve yaşam tarzlarının değişmesiyle ilgili tüm çalışmalarımızı Belediyemiz en iyi şekilde yapmakta. Bu sene sonunda Karabük’ümüzde asfaltlanmamış hiçbir nokta kalmayacak. Muhtarımız istinat duvarından bahsetti. Göreve geldiğim günden bugüne kadar toplam yapılan istinat duvarların metresi 5800 metre, kaldırımdan bahsetti bu güne kadar Karabük’te yapılan görev sürem içerisindeki kaldırımların uzunluğu tam 130 km. Karabük’te sorunlar azaldı ki muhtarımız bile 1-2 sorundan bahsetti” dedi.

MUHTARLARA ÇAĞRIDA BULUNDU

Konuşmasının devamında okur yazar konusuna dikkat çeken ve bu konuda mahalel muhtarlarına çağrıda bulunan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili; “Ben şunu söyleyeyim, muhtarlarımızın sadece işi, yolu, kaldırımları, kanalizasyonları takip etmek değil, mahallelerimizde bir tane bile okur yazar olmayan bile varsa bunu bulun, bizde o kişiye okur yazar öğretmemiz bizim görevimiz. Muhtarların görevleri temizliklerle ilgili mahallelerinde gerekli uyarıları yapmak, yalnız Belediyelere bırakmamaları. Bu işleri artık insanların kalkınmışlığı, insan başına düşen çöp miktarıyla ölçülüyor. Avrupa’da bu 12,5 kg seviyelerinde 1 günde bir insanın çıkardığı çöp, Amerika’da 17,5 kg civarında, Karabük’te insan başına çıkan çöp miktarı 2,5 kg civarında. Böyle olduğu halde caddelerimizde çöpten kağıttan geçemiyoruz. Avrupa’da 12,5 kg olduğu halde yerde bir tane kağıt göremezsin. Ben bütün mahallelerde bu konularda okur yazarlarla ilgili, çöplerle ilgili hem muhtarımıza, hem de bütün mahallelerden bu konuda destek istiyoruz. Her sene kursiyerlerimize 5000 tane sertifika veriyoruz, buda bizi mutlu ediyor” dedi

Konuşmaların ardından Karabük Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde Kurtuluş Mahallesi Sosyal Yaşam Merkezinde kurslarını başarı ile bitiren kursiyerlere sertifikaları düzenlenen törenle verildi. 2015-2016 eğitim yılında kursa başlayan kursiyerlerin yaptığı çeyizler ise açılan sergide halk ve davetlilerin beğenisine sunuldu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hong Kong’da tek kullanımlık plastik yasağı yürürlüğe girdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.04.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

HONG KONG (AA) – Hong Kong'da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla tek kullanımlık plastiklere getirilen yasak yürürlüğe girdi.

Hong Kong Çevre Koruma Departmanının resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, tek kullanımlık plastiklere yönelik yasağın başladığı bildirildi.

Büyük gıda üreticisi ve tüketicisi olması nedeniyle çok miktarda plastik ve straforun tüketildiği Hong Kong'da bu alanda getirilen yasağın bugünden itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

Yeni yasa kapsamında çatal, bıçak, pipet ve tabak gibi tek kullanımlık ürünlerin satılamayacağı ve dağıtılamayacağı ancak yasağın paket servislerde kullanılan plastik gıda kapları ve bardaklar için henüz geçerli olmadığı belirtildi.

Yasağın seneye uygulanması beklenen ikinci aşamasında paket servis de dahil tek kullanımlık tüm plastik ürünleri kapsayacağı vurgulandı.

Geçiş sürecinde 6 ay mühlet verilen restoranların birçoğunun yeni önlemi uygulamaya başladığı kaydedildi.

– “Plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor”

Hong Kong'daki Kuen Fat Kitchen restoranının sahibi Kitty Chan, artan maliyetlere dikkati çekerek, “Tek kullanımlık bir çatal bıçak setinin küçük bir değişiklik olduğunu düşünebilirsiniz ancak plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor. Dolayısıyla yiyecek ve içecek sektörü için pek de dostane değil.” dedi.

Çevreci örgüt Greenpeace, plastik çatal bıçak takımlarının, Hong Kong'da tek kullanımlık poşetlerden sonra en büyük plastik atık kaynağı olduğunu ancak birçok işletmenin ambalajlarını iyileştirmek yerine yeni kurallara uymak için doğal kaynaklardan yapılmış alternatif plastiklere yöneldiğini açıkladı.

Greenpeace üyesi Leanne Tam, her türlü plastik yasağı politikasının, halkı maddeden uzak durmaları yönünde etkilemeyi amaçlaması gerektiğini dile getirerek, “Hükümete tek kullanımlık yerine yeniden kullanılabilir ürünleri teşvik etmek için daha fazla kaynak ayırması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Sorunun temelini çözmenin yolu budur.” diye konuştu.

Hong Kong hükümetinin 2022 rakamlarına göre şehir, günde 11 bin 128 ton katı atık imha ediyor, bunların 2 bin 369 tonunu plastikler oluşturuyordu.

Hong Kong'da atıkların yok edilmesi için 3 düzenli katı atık depolama sahası bulunuyor fakat hükümet, bu sahaların 2026 yılına kadar dolmasını öngörüyor.

Hong Kong, 1 Ağustos'tan itibaren evleri, restoranları ve tüm işletmeleri attıkları çöpler için ödeme yapmaya zorlayacak katı atık ücretlendirmesini uygulamayı planlıyor ancak uygulamayla ilgili lojistik sorunu henüz çözülemedi.