Her Telden (23 Ekim 2019)

Her Telden (23 Ekim 2019)

Yayın: 22.10.2019 23:40 |Güncelleme: 23.10.2019 21:41
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI SAYIN RAFET VERGİLİ “BİZ SOĞUKSU MAHALLESİ’NDE Kİ O BİNAYI TOKİ ‘YE DEVİR ETTİK VE BİR İLGİMİZ YOK…”
Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ,geçtiğimiz gün “SOĞUKSU MAHALLESİ’NDE Kİ O 11 KATLI BİNAYI,BELEDİYE OLARAK,BELİRLİ AVANTAJLAR KARŞILIĞINDA,TOKİ’YE DEVİR ETTİK..” dedi.
Yanlış anlamalara mahal vermemek üzere bu açıklamayı yaptı ve “BELEDİYE OLARAK,BİZ O BİNAYI TOKİ’YE DEVİR EDELİ 8-9 AY KADAR OLDU BUNU ÖZELLİKLE BELİRTMEKTE YARAR VAR..” ifadelerini kullandı.
Sayın VERGİLİ,O Binanın TOKİ tarafından Karabük Belediyesi için yapıldığını,daha sonra da,belirli gelişmeler nedeni ile Karabük Belediyesi’nin belirli kazanımları karşılığında TOKİ’YE verildiğini söyledi.
Bina yapılalı 1.5 yılı geçmiş galiba.
Ve,yapılmasından bu yana boş duruyor..
TOKİ bu binayı ne yapacak,nasıl değerlendirecek,konu hakkında hiçbir gelişme yok,galiba TOKİ binayı KREDİ YURTLAR KURUMU’NA vermek için belirli girişimlerde bulunmuş,ancak,şu ana kadar bir sonuç çıkmadı..
11 KATLI DEVASA BİR BİNA BURASI..
Yapı tekniği olarak ÖĞRENCİ veya YAŞLILAR YURDU olarak düşünülmüş.
Şimdi,ortaya öyle alternatifler çıkartılıyor ki,hayret etmemek elde değil.

CHP KARABÜK MİLLETVEKİLİ UZMAN HEKİM SAYIN HÜSEYİN AVNİ AKSOY “KARABÜK’ÜN TÜM SORUNLARI GÜNDEMİMİZDE VE İZLİYORUZ..”
Geçtiğimiz akşam saatlerinde,CHP Karabük Milletvekili Uzman Hekim Sayın HÜSEYİN AVNİ AKSOY’A rastladık,kendisi Parti de bir toplantıdan arabasını almaya gidiyordu,ayak üzeri biraz lafladık.
Sayın HÜSEYİN AVNİ AKSOY,yazdıklarımızı okuduğunu ve özellikle HER TELDEN Köşesini izlediğini söyledi,Karabük’ün sorunlarına gösterdiğimiz duyarlılıktan dolayı tebrik ettiğini söyledi.
Sayın HÜSEYİN AVNİ AKSOY,Safranbolu Devlet Hastanesi olayına değinerek “GELİŞMELERİ ÇOK YAKINDAN İZLİYORUM.HASTANENİN,ŞU AN İTİBARI İLE,3-4 UZMAN HEKİM AÇIĞI VAR..” gibi değerlendirmeler yapıtı.
Karabük’ün ve Ülkenin sorunları ile ilgili TBMM’NDE şu ana kadar 50 nin üzerinde SORU ÖNERGESİ verdiğini söyleyen Sayın HÜSEYİN AVNİ AKSOY,bu soru önergelerine verilen cevaplar geldikçe,yeni önergelerle Karabük sorunlarını TBMM zemininde izlediğini anlattı.
“KARABÜK’TE HER GELİŞME TARAFIMIZCA İZLENİYOR..” dedi Sayın AKSOY.
Özellikle SAĞLIK’TA YAŞANAN sorunlar başta olmak üzere,Karabük’ün,İlçelerin tüm sorunlarını çok yakından izlediğini anlattı,YENİCE İlçesi ile ilgili bazı bilgiler verdi..
Sayın HÜSEYİN AVNİ AKSOY Karabük’ü yakından takip ediyor..

YENİCE İLÇESİNE “DOĞALGAZ GELECEK YOLUNDA SÖZ VERİLDİ Mİ/VERİLMEDİ Mİ…?” VE YENİCE İLÇESİNE DOĞALGAZ GELECEK Mİ, ACABA..?
Gerek GENEL Seçimler sırasında,gerek YEREL Seçimler sırasında YENİCE İlçesine DOĞALGAZ GELECEK yolunda söz verildi mi/verilmedi mi,eğer verildi ise YENİCE’YE DOĞALGAZ NE ZAMAN GELECEK..?
Eğer BÖYLE BİR SÖZ VERİLMEDİ İSE,ZATEN SÖYLENECEK BİR ŞEY YOK..!!
Bizim hatırımızda kaldığına göre “YENİCE İLÇESİ’NE DOĞALGAZ VERİLECEĞİ..” yolunda Siyasi İktidara mensup Siyasetçiler SÖZ VERDİLER,böyle bir sözün verildiğini çok geniş bir kesim hatırlıyordur.
O ZAMAN BU SÖZ NE ZAMAN TUTULACAK..?
Bu arada,doğalgazın verilmesi MÜMKÜN DEĞİL diyen çevreler olmuştu ve bu çevreler “SİYASETÇİLER SÖZ VERMİŞ OLABİLİR.ANCAK YENİCE İLÇE NÜFUSU DOĞALGAZ VERİLMESİ İÇİN YETERLİ Mİ DEĞİL..” gibi yaklaşımlar da gündeme getiriyorlardı.
Bir aralar, YENİCE’YE DOĞALGAZ komşu İlçe GÖKÇEBEY üzerinden verilecek gibi seçenekler üzerinde yoğunlaşılıyordu,şuan itibarı ile böyle bir çalışma veya girişim de görünmüyor..
SİYASET KURUMU,YENİCE’YE DOĞALGAZ SÖZÜ VERDİ Mİ/VERMEDİ Mİ..?
Eğer böyle bir söz verildi ise BU SÖZ TUTULACAK MI..?
Eğer böyle bir söz verilmedi ise ZATEN KİMSENİN SÖYLEYECEĞİ OLMAZ..!!

HAZIR “SİYASET SÖZ VERDİ Mİ/VERMEDİ Mİ KONUSU AÇILMIŞKEN…” BAYIR MAHALLE SAKİNLERİNE DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SÖZÜ VAR MI.?
Hazır YENİCE İLÇESİNE DOĞALGAZ sözü verildi mi,verilmedi mi,SİYASET KURUMU böyle bir söz verdi mi konusu açılmışken,bir konuyu daha Kamuoyu’na hatırlatalım isterseniz..
BÜYÜK KESİM BU SÖZLERİ UNUTMAMIŞTIR MUTLAKA..
Unutanlara da biz hatırlatalım bakalım.
Bayır Mahalle Devlet Hastanesi YIKILIRKEN ve yerine AĞIZ/DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ kurulacağı,burasının daha sonra HASTANE haline getirileceği yolunda söz verilmişti..
ELHAK,VERİLEN BU SÖZ SİYASİ İRADE TARAFINDAN TUTULDU..
Ancaaak AĞIZ/DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ/HASTANESİ yapıldıktan sonra,burası ile paralel çalışacak olan DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ sözü de verilmişti ve bu söz NE YAZIK Kİ TUTULMADI…!!
Ne oldu BAYIR MAHALLE DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ..
İnsanlara,Mahalle sakinlerine söz verilmişti,NE OLDU O SÖZ..?

TOKİ,SOĞUKSU MAHALLESİ’NDE Kİ O 11 KATLI DEVASA BİNAYI NE OLARAK KULLANACAK,MAHALLE SAKİNLERİ NE DİYOR,SİYASET KURUMU..
Mülkiyeti Karabük Belediyesi’nden,yeniden TOKİ’YE geçen SOĞUKSU Mahallesi’nde ki 11 Katlı DEVASA BİNA ne olarak kullanılacak acaba,bu bina YOKSA BOŞ TUTULARAK,OLDUĞU YERDE ÇÜRÜMEYE,HARAP OLMAYA MI TERK EDİLECEK..?
YÜKSEK ÖĞRENİM,ÖĞRENCİ YURDU yapılsın diyenler var,YAŞLILAR YURDU olsun diyenler var,örneğin Mahalle Muhtarı Sayın HÜSEYİN YAVUZ bir tarafı REHABİLİTASYON Merkezi,bir yanı KADIN/DOĞUM Hastanesi olsun diyenler var..
Olmadı KARABÜK VALİLİĞİ ile birçok RESMİ KURUM taşınsın diyenler var..
Hatta YABANCILARI BURADA TOPLASINLAR diyenler bile var..
TOKİ BU BİNAYI NE OLARAK KULLANACAK dersiniz,sizin fikriniz var mı..?
“BİNAMIZ VAR,NE İÇİN KULLANILACAĞINI BİLMİYORUZ İYİ Mİ..?”

KARABÜK BELEDİYESİ VE BELEDİYE BAŞKANI SAYIN RAFET VERGİLİ “BÜYÜK BİR SÜRPRİZİN PEŞİNDE GALİBA VE ÇOK ÖNEMLİ BİR FİNANSMAN.”
Karabük Belediyesi ve Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ,çok büyük bir sürprizin ve çok önemli bir hizmet atağının peşinde gibi haberler alıyoruz..
Örneğin,RAYLI SİSTEM,YAĞMUR SULARININ AYIRILMASI,BİLİM MERKEZİ,SAĞLIK TARAMA MERKEZİ ve KESİNTİSİZ KARAYOLU gibi dev projeler için ÇOK ÖNEMLİ BİR FİNANS KAYNAĞI üzerinde çalışmalar yapıldığına ilişkin bilgiler alıyoruz.
Sanıyoruz, bu DIŞ KAYNAKLI ve ÇOK ELVERİŞLİ FİNANS KAYNAĞI olacak..
Sayın RAFET VERGİLİ’NİN böyle bir FİNANS KAYNAĞINI harekete geçirmek üzere,PROJELERİN detaylarını,kendi öz kaynak düzenini,projelerin en ince detaylarını belirli yerler ile görüşüyor,inandırıcı gerekçelerle hareket ediyor.
DİLERİZ BU KONUDA OLUMLU GELİŞMELER OLACAK.
Zira KAZANAN KARABÜK OLACAK BU DURUMDA..
Örneğin,uzunca bir süredir rafa kalkmış gibi duran RAYLI SİSTEM olayı “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ TABAN BAZ OLARAK TAKDİM EDİLECEK..” zira biliniyor ki DIŞ KAYNAKLAR, genç ve Öğrenci nüfusa hitap edecek yatırımlar üzerinde,çok daha hassas..
KESİNTİSİZ KARAYOLU ve SAĞLIK TARAMA MERKEZİ olayları öncelikli ve bunlara ilaveten YAĞMUR SULARININ,KANALİZASYONA verilmemesi ayrılması ve BİLİM MERKEZİ öncelikli,üzerinde hassasiyetle durulan konular.
Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ sessiz ve derinden gidiyor,çok önemli bir FİNANSAL GELİŞİM için projelerle,inandırıcı projelerle bir dizi girişim başlatıyor..
BU GELİŞMELER GERÇEKLEŞİRSE,KARABÜK UÇAR GİDER..

 

BEŞİKTAŞ KULÜBÜ SEÇİM SONUCUNU “NEREDEYSE YÜZDE 100 ORANINDA TAHMİN EDEN..” SAYIN RAFET VERGİLİ TAM BİR SEÇİM ÜSTADI..

Geçtiğimiz hafta Pazar günü yapılan BEŞİKTAŞ KULÜP Başkan ve Yönetimi seçimlerini,üç/dört gün öncesinde değerlendiren,Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ,yüzde 100 isabet sağladı..
Sayın RAFET VERGİLİ,bu seçimler için “Sayın AHMET NUR ÇEBİ,BENİM OKUL ARKADAŞIM,KARABÜKLÜ VE SONUNA KADAR ARKASINDAYIM VE DESTEKÇİSİYİM..” diyordu ve bizzat tanık olduk,sürekli telefon görüşmeleri ile ses getiren kulisler yapıyordu..
Bize “BEN BEŞİKTAŞ KULÜBÜNÜN ÜYE/DELEGE YAPISINA ŞÖYLE BİR GÖZ ATTIM.8 BİN İLE 8500 CİVARINDA KATILIM OLUR.Sayın AHMET NUR ÇEBİ’DE YÜZDE 60 CİVARINDA OY ALIR..” tahminin de bulunmuştu..
Tahmin yüzde 100 oranında gerçekleşti..
Bunu Sayın VERGİLİ’YE hatırlattık,gülerek “SEÇİM BENİM İŞİM..” gibi şaka ile karışık bir cevap verdi,daha sonra da “SEVGİLİ AHMET NUR ÇEBİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ KULİSLERİN İÇİNDE OLDUK.SEÇİLMESİNDEN DE SON DERECE MUTLUYUM..” gibi cevaplar verdi..
“SEÇİM BENİM İŞİM..” sözüne hak vermemek mümkün mü..?
Geldi,2009 yılında,çok cüzi oyu olan MHP’NİN Belediye Başkan Adayı oldu,çalıştı,iyi bir seçim stratejisi uyguladı ve Karabük Belediye Başkanı seçildi..
BEŞİKTAŞ KONGRESİ ÖNCESİNDE Kİ TAHMİNİ YÜZDE YÜZ TUTTU..

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ,HUKUK FAKÜLTESİ VE SAFRANBOLU İLETİŞİM FAKÜLTESİ KURARAK,GÜNLÜK DEYİMLE “ADETA İKİ YENİ FABRİKA..”
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ,gelecek senenin AKADEMİK AÇILIŞINA yetiştirmek üzere İKİ YENİ FAKÜLTE üzerinde çalışmalar yapıyor,bunlardan birisi YABANCI DİL AĞIRLIKLI HUKUK FAKÜLTESİ,bir diğeri ise SAFRANBOLU İLETİŞİM FAKÜLTESİ..
Bu iki FAKÜLTE Karabük’e çok önemli bir SOSYAL DERİNLİK katacaktır..
SOSYAL HAYATIMIZ ÜZERİNDE önemli ve olumlu etkileri olacaktır..
Olayın bu tarafı kesin..
Bu İKİ YENİ FAKÜLTE konusunun,bir de ve çok önemli EKONOMİK YÖNÜ var ki,bu tarafını ıskalarsanız olmaz,gelişmeleri yarım görmüş olur ve konunun bu tarafı da yanlış gelişir.
Ekonomik anlamda İKİ YENİ FAKÜLTE,İKİ YENİ FABRİKA demektir.
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Rektörü Prof.Dr.Sayın REFİK POLAT,gelişmelerin sosyo/ekonomik pozisyonunu değerlendiriyor ve “KARABÜK’Ü COŞTURACAĞIZ..” diyor..
İKİ YENİ FAKÜLTE,KARABÜK’Ü GERÇEKTEN COŞTURACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR.

ÇOK DEĞİL ÜÇ/BEŞ YIL ÖNCESİNE KADAR,MÜTHİŞ BİR EKONOMİK SIKINTI İÇERİSİNDE Kİ ÖZÇELİK-İŞ ŞU AN YENİ BİNALARI VE ÇOK İYİ DURUMU
Çok değil üç/beş yıl önce ,O zaman ÇELİK-İŞ olan ÖZÇELİK-İŞ Sendikası, büyük bir EKONOMİK ÇÖKÜNTÜ içerisine girmişti,şimdi bu sıkıntı giderildi ve gerek üye,yani manevi anlamda,gerekse ekonomik anlamda çok/çok iyi duruma geldi.
ANKARA ÇUKURAMBAR’DA YEPYENİ BİR GENEL MERKEZ BİNASI YAPILDI..
Bazı Şubelere yeni mekanlar alındı..
ÖZÇELİK-İŞ Sendika Genel Başkanı Sayın YUNUS DEĞİRMENCİ ve Genel Başkan Yardımcıları Sayın BAYRAM ALTUN,Sayın RECEP AKYEL,Sayın FERHAN ÖNER,sendikayı düze çıkarttılar..
Ülkemizde çok yanlış bir algı var.
Ne yazık ki,başarı pek cezasız kalmıyor ve ÖZÇELİK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Sayın YUNUS DEĞİRMENCİ içinde böyle oldu,Sendikayı aldığı yerden getirdiği yere bakılmaksızın,gündeme çok yanlış bir biçimde getirilmek istendi..
Allahtan ki TEŞKİLATLAR BU YANLIŞA SİPER OLDULAR..
Ve,biz gece/gündüz,fabrika/fabrika dolaşan,Genel Başkanımızı,abuk/subuk algı operasyonlarına yem etmeyiz şeklinde ki,DİK DURUŞLARINI cümle aleme gösterdiler..
Özetlersek ;ÖZÇELİK-İŞ Sendikası çok/çok iyi bir yolda ilerliyor..
Tabanı ile tavanı,hiç olmadık biçimde birlik/beraberlik/dirlik içerisinde..

4 kişi görüş bildirdi

  1. KARABUK

    SAYIN AHMET ABİ BU GÜN YİNE BELEDİYE BAŞKANIMIZ RAFET VERGİLİ İLE İLGİLİ YAZINIZDA DÖKTÜRMÜŞSÜNÜZ SAYIN BELEDİYE BAŞKANIMIZ KARABÜKLÜLERİN AKLIYLA DALGA GEÇİYOR YİNE HAMHAYAL PROJELERİ İÇİN FİNANS ARAYIŞINA GİRMİŞ ÇOK ARAR BU EKONOMİK KRİZDE ÖLME EŞEĞİM ÖLME MİSALİ BIRAKSIN KARABÜKLÜLERİ KANDIRMAYI DA BU KARABÜK ÜN FELAKET KÖTÜ DURUMDA OLAN YOLLARINI YAPSIN KARABÜKÜN ŞU ÇOK KÖTÜ GÖRÜNTÜSÜNÜ DÜZELTMEK İÇİN UĞRAŞ VERSİN AYRICA AHMET ABİ SAYIN BAŞKANA BU SORULARI VE KARABÜKÜN SORUNLARINI NİYE SORMUYORSUNUZ ACABA CEVAP VEREBİLECEKMİ

  2. önemli degil

    sayin golbek mevcut sendika baskanini birakip eski sendika baskani nerelerde bize ondan haber verseniz! adam koca bir sehri hem iscilik bakimindan, hem sendikal bakimdan, hem spor bakimindan icine etti ve gitti. ne oldu bunlarin mahkemeleri? o kadar parayi tek basina yemis olamaz! kimle kol kola senelerce bu sehrin geri gitmesine sebep oldu? bunla ilgili bilgi, duyum ve yorumlarinizi bekliyorum. selamlar

  3. Ekonomist "Şehrin Kolyesi "

    Karabük ikinci üniversite ile ne ikinci fabrika nede bir başka yatırım şehir merkezindeki akan nehir kaynağını geçemez. Karabük yönetimi ve idaresi maalesef en fazla ekonomik girdi sağlayacak, şehir içinden geçen ve şehir içinde birleşen iki nehir doğal kaynağını 15 yıldır değerlendiremedi, imar ve alt yapı olarak ve, basit bir çevre ve iç düzenlemesiyle de olsa muhtemelen de değerlendirilmeyecek, sanki bir kesimce bu istenmiyor.
    Bir şehrin içinden nehir geçince o şehrin bambaşka bir masalsı havası oluyor. Adeta şehrin kolyesi gibi
    İnsanları kendisine çekiyor… Bu durum şehrin her alanına etki yapıyor geliri yüksek öğrenciler geliri yüksek seyahat eden insanlar v.b

    Avrupa ülkelerinde bu durumda olan şehirlere turist gelmesinin nedenleri arasında nehirler 1 sıradadır. İdarelerce etrafını güzelleştirmiş, içini düzeltmiş kimi idarede doğal bırakarak estetik köprüler ve etrafında gezi yerleri düzeltmeleri yapmış. O şehirlerde internet sitelerinde, dergilerde, gezi forumlarında her zaman gösterimde dir. Yani maliyetsiz şehir sürekli tanıtılıyor.
    Bunlara örnek verirsek Floransa, St. Petersburg, Budapeşte, Roma, Mostar, Graz, Berlin, Köln, Dresden, Londra, Üsküp, Riga, Vilnius, Varşova, Lizbon, Viyana,Basel,Belgrad, Lyon,Sevilla,Bruges,Rotterdam,Amsterdam, Kiev,Moskova, Ljublijana,Porto, Bern,ve Venedik gibi…
    Bizler dışarılara gezmelere devam…

  4. Proje

    1.Belediye başkanımız soğuksudaki yurdu bence yapacağı sağlık tarama merkezine çevirsin boşuna bide sağlık tarama merkezi yapacam die uğraşmasın gerçekten yapacaksa tabi tarama merkezini. 2.eski valiliği seçim öncesi çelik cami temwli atılacak die apar topar yıkan zihniyet neden cami yapımına başlamıyor.3. Batı karadenizin cazibe merkezi olacak dediği kanyon park luna park ve düğün salonu projesini karabük unutmadı yargı süreci heralde bitmiştir karabüklülerin unutması mı bekleniyor.teşekkürler.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tarihi yapılar kadın kalemkarlara emanet

Yayın: 26.04.2024 13:02
Paylaş:
A+ A-

Antalya’da Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde kalemkar olarak görev yapan Eylem Olgun ve Merve Ünsal, kentteki camiler gibi tarihi yapıların restorasyonlarında çalışıyor.

Geleneksel Türk sanatları arasında yer alan “kalem işi”, Uygur Türklerinden bu yana dini ve sivil mimaride kubbe, tavan, duvar süslemesinde kullanılıyor.

Türk göçleri ile Anadolu’ya taşınan bu kadim Türk sanatına, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi mimari eserlerinde sıklıkla rastlanıyor.

Bu resim ve süsleri yapan sanatçılar ise kalemkar olarak adlandırılıyor.

Kalem işi sanatını başarıyla yapan kalemkarlar sayesinde günümüzde camiler başta olmak üzere birçok tarihi yapılarda yer alan süslemelerin restorasyonu titizlikle gerçekleştiriliyor.

Önemli bir Selçuklu kenti olan Antalya’da da bu sanatı Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nde kalemkar olarak görev yapan 39 yaşındaki Eylem Olgun ile 33 yaşındaki Merve Ünsal, kadın titizliğiyle icra ediyor.

Antalya Kaleiçi’nde 1600’lü yıllarda inşa edilen Tekeli Mehmet Paşa Camisi’nin 4 yıl süren restorasyon çalışmalarında görev yapan kalemkarlar, sanatlarını yeni nesillere öğretmek istiyor.

Olgun ve Ünsal, bugünlerde Antalya Olgunlaşma Enstitüsü binasının koridorlarında bulunan Antalya’nın mimari eserlerinden uyarlanan kalem işlerinin tamiri ve yenileme çalışmalarını yürütüyor.

“Desen hazırlıklarını yaptıktan sonra motifleri zemine aktarıyoruz”

Eylem Olgun, AA muhabirine, 15 yıldır kalemkarlık yaptığını söyledi.

Geleneksel Türk sanatlarına ilgisinden dolayı hayalinde olan kalemkarlığı severek yaptığını ifade eden Olgun, Antalya’daki eserlerin yanı sıra İstanbul’daki Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi, Yıldız Sarayı gibi özel köşk ve yalılarda da kalem işi yaptığını kaydetti.

Kalem işinin zorlu bir süreç olduğunu anlatan Olgun, “Kalem işi ahşap üzerindeyse ahşabın, duvar üzerindeyse sıvanın tamiratıyla başlıyoruz. Desen hazırlıklarını yaptıktan sonra motifleri zemine aktarıyoruz. Motifler ve zemin boyandıktan sonra tahrir adı verilen motif kenarlarındaki sınır çizgilerini çekerek işlemlerimizi tamamlıyoruz. Bizi tarihi camilerde görenler şaşırıyor. ‘Yine o kızlar çalışıyor’ diyenler oluyor. Erkeklerin işlerini ellerinden almışız gibi değerlendirenler de oluyor. Kalem işi, kadın titizliği ile daha güvenli yürüyen bir sanat.” dedi.

Tarihi yapılarda çalışırken büyük bir sorumluluk hissettiğini dile getiren Olgun, Türklerin köklerini yansıtan bu sanatın geleceğe aktarılmasına katkıda bulunmayı amaçladığını vurguladı.

“Restorasyon ve tarihi yapılar hep ilgimi çekiyordu”

Merve Ünsal ise geleneksel Türk sanatları bölümünden mezun olduktan sonra Ayasofya Camisi’nde görev yaptığını kaydetti.

Küçük yaşlardan itibaren resme hep yeteneğinin olduğuna dikkati çeken Ünsal, “Restorasyon ve tarihi yapılar hep ilgimi çekiyordu. Kalemkarlık mesleği ile hem tarihi yapılarda çalışıyor hem de yeteneğimi yansıtabiliyorum. Kalem işi benim için bir tutkuya dönüştü. Kadın olmanın titizlik gibi avantajlarını da yaşıyoruz. Metrelerce yükseklikteki iskelede durmak bazen zor oluyor ama zamanla alıştım.” diye konuştu.

Ünsal, kalem işlerinin cami ve türbelerin yanı sıra artık yalı, köşk ve villalarda da yapıldığına işaret ederek, “Kalem işlerinin Osmanlı döneminde olduğu gibi her yere taşınmasını ve hayatın içinde yeniden yer almasını istiyoruz. İnsanlar yaşadıkları yeri güzelleştirmek istiyor.” ifadelerini kullandı. (AA)