İki Maaş İkramiye Kanun Teklifinden Sonuç Çıkmadı

İki Maaş İkramiye Kanun Teklifinden Sonuç Çıkmadı

Yayın: 23.07.2015 11:49
Paylaş:
A+ A-

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir milletvekili Mehmet Tüm tarafından 14 Temmuz tarihinde verilen,”emekliye iki maaş ikramiye”kanun teklifinden ses seda yok.

CHP Balıkesir Milletvekili Tüm, Emekliye İki maaş ikramiye konusundaki kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer vermişti.

“Emeklilerimiz yaşamı boyunca çalışan, üreten, alın teri döken, ülkenin kalkınmasına katkı sunan, vergi veren, prim ödeyen ve bu emeğin karşılığını hak ettiği biçimiyle alması gereken yurttaşlarımızdır. Fakat ülkemizde emekliler düşük maaşlar sebebiyle yaşamlarını sıkıntı içinde geçirmektedir.

Emeklilerimizin maddi koşullarının iyileştirilmesi ve yaşamlarını kolaylaştırıcı düzenlemelerin uygulamaya konulması, anayasal güvence altına alınmış olan sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir.

Sosyal devlet ilkesi gereği emeklilik, yıllarca çalışmış insanlar için seyahat etme, sosyal ve kültürel aktivitelerde bulunma, sağlık haklarından en iyi şekilde yararlanma dönemi olmalıdır.

Oysa ülkemizde emekliler, çöpten ekmek toplayacak kadar zor koşullarda, açlık sınırının altında yaşamını idame ettirmektedir. Emeklilerimiz artık çöpten ekmek toplamasın. Emeklilerin sosyal hayatını sürdürmesi için gerekli sosyal tesisler bulunmamaktadır. Emekli maaşlarından sağlıkta katkı payı ve sosyal güvenlik destek primi adı altında kesintiler yapılmaktadır. Bu gidişata dur demek başlıca görevimiz olmalıdır”

Emekliler Açlık Sınırı Altında Yaşıyor

Kanun teklifinde, 10 Milyonu aşkın emeklinin açlık ve yoksulluk sınırı altında, gıda, giyim, barınma, eğitim, sağlık, ulaşım, elektrik, su gibi temel yaşamsal ihtiyaçları karşılayamayacak durumda olduğuna dikkati çeken Mehmet Tüm, emeklilerin büyük bölümünün geçimini sağlamak için çalışmaya devam ettiğini, kültürel ve sosyal hiçbir imkândan yaralanamadıklarını ve uzun yıllar çalışmanın etkileriyle sağlık sorunları yaşadıklarını, emekli hanelerinin neredeyse yarısının yoksul olduğunu dile getirdi.

Emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için acil önlemler alınması gerekliliğini hatırlatan Tüm; “Vermiş olduğumuz kanun teklifinde bu iyileştirme sürecinin bir parçası olarak aylık almakta olan emeklilere ve bunların hak sahiplerine, yılda iki defa, ramazan ve kurban bayramlarında olmak üzere, almakta oldukları aylık tutarında ikramiye ödenmesi önerilmektedir. “ ifadelerini kullandı.

Mehmet Tüm ’ün Kanun Teklifindeki Değişiklik Önerisi Şöyle;

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 11- Bu Kanuna veya 5434 sayılı, 506 sayılı, 1479 sayılı, 2925 sayılı ve bu Kanunla mülga 2926 sayılı Kanunlara göre aylık almakta olan kişilere ve bunların hak sahiplerine, yılda iki defa ramazan ve kurban bayramlarında olmak üzere almakta oldukları aylık tutarında ikramiye ödenir.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Yorumlar

  1. emekli

    Meclis 1 Ekime kadar tatilde. Kim görüşecek ve onaylayacak bu kanunu. Sıcak başınıza geçti herhalde.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

“Gölgeyim Ben” Karabük’te okuyucusuyla buluşuyor

Yayın: 29.03.2024 16:54
Paylaş:
A+ A-

The Poet House tarafından yayımlanan mini kitapta Tuğba Turan’ın “Gölgeyim Ben” adlı hikayeleri İsmail Sertaç Yılmaz tarafından çizilen illüstrasyonlarla bir araya getirildi.

Karabük’te polisiye ve gerilim türünde kitap yazan Tuğba Turan, güçlü kalemiyle yeni bir başarıya imza attı. Karabük’ün yetenekli yazarı Tuğba Turan, bu kez okuyucusunu dört hikayede buluşturuyor. Hikayelerinde, kadınların erkeklerin gölgesinde kalmaktan çıkıp, kendi güçlerini keşfetmelerine vurgu yapıyor. Karakterinin gölge üzerinden güçlenmesi, aslında kadınların toplumda ikinci planda tutulduğu, bastırıldığı ve görmezden gelindiği gerçeğini simgeliyor. Ancak bu hikayeler, kadınların içlerindeki gücü keşfetmeleri ve erkek egemen topluma karşı mücadele vermeleri üzerinden umut ve ilham veriyor. Gölgelerden güç alan anti-kahramanın, kadınların kendilerini güçlü ve değerli hissetmelerine yönelik bir metafor olması da bu mesajın önemli bir parçasını taşıyor. Bu hikayeler, kadınların kendi ayakları üzerinde durmalarını, seslerini duyurmalarını ve adalet arayışlarında korkusuzca ilerlemelerini konu alıyor. Bu sayede, kadınların erkeklerin gölgesinde kalmayı reddederek kendi ışıklarını yakmaları ve hayallerine doğru ilerlemeleri teşvik ediliyor.

Bu kitap aynı zamanda sakin kitap ‘slow book’ projesi, hızlı tüketilen kitaplara karşı bir başkaldırı niteliği de taşıyor. Hikayelerinde gücünü gölgeden alan anti-kahramanın yaratıcısı Turan, kitabında şu ifadelerde bulunuyor: “Ben yoklukla güçlendim. Hiçlikten doğdum. Bir kadının içine düşerken zevk veren, düştükten sonra istenmeyen bir bebek gibi, boşluğu doldurdum. Ben oldum” sözleriyle karakterinin iç dünyasını anlatarak, kadınların sessizliklerine ses katmayı hedefliyor.

“Gölgeyim Ben”, kadınların güçlenme sürecini ve adalet arayışını ele alan etkileyici hikayelerle dolu bir kitap olarak okuyucularla buluşacak. Bu kitap ile Yazar Tuğba Turan’ın Karabük ve Türkiye genelinde edebiyata ve sanata farklı bir bakış açısı getireceğinin mesajı veriliyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)