Rektör Polat, Biyogaz Tesisinde İncelemelerde Bulundu

Rektör Polat, Biyogaz Tesisinde İncelemelerde Bulundu

Yayın: 05.08.2015 10:23
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi Rektörü Refik Polat’ın Biyogaz tesislerinde incelemelerde bulunduğu haber verildi.

Kurulan biyogaz tesisinde incelemelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Refik Polat’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkaymak ve Doç. Dr. Emrah Deniz eşlik etti.

Yapılan ziyaretle ilgili yapılan açıklamada,2011 yılında maliyeti 600,000 TL olan sistem 2012 yılında Prof. Dr. Durmuş Kaya’nın katkılarıyla TÜBİTAK MAM’dan üniversitemiye getirilmiş ve pilot biyogaz tesis ekipmanları ile birlikte kurulmuştur. Kurulan Biyogaz Laboratuvarı, Üniversitemiz Enerji ve Çevre Teknolojileri Biriminin (ENÇET) 1505 TEYDEB programı kapsamında yürüttüğü “Hayvansal Atıkların Konfermentasyonu ile Biyogaz Üretimi ve Biyogazın Gaz Motoru Entegre Enerji Üretim Sisteminde Kullanımı” adlı proje kapsamında Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde, bir çiftliğe kurulan biyogaz üretim tesisinin 1/1000 ölçekte küçültülmüş prototipidir.

Enerji ve Çevre Teknolojileri (ENÇET) Biriminin Biyogaz Laboratuvarında bulunan pilot biyogaz sistemi; atık hazırlamada kullanılan 0,7 m3 ön depo, fermantasyon işlemi için kullanılan 2 adet 3 m3 fermentör, gübrenin depolanması için kullanılan 1,5 m3 son depo, üretilen gazın depolanması için kullanılan 30 m3 hacminde gaz deposu, hammaddenin karıştırılması- taşınması için kullanılan mekanik, hidrolik, pnömatik sistemlerin yanı sıra bu sistemleri ve üretim parametrelerini kontrol edecek elektronik otomasyon sisteminden oluşmakta olduğu bildirildi.

Yazılımını KBÜ Enerji ve Çevre Teknolojileri (ENÇET) Biriminin oluşturduğu Otomasyon Sistemine sahip biyogaz tesisi hakkında Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Mustafa Karagöz’ den bilgi alan Rektör Prof. Dr. Refik Polat: ‘Üniversitemiz, hayvansal atıklardan biyoenerji ve biyo ürün üretecek projesi TÜBİTAK tarafından kabul edilmişti ve bu proje ile pilot ölçekte modern bir atıktan enerjiye dönüşüm tesisini Kocaeli Kandıra ilçesinde kurduk diyebiliriz. Çünkü projede sona yaklaşıldı. Bugün incelemelerde bulunduğumuz bu Biyogaz Laboratuvarımızda bu tesisin prototipidir. Türkiye’de biyogaz alanında örnek bir laboratuvar konumundadır. Çünkü biyogaz üzerine tüm çalışmalar laboratuvarımızda yapılabilmektedir. Türkiye bir tarım ve hayvancılık ülkesidir. Fakat bunların yan ürünlerinden asla bugüne kadar optimum şekilde faydalanmayı başaramamıştır. Bu Laboratuvarımız çok verimlidir. Tesisin su ihtiyacı bile yağmur sularının depolanması ile karşılanmaktadır. Bitkisel ve hayvansal atıklar kullanılarak; biyogaz, elektrik ve ısı üretimi yapılmaktadır. Değerli çalışma arkadaşlarım tesisi çalışır durma getirdiler, bugün biyogaz ile ocağımızı yaktık, elektriğimizi açtık. Diğer enerji kaynaklarının gelecekte tükeneceği göz önüne alınırsa, kirletici etkisi olmayan, temiz, güvenilir, sürdürülebilir, yerli ve çevre dostu özellikleriyle öne çıkan yenilenebilir enerji türlerinin; üretimi, kullanımı ve yaygınlaştırılması önemlidir. Karabük Üniversitesi de bunun bilincinde üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmaktadır. Tesisin ekipmanlarının Üniversitemize kazandırılmasından dolayı Prof. Dr. Durmuş Kaya’ya teşekkür ediyor, çalışma arkadaşlarımı da gösterdiği bu üstün başarıdan dolayı tebrik ediyorum’ dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Opel Corsa Elektrik, Hollanda’da “2024 Yılının Elektrikli Aracı” seçildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.04.2024 16:24
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Opel Corsa Elektrik, Hollanda'daki Ticari Sürücüler Derneğince “2024 Yılının Elektrikli Aracı” ödülüne layık görüldü.

Şirketten yapılan açıklamaya göre Opel'in elektrikli B-HB segmentindeki modeli Corsa Elektrik, orta segment kategorisinde yılın aracı seçildi.

Ticari Sürücüler Birliği tarafından 6 yıldır düzenlenen ödül töreninin jürisinde Leaseplan, AutoWeek ve Eneco eMobility'den uzmanlar yer alıyor. Ödüle aday gösterilen araçlar ise orta segment, yüksek segment ve üst segment olmak üzere üç farklı kategoride değerlendiriliyor.

Ödül töreninde, aynı zamanda pazara yeni giriş yapan veya yakın zamanda pazara sunulacak olan gelecek vadeden elektrikli araçlar için “Yılın Gelecek Vadeden Aracı Ödülü” de veriliyor. Aday gösterilen modeller, menzil, şarj hızı, sürüş özellikleri, çekme ağırlığı, kullanım kolaylığı, satış kiralama fiyatı ve bulunurluk gibi çeşitli kriterlere göre değerlendiriliyor.

Geçen yıl 14 bin 500'den fazla Auto Motor und Sport okuyucusu tarafından Corsa, “2023'ün En İyi Yeni Tasarımı” ödülünde birinci seçilerek, segmentinin en iyi tasarımına sahip aracı olarak değerlendirildi.

Ayrıca Corsa, Birleşik Krallık'ta da “Yılın En İyi Küçük Aracı”, “En İyi Filo Süper Minisi” ve “En İyi İkinci El Küçük Araç” unvanlarını kazandı.

Alman Federal Motorlu Araç Dairesi'nin (KBA) yayınladığı resmi verilere göre Corsa, 2023 yılında üst üste üçüncü kez Almanya'da B segmentinde en çok satan araç oldu. Trafiğe tescil edilen yaklaşık 54 bin yeni araç, Opel Corsa'nın kendi segmentinde birinci olmasını sağladı.

Birleşik Krallık'ta da Vauxhall Corsa, İngiliz Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği (SMMT) tarafından yayınlanan 2023 yılı sonuçlarına göre üç yıl üst üste en çok satan B-HB olarak popülerliğini sürdürüyor. 40 bin 816 adet satış rakamına ulaşan Corsa, yalnızca 2023 yılında B-HB sınıfının en popüler modeli olmakla kalmadı, aynı zamanda ülke genelinde de en çok satılan üç araçtan biri oldu.

Opel Corsa, 1982'deki ilk gösteriminden bu yana dünya çapında 14,5 milyon adet satıldı.