Safran Bitkisi Hasadı Başladı

Safran Bitkisi Hasadı Başladı

Yayın: 27.10.2015 09:26
Paylaş:
A+ A-

Kendi ağırlığının yüz bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safran bitkisinin hasadı başladı.

Safran bitkisinin hasadının başlaması dolayısıyla Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, beraberinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Durmuş Ali Daldallı, Karabük Defterdarı Osman Koçaş, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Serkan Özden, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, İlçe Tarım Müdürü Mehmet Emre ile birlikte Safranbolu Yukarı Çiftkliköy’de bulunan İsmail Yılmaz’a ait safran tarlasını ziyaret etti.

Yukrıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde düzenlenen programda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, bu yıl ilk kez 11 dönümlük alanda safran üretiminin yapıldığını söyledi.

Safran bitkisinin gelişmesi için yoğun bir şekilde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çataklı, “İl genelinde 49 çiftçimiz bu işi yapmakta, toplamda 55 dönümlük bir alanda üretim yapılıyor. 15-20 kilo safran hasadı olmakta bu da ilimize yaklaşık 350 bin lira gelir sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda bu üretimin daha da artmasını ümit ediyoruz. Bu yıl yüzde 25 civarında bir artış oldu, önümüzdeki yıl projelerimizle daha da gelişecek” dedi.

Safran soğanının İl Özel İdaresi tarafından her yıl ücretsiz dağıtıldığını da vurgulayan Çataklı, şunları söyledi: “Bugüne kadar az alanlarda üretim yapılıyordu, ilk defa bu yıl 11 dönüm olarak yapıldı. Diğer çiftçilerimizi de bu noktada teşvik ediyoruz. Turizm noktasında da büyük katkıları var. Buraya turlar geliyor ve buradaki üretimi yapılan safranın pazarlanmasında hiçbir sıkıtı yok. Üretimde 20 katına da çıksak pazarlama noktasında hiçbir sıkıntı olmuyor. Çiftçilerimizi yeni yatırımcılarımızı safrana sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

Çiftçi İsmail Yılmaz ise 11 dönümlük araziye bin 700 kilogram safran soğanını Ağustos’ta diktiklerini belirterek, “Şu an hasat dönemi bu mevsimlerde yapılıyor. Bu yıl için beklediğimiz ürün 3-4 kilo, normalde 3 yıl üzerinden hesap yapılır. 3 yıl sonunda toplam çıkacak ürün de 18-20 kilo civarında. Safranbolu’da herkesin bu işi yapmasını istiyoruz. Çorbalarda, tatlılarda, et yemeklerinde, tavuk soslarında, pilavlarda kullanılır. Genel olarak çay olarak içilir. 1 gram safrandan da yaklaşık olarak 80-100 bardak çay yapılır” dedi.

Programda, protokol üyeleri safran hasadı yaptı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te Sosyal Medyada “Nefret Söylemleri”ne İlişkin Soruşturmada 2 Gözaltı

Yayın: 29.03.2024 10:26
Paylaş:
A+ A-

Karabük Cumhuriyet Başsavcılığınca, Karabük Üniversitesi‘nde yaşandığı iddia edilen olaylarla ilgili sosyal medyada kullanılan nefret söylemlerine ilişkin haklarında gözaltı kararı verilen 3 zanlıdan ikisi yakalandı.

Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı, Karabük Üniversitesi’nde yaşandığı öne sürülen olaylarla ilgili internette ve sosyal medyada kullanılan nefret söylemleriyle, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama”, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” niteliğinde paylaşımlar yapan zanlılar hakkında gözaltı kararı verdi.

Emniyet ekiplerince yakalanan zanlılar F.D. ve E.A. işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından aynı suçlardan hakkında yakalama kararı çıkarılan ve İstanbul’da olduğu tespit edilen M.E.D. hakkındaki talimat, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.