Yenice’nin “Sürgülü Penceresi” Ankara’da yaşatılıyor

Yenice’nin “Sürgülü Penceresi” Ankara’da yaşatılıyor

Yayın: 20.09.2022 13:22
Paylaş:
A+ A-

 Karabük’ün köylerinde bulunan eski ahşap ev kültürünün en önemli ögelerinden olan “sürgülü pencere geleneği hemşehrimiz İbrahim Kekeç tarafından Ankara’da yaşatılıyor.

Ankara’da yaşayan tarih araştırmacısı ve yazar hemşehrimiz İbrahim Kekeç, Güdül ilçesinde bulunan bahçesine yaptırdığı ahşap barınağına Yenice’ye özgün sürgülü pencere yaptırdı.

Sürgülü pencere hikâyesinin pandemi öncesinde edindiği bahçede barınak ihtiyacı doğmasıyla başladığını belirten Kekeç, “Pandemi sürecinde tarım, doğa ve otantik yaşamın önemi artınca bizim pandemi öncesinde edindiğimiz Ankara’ya hayli uzaklıktaki Güdül ilçesinde butik arsamız çok daha kıymetli hale geldi. Burada küçük ölçekli ziraat işleri yapmaya başlayıp geliş sıklığımız artınca barınak ihtiyacımız doğdu.” dedi

Barınağın yapım aşamasında sırasın pencereye geldiğinde Batı Karadeniz Bölgesi’ özellikle de Yenice köylerindeki eski ahşap evlerin sürgülü (giyotin)  penceresinden yaptırmak istediğini belirten Kekeç, ancak bunun hiç de kolay olmadığını vurguladı.

Kekeç şunları kaydetti:

“Bilindiği üzere Yenice çevresinde çok sayıda ahşap ev bulunuyor. Bu evlerin en önemli özelliği, tamamen ahşaptan ve Çantı tekniği denilen çivi çakılmadan yapılmış olmasıdır. Balkonlar ve raf, dolap ve banyo gibi kısımlar oyma işçiliği ve çeşitli motiflerle süslenmiştir.

BUTİK BAHÇEDE OTANTİK MEKÂN

Bu yapıların bir başka özelliği de sürgülü pencereleridir. İki parçadan oluşan ve gyotin tipi sürgülü pencerenin üst parçası sabit, sürgülü alt parçası aşağıdan yukarıya çekilerek açılır, oymalı metal mandalla da sabitlenir. El işlemeli perdesi, oymalı kasası ve muhteşem görseliyle evin mimarisine zenginlik katan sürgülü pencerenin bir benzerini bahçemizdeki barınağa yaparak bu tarihi geleneği Ankara’da yaşatmak istedim. Yörede bunu yapacak usta bulmak zor oldu ama sonunda bulduk. Ustamız sanat eseri pencereyi imal edip yerine yaktıktan sonra pencere altına monte etiğimiz ahşap saksı ve çiçeklerle dış görseli tamamladık. Özgün motifli el işlemeli perde, elbise ve yatak örtüleriyle iç mekânda da güzel bir dekor oluşturarak koreografiyi tamamladık. Butik bahçemizde otantik mekânımız oldu.” ifadelerinde bulundu.

ORGANİK TARIM YAPIYOR

Karabük’e özgün ahşap Sürgülü Pencere” nostaljisini Ankara’da yaşatan hemşehrimiz İbrahim Kekeç, butik barınağını konuşlandırdığı bahçesinde organik tarım da yapıyor.

Butik bahçemizin toprağını civar köyden temin ettiğimiz tamamen doğal gübre ile besliyoruz. Domates başta olmak üzere çeşitli yöreye özgün çeşitli ürünler yetiştiriyoruzdiyen Kekeç, Ankara’nın Güdül ilçesi hakkında da bilgilendirmede bulundu.

“YÖREMİZDE DE BİR CİTTASLOW KASABASI OLSUN”

Güdül’ün dünya Sakin Şehir Cittaslow” üyesi şehirleri arasında yer aldığına işaret eden Kekeç sözlerini şöyle tamamladı: “Tarih ve kültürel mirasına sahip çıkarak, doğası ile birlikte tarım ve hayvancılığa dayalı kalkınma modelini hayata geçiren Güdül ilçemiz, İç Anadolu ve Ankara’nın ilk Cittaslow statüsünü kazanan tek kasabası.

Nüfusu 50 binden az olan ve gerekli koşulları yerine getiren şehirler Cittaslow üyesi olabiliyor.   İtalya’daki Uluslararası Sakin Şehirler Birliği tarafından verilen Cittaslow statüsü, şehirlere marka değeri kazandırmasının yanı sıra, tanıtımını kolaylaştırıyor,  turizmin gelişmesine büyük katkı sağlıyor. Gönül ister ki Batı Karadeniz Bölgesi’nde de Cittaslow üyesi kasabalarımız olsun.”

 

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli yakalandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 24.04.2024 20:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 zanlı gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, uyuşturucu imalatı ve satışı yapanların yakalanması amacıyla çalışma yürüttü.

İlkadım ilçesi Derecik Mahallesi'nde şüphe üzerine durdurulan bir araçta, otomobilin tavan kısmı ve araçta bulunan çantaya zulalanmış 122 gram uyuşturucu, uyuşturucu öğütücü ve içerisinde uyuşturucu madde bulunan sarma sigara ele geçirildi.

Otomobildeki 2 zanlı gözaltına alındı.