Yılın İlk Yarısında 8,4 Milyon Tonluk İhracat

Yılın İlk Yarısında 8,4 Milyon Tonluk İhracat

Yayın: 13.07.2016 10:24
Paylaş:
A+ A-

Türk çelik ihracatı Haziran ayını yükselişle tamamladığı belirtilirken,Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2016 yılı Ocak-Haziran dönemi verilerine göre; Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 8,4 milyon ton oldu. Sektörün aynı dönemde değer bazındaki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16,4 azalış ile 4,5 milyar dolar olarak gerçekleştiği haber verildi.

Konu ile ilgili verilen bilgiye göre,”Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2016 yılının ilk altı ayındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 8,8 milyon ton, değer bazında ise 5,5 milyar dolar oldu.
2016 yılı ilk yarı çelik ihracatında Ortadoğu 2,9 milyon ton ihracatla bölgeler bazında liderliğini sürdürdü. Bu bölgeyi miktar bazında yüzde 26,3 artış ile 1,6 milyon tona yükselen Avrupa Birliği ülkeleri ve yüzde 36,2 artış ile 1,3 milyon tona ulaşan Kuzey Afrika ülkeleri izledi.
Aynı dönemde Türk çelik sektörünün miktar bazında en fazla artış yakaladığı ilk 3 ülke; Mısır, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak sıralandı.

İlk altı ayda en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasında liderliği 3,8 milyon tonluk ihracat ile inşaat çeliği üstlendi. İnşaat çeliğini; 934 bin tonla dikişli boru, 897 bin tonla sıcak yassı ve 743 bin tonla profil takip etti. Dönemin en dikkat çekici ürünü ise geçen yılın altı ayına göre miktar bazında yüzde 154,8’lik artış yakalayan soğuk yassı oldu.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2016 yılı Haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında miktarda yüzde 23 artış ile 1,6 milyon tona ulaştı. Değer bazındaki çelik ihracatı ise yüzde 10 artış ile 909,3 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türk çelik sektörünün ilk yarı ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Yılın ilk altı ayını miktar bazında 8,4 milyon ton, değer bazında 4,5 milyar dolar ihracat ile kapattık. Haziran ayı ise sektörümüze oldukça iyi geldi ve ihracatımızı miktarda yüzde 23, değer yüzde 9,5 oranında artırdık. Söz konusu dönemde Mısır’daki yükselişin devam etmesi ile İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri pazarlarımızda yaşanan toparlanmanın etkisi Türk çelik ihracatımıza olumlu yansıdı. Özellikle Mısır’a olan ihracatımız 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 90 artarak 792,2 bin tona ulaştı. Türk çelik sektörümüzün en önemli pazarlarında yaşanan bu artı yönlü gelişmeler ihracatçılarımıza ikinci yarı için umut veriyor” diye konuştu.

İsrail ile olan ilişkilerde normalleşmenin yeniden sağlanmasının Türk çelik sektörüne olumlu yansıyacağını açıklayan ÇİB Başkanı Namık Ekinci sözlerini şöyle tamamladı: “İsrail sektörümüzün en önemli ihracat pazarları arasında yer alıyor. Öyle ki 2016 yılının ilk yarısında en çok ihracat artışı yakaladığımız ülkeler arasında ikinci oldu ve bu ülkeye yüzde 27,7’lik artışla 636 bin tonluk ihracat gerçekleştirdik. Yakın zamanda alınan normalleşme kararı ile birlikte bu pazardaki payımızı daha da artırmayı hedefliyoruz” açıklamasına yer verildi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Arı ve bal kayıplarının önüne geçmek için “arıcılar eğitilmeli” önerisi

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.03.2024 04:12
Paylaş:
A+ A-

BOLU (AA) – Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle arıcıların bilinçli hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Ünalan, AA muhabirine, 2023'te devlet desteği alan birlik bünyesindeki 523 arıcının, önceki yıllara oranla daha iyi ve bol ürün aldığını belirtti.

Geçen yıl başına kadar mevsimlerin kurak geçtiğine değinen Ünalan, “Yılbaşından sonra yağmurlar başladı. Yağmurlarla bal verimimiz gelişti, arttı. Geçen yıl Bolu arıcısı, aldığı üründen memnun kaldı.” dedi.

Ünalan, küresel iklim değişikliği nedeniyle iklim kaymalarının yaşandığına işaret ederek, yıllardır sektörde yer alan kişiler olarak bu sene iklimin 15-20 gün kaydığını gözlemlediklerini anlattı.

– Arıcılara yıl boyu eğitimler veriliyor

Ünalan, arıcıların kovanlardan istedikleri düzeyde bal alabilmesi için süreci iyi yönetmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bilinçli olması ve hata yapmaması gerekiyor. Kovanları birden açıp arı yavrularını üşütmemesi gerekiyor. Bilinçli arıcıya ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları kapsamında geçen yıl İstanbul ve Ankara'daki fuarlara gidecek arıcılar için 100'ün üzerinde araç kaldırdıklarını bildiren Ünalan, akşamları düzenledikleri 15'er günlük hizmet içi eğitimlere de 280 civarında arıcının katıldığını kaydetti.

Ünalan, geçen yılki eğitimlerde alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla merkez ve Gerede ilçesinde küresel iklim değişikliğinin arılar üzerindeki etkisinin anlatıldığını, yine arı hastalıkları konusunda bilgilendirme yapıldığını söyledi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde bir ay boyunca akşam saatlerinde arıcılar için eğitim seminerleri düzenlendiğini vurgulayan Ünalan, Ramazan Bayramı'ndan sonra da “küresel iklim değişikliğinde arıcılık, arı hastalıkları, kovan bakımları, arının beslenmesi ve iyi ürün elde etmenin yolları” konularında eğitim verileceğini ifade etti.

Ünalan, geçen yıl kent genelinde 200 ton civarında bal alındığını, bu yıl da aynı rekolteyi beklediklerini dile getirdi.

Arıcılığın bilim dalı olduğuna ancak okulunun bulunmadığına işaret eden Ünalan, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Babadan görme usullerle arıcılık yapılmakta. Günlük bilgi aktarımını henüz gerçekleştiremiyoruz. Arıcıya ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Bilgi eksikliğinden dolayı hem bal kaybı hem arı kaybı yaşıyoruz. Bu sektörü masaya yatırıp, eğitim ayağını tam anlamıyla gerçekleştirebilirsek mevsim kaymalarında zarar görmeyiz.”