3 Nisan 1937, Karabük’ün kuruluşu! Kutlu olsun!

3 Nisan 1937, Karabük’ün kuruluşu! Kutlu olsun!

Yayın: 03.04.2024 10:15
Paylaş:
A+ A-

İlk ağır sanayi kuruluşu: Kardemir

Zonguldak’ın Karabük köyünde, 3 Nisan 1937’de temeli atılan Karabük Demir Çelik Fabrikası, 9 Mart 1941’de üretime başladı.

Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş., kısaca Kardemir, Türkiye’nin ilk ağır sanayi fabrikasıydı. Temelleri, sağlık sorunları nedeniyle törene katılamayan Mustafa Kemal Atatürk’ün görevlendirmesiyle Başbakan İsmet İnönü tarafından atıldı. İnönü, törende yaptığı konuşmada, Modern ve ileri bir millet endüstrisiz olamaz… Demir ve çelik malzemesini içeriden tedarikle memleket savunması bundan sonra daha sağlam, daha geniş temellere dayandırılmış olacaktır. dedi.

1955 yılına kadar Sümerbank’a bağlı Demir Çelik Fabrikaları Müessese Müdürlüğü adı altında çalışan müessese, bu tarihten sonra bağımsız duruma geldi ve “Türkiye Demir ve Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü” adını aldı. Aynı yıl Etibank’ın bir müessesesi olan Divriği Demir Madenleri’ni de bünyesine alan Karabük Demir Çelik Fabrikaları, bir okul gibi sektöre eleman yetiştirerek Türkiye’nin diğer ağır sanayi kuruluşları Erdemir ve İsdemir’in kurulmasına da öncülük etti.

Kırmızı Mavi Karabük Spor Kültürü Derneği’nin yapmış olduğu kısa belgeseli izlemek için TIKLAYIINZ!

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Rektör Kırışık’tan Başkan Köse’ye Hayırlı Olsun Ziyareti

Yayın: 02.05.2024 13:17
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, beraberinde Genel Sekreter Lütfü Köm ile birlikte, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde tekrar Safranbolu Belediye Başkanı olarak seçilen Mimar Elif Köse’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Ziyarette, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse’ye yeni döneminde başarılar diledi. Makamda gerçekleşen görüşmeye Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, KBÜ Genel Sekreteri Lütfü Köm, Belediye Başkan Yardımcısı Serkan Adabaş, Belediye Meclis Üyesi Soner Alkan katıldı. KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın ziyaretinden  duyduğu memnuniyeti dile getiren Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse üniversite ile belediye arasındaki iş birliğini güçlendirmek istediklerini ve bu sürece devam edeceklerini ifade etti. Görüşme sırasında, şehrin akademik ve kültürel potansiyelinden daha fazla yararlanma konuları da ele alındı. Toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak ortak projeler üzerinde fikir alışverişi yapıldı ve iş birliği olanakları değerlendirildi.

Karabük Üniversitesi ile Safranbolu Belediyesi arasındaki köklü iş birliğinin devam etmesi ve şehrin gelişimine katkı sağlamak amacıyla önemli bir adım olarak değerlendirilen ziyaret hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.