Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 10.09.2019 23:07
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ün Yenice ilçesinde son aylarda artan ölümlü orman iş kazalarının önüne geçilmesi ve alınması gereken önlemler masaya yatırıldı.

Yüzde 87’si ormanlarla kaplı olan ve Avrupa’nın 100. sıcak noktalarından biri olan Yenice ilçesinde bu 8 orman kazasından 5 kişi hayatını kaybederken, son 4 yılda ise meydana 26 iş kazasında 15 orman işçisi hayatını kaybetti.

Yenice Orman İşletme Müdürlüğü Sosyal Tesisler Çok Amaçlı Salonunda orman kazalarının masaya yatırıldığı toplantıya Vali Fuat Gürel, Yenice Kaymakam Vekili-Vali Yardımcısı Barboros Baran, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı, Karabük Orman İşletme Müdürü Rıfat Ataş, Yenice Orman İşletme Müdürü Hüseyin Kalaycı, Orman İşletme Müdürlüğü Şefleri, Orman Kooperatifi Başkan ve Üyeleri ile Muhtarlar katıldı.

“Zor bir coğrafya”

İçinde bulundukları coğrafya’nın zorlu bir coğrafya olduğunu belirten Vali Fuat Gürel, “Yenicemizin yüzde 87’si ormanlarla kaplı bir ilçe. Bu kadar engebeli arazide kesim yapmak ve bunları ekonomiye kazandırmak çok güç. Ancak bunu yaparken tabi iş sağlığı ve güvenliği önemli. İnsan hayatından daha öte bir şey. Çalışan arkadaşlarımız ekmeğini rızkını kazanmak adına oralarda uğraşmaktalar. Sahada çalışan arkadaşlar belirli bir eğitim geçerek oralarda çalıştırılıyor. Rastgele bu insanlar sahalara kesime gönderilmiyor. Ben 10 aydır buradayım ve bu süre içerisinde 8 kaza oldu ve bunun 5’inde ölüm var. Ölüm olan yerde bir şeylerin gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ters giden, umursanmayan veya boş vermişlik kaynaklı bazı sorunlar var. Kurumlar belki üzerine düşeni yapıyor ama nihayetinde orman kesimini yapan kişi bir kaç arkadaşı ile orada bu işi yapıyor. Belki kurallara uymadan işler yapılıyor. Burada bir takım hatalardan kaynaklı kazalar söz konusu. Bunların tekrar gözden geçirilmesini düşünüyoruz. Belki verdiğimiz eğitimlerin tekrarlanması gerekebilir. Özellikle bu sene yenice için şanssı bir yıl. Bu sene 5 kardeşimiz hayatını kaybetti ve onların geride bıraktığı yetim çocuklar ve eşleri var. İşin doğrusu birçok sıkıntılar var. Bir daha böyle üzüntülü acı olayların olmaması adına buradayız. İnsan hayatından daha önemli başka bir şey yok. Evine ekmek getiremeyebilir ama çoluk çocuğunun yanına sağ salim gitmesi o baba için çok önemlidir” dedi.

Safranbolu Orman İşletme Müdürü Sema Altunay’ın “İş Sağlığı ve Güvenliği” hususunda yapılan eğitimler hakkında sunumlar yaptığı toplantı soru-cevap ve karşılıklı fikir alışverişi şeklinde sona erdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İlkbahar yağmurları Karabüklü hububat ve yem bitkisi üreticisine yüksek rekolte umudu verdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 09.05.2024 04:12
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK (AA) – Karabük'te son günlerdeki yağışların etkisiyle yeşeren tarlalar, hububat ve yem bitkisi üreticisinin yüksek rekolte beklentisini artırdı.

Hububat, baklagil ve yem bitkileri üretiminin ağırlıkta olduğu kentte, Araç, Soğanlı ve Eskipazar çayları boyunca oluşan vadi tabanlarında sebze tarımı da yapılıyor. Yaklaşık 370 bin dekar alanda tarımsal faaliyet gerçekleştirilen Karabük'te, 2023-2024 yılı üretim sezonunda 195 bin dekar alanda hububat, 65 bin dekar alanda ise yem bitkisi ekildi.

Buğday, arpa ve yem bitkileri başta olmak üzere ekili mahsulün gelişimine katkı sağlayan düzenli yağışlar, üreticiyi memnun etti. Toprağa adeta can suyu olan yağmurun ürünlerin gelişimine etkisi, çiftçilerde yüksek rekolte beklentisi oluşturdu.

– “Ürünlerin zamanında ve değerinde alması çiftçiler için daha güzel olacak”

Eflani Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karadeniz, AA muhabirine, 2023-2024 üretim sezonunda ilçe genelinde 25 bin dekara buğday, 21 bin 500 dekara yem bitkileri ve 20 bin dekara ise arpa ekildiğini bildirdi.

Son 10 gündür yağan yağmurların hububatın ve yem bitkilerinin gelişimini olumlu etkilediğini belirten Karadeniz, “Ekilen arazilerde şu ana kadar herhangi bir hastalığa ve olumsuzluğa rastlanılmadı. Yağışların düzenli yağmasıyla sel felaketi de yaşanmadı. İnşallah bu yıl çiftçilerimizin yüzü gülecek.” diye konuştu.

Karadeniz, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin önceki yıllardaki gibi ürünleri zamanında ve değerinde almasının çiftçiler için daha güzel olacağını sözlerine ekledi.

– “Nisan ve mayıs aylarındaki yağışlar verimi artırır”

Eflani ilçesinde çiftçilik yapan 68 yaşındaki Hamdi Sert, bu yıl yaklaşık 100 dekar alana arpa ve buğday ektiğini söyledi.

İlçenin son günlerde iyi yağış aldığına değinen Sert, “Son yağışlar ekinlere can suyu oldu, sevindik. Şu andaki durum yağmurların sayesinde iç açıcı. Nisan ve mayıs aylarındaki yağışlar verimi artırır.” diye konuştu.

18 yaşındaki üretici Emirhan Mevlüt Uludağ da 60 dönüm alanda buğday ve arpa yetiştirdiklerini, iki ay sonra hasat yapılacağını söyleyerek, “Nisan ayında çok yağmur yağmadı. Son yağan yağmurlar bizi sevindirdi. İnşallah hayırlı ve bereketli olur.” dedi.