3D yazıcı ile üretilen hayvan kemikleri operasyon öncesi veteriner hekimlere yol gösteriyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 22.05.2024 15:50
A+ A-

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesince, hem cerrahi operasyon öncesi planlama hem de uygulamalı derslerde kullanılmak üzere 3 Boyutlu Tasarım ve Modelleme Laboratuvarı’ndaki 3D yazıcılarla çok sayıda canlı türüne ait kemik ve organ modelleniyor.

Fakültenin Veterinerlik Anatomisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağdaş Oto, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2017’de Anatomi Anabilim Dalı bünyesinde 3 Boyutlu Tasarım ve Modelleme Laboratuvarı kurduklarını söyledi.

Laboratuvarın aslında Medikal Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezinin (MEDİTAM) bir alt birimi olarak çalıştığını belirten Oto, “Anatomi uygulamalarında kullanılan kemik ve yumuşak doku malzemelerinin replikalarını yaparak, bunları eğitimlerde kullanmak amacıyla kurulduk. Özellikle ortopedi operasyonları için kemik modeli gerektiğinde veteriner hekime cerrahi öncesi planlamada yardımcı olması için modeller hazırlayabiliyoruz.” diye konuştu.

Oto, sadece hayvanlara değil tıp ve diş hekimliği fakültelerine de MEDİTAM üzerinden bu hizmeti verdiklerini ifade etti.

Aynı zamanda cerrahi kılavuzlar da hazırladıklarını ve bunun cerrahların operasyonlarını çok daha kısa sürede, çok daha yüksek başarı oranıyla tamamlamalarını sağladığını vurgulayan Oto, şöyle devam etti:

“Klinik beceri laboratuvarları için modeller üretiyoruz. Bu modelleri uygulama derslerinde uzman hekimler kontrolünde öğrenci arkadaşlar belli modüllerde kullanabiliyor. Bize veteriner hekimler gerek Ankara gerekse diğer illerden ameliyat olacak canlıyla ilgili tomografi ve MR verilerini gönderdiklerinde biz onların ihtiyacı olan modeli üretip kendilerine gönderiyoruz. Bu modeller üzerinde çalışarak operasyonlarını planlayabiliyorlar. Bunun dışında hasta sahibine yapılacak operasyonu anlatmak için bu modelleri kullanıyorlar. Hayvana ne yapılacağını sahibine anlattığınızda yapılacak işlem onun içine siniyor. Operasyon sonrası iyileşme ne kadar olmuş diye tekrar tarama yapılıp, ilk ve son halini de karşılaştırabiliyoruz. Yani hasta yakınıyla iletişimi ve hekimin başarısını artıran bir süreç işlenmiş oluyor.”

“Kedi, köpek, domuz, inek, keçi, koyun ve at kemiklerinin tamamını modelleyebiliyoruz”
Prof. Dr. Oto, bugüne kadar çok sayıda insan ve hayvan kemiği modellediklerini belirterek, “Bir kaplumbağa iskeleti üretmiştik. Onun dışında insan kafatası, insan çenesi, uzun bacak kemikleri çok ürettik ve üretmeye de devam ediyoruz. Kedi, köpek, domuz, inek, keçi, koyun ve at kemiklerinin tamamını modelleyebiliyoruz. Bunların üzerine dokular yerleştirerek, maketler oluşturabiliyoruz.” bilgisini verdi.

Bunların dışında tarama hizmetleri de olduğunu anlatan Oto, yüzey tarayıcısı ile herhangi yapının, objenin yüzey taramasını yapıp hem modelini oluşturduklarını hem de baskısını yaptıklarını söyledi.

Workshoplar için de modeller bastıklarını ifade eden Oto, “Kırık kemik modelleri talep ediliyor. Farklı parçalı kırıkları ayrı ayrı modelleyip basıyoruz. Bunları ortopedistler mezuniyet sonrası eğitimlerde kullanabiliyor.” dedi.

Uygulamanın avantajlarından bahseden Oto, şunları kaydetti:

“Normal şartlarda anatomi eğitiminde hayvanlardan temin ettiğimiz organik materyalleri kullanıyoruz. Bunun temini zor. Ya ölmüş hayvan bulmak gerekiyor ya da gerektiğinde etik kurallar dahilinde ötanazi yapabiliyoruz. 3 boyutlu modellememiz sayesinde bu sayıyı çok aza indirmiş oluyoruz. İstediğimiz zaman, istediğimiz modeli basabiliyoruz. Organik materyali temin etmek kadar saklaması da zor. Çünkü bunlar organik ve her zaman kemirgenleri o bölgeye davet ediyorlar. Temizliği çok zor oluyor. İklimlendirilmiş ortamlar gerekiyor.

Cihazla ürettiğimiz materyaller termoplastik bir malzeme. İnsan sağlığına bilinen herhangi zararı yok. Aynı zamanda bu sayede depolamayı da kolaylaştırmış oluyoruz. Herhangi özel depolama koşulu gerektirmiyor. Serin, çok fazla güneş ışığı almayan bir ortamda bulunmaları yeterli oluyor. Kokusu yok, dokunduğunuzda elinizi kirletmiyor. Çiviyle delinebiliyor ya da yapıştırıcıyla yapıştırabiliyor. Organik materyalde bunları yapmak çok daha zor. Hem uzun vadede ekonomik açıdan daha karlı hem de iş gücü açısından bizi yormayarak da ayrı bir avantaj sağlıyor.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ford Trucks’ın “Seviye-4 Otoyol Pilotu” teknolojisine sahip kamyonunun test sürüşü gerçekleştirildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 08.09.2024 00:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Ford Otosan'ın ağır ticari araç markası Ford Trucks, otonom sürüşe olanak sağlayacak Seviye-4 Otoyol Pilotu fonksiyonuna sahip kamyonunu test sürüşüne çıkardı.

Test sürüşüne Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanı sıra Ford Otosan Ford Trucks’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, IC Altyapı Grubu Genel Müdürü Serhat Soğukpınar, ICA Yavuz Sultan Selim Köprüsü Genel Müdürü Alper Akar da katıldı.

Bakan Uraloğlu'nun gerçekleştirdiği test sürüşü Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) ile donatılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Çevre Otoyolu'ndaki trafiğe kapalı alanda yapıldı.

Ford Trucks'tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Ford Otosan olarak ağır ticari araç sektöründe dönüştürücü bir adımı atmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Yenilikçi teknolojiyi test etmelerinin yanı sıra Türkiye'nin mühendislik ve teknoloji alanında ne denli büyük başarılara imza atabileceğini gözler önüne serdiklerini vurgulayan Duman, “Yaklaşık dört yıldır üzerinde çalıştığımız Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisi, bu hedeflere ulaşmak için geliştirdiğimiz en önemli projelerden biri. Otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirdiğimiz bu teknoloji sayesinde, kamyonlarımızın taşımacılık faaliyetlerini tamamen otonom bir şekilde gerçekleştirebilmesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Duman, “Ford Otosan olarak, mobilite ekosisteminin geleceğini şekillendiren bu tür yenilikçi çözümlerle, sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

– Seviye-4 Otoyol Pilotu birçok davranışı gerçekleştiriyor

Bu arada şirketten verilen bilgiye göre, test sürüşünde, Ford Trucks'ın Türkiye'de geliştirdiği Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisine sahip ilk kamyonu, lojistik merkezler arasındaki taşımacılık faaliyetlerini, güvenlik sürücüsünün gözetiminde otonom olarak gerçekleştirebilme potansiyelini kanıtladı.

Otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirilen Seviye-4 Otoyol Pilotu, şerit takibi, öndeki araca göre hızı ve mesafeyi ayarlama, yan şeritleri kontrol edip gerektiğinde şerit değiştirme ve ardından tekrar şeridine dönme, dur-kalk manevraları gibi kritik sürüş davranışlarını başarıyla gerçekleştiriyor.

Seviye-4 Otoyol Pilotu, çekici üzerindeki ileri teknoloji ürünü sensörlerle çevresini algılıyor, hareketlerini planlıyor ve planlanan rota üzerinde aksiyonlarını gerçekleştiriyor. Fonksiyon, algılama, lokalizasyon, çevre modeli, karar verici, sürüş planlama ile kontrolcü gibi yazılım bloklarından oluşuyor.

Yeni nesil bu teknoloji, verimlilik, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından pek çok avantaj sunuyor. Lojistikte artan talebe bağlı maliyetleri düşürürken, araçların günlük kullanım süresini artırarak daha yüksek verimlilik sağlıyor. Ayrıca operasyonları optimize ederek, insan hatalarından kaynaklanan kazaları en aza indirmeyi ve yakıt tüketimini yüzde 10'lara varan oranda azaltmayı hedefliyor.

Ford Trucks, bu fonksiyon ile ağır ticari araç sürücüsü eksikliğinden kaynaklanan lojistik tedarik sorununa da çözüm getirmeyi amaçlıyor.

– Kamyon sürücüsünün günlük sürüşünün yüzde 90'ını karşılandı

Ford Otosan mühendisleri, geliştirdikleri yapay zeka ve robotik algoritmalarını bütüncül bir yazılım mimarisine entegre ettikten sonra Seviye-4 Otoyol Pilotu geliştirme faaliyetlerini simülasyon ortamında ve trafiğe kapalı otoyolda fiziksel araç üzerinde son bir yıldır test ederek gerekli doğrulamalarını tamamladı.

Bu noktada, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu İşletmecisi ICA'nın Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) adını verdiği teknolojisinden de yararlanıldı. Seyahat sürelerinin azaltılması, trafik güvenliğinin arttırılması, mevcut yol kapasitelerinin optimum kullanımı, mobilitenin artırılması” gibi amaçlar doğrultusunda geliştirilen, “kullanıcı-araç-altyapı-merkez” arasında çok yönlü veri alışverişi ile izleme, ölçme, analiz ve kontrol içeren AUS sayesinde Ford Trucks'ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe kapalı alanda tüm testleri başarıyla gerçekleştirdi.

Ford Trucks, geliştirme ve doğrulama çalışmaları sonucunda, bir kamyon sürücüsünün günlük sürüşünün yüzde 90'ını karşılayacak, normal sürüş koşullarında sürücü desteğine ihtiyaç duymadan kendi kendine yol alabilen bir araç teknolojisi geliştirdi.

Sonraki aşamada, Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe açık otoyollarda güvenlik sürücüsü eşliğinde ilk deneme sürüşlerine başlayacak. Bu deneme sürüşleri ile farklı senaryolar tespit edilip analiz edilecek. Ayrıca, emniyet şeridine yanaşma, gece koşullarında sürüş, kötü hava koşullarına uyum sağlama ve acil durum manevraları gibi yeni davranış setlerinin her aşamada geliştirilmesi de hedeflenecek.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331