Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 12.12.2019 20:55
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ü “VAHŞİ ÇÖP DEPOLAMA..” çağ dışılığından kurtararak “KATI ATIK BERTARAF TESİSİ..” kurmak üzere 31,07.2006 Tarihinde Bakanlar Kurulunca kurulan ve 16.08.2006 Tarihli Resmi Gazete de yayınlanarak resmen yürürlüğe giren KARABÜK İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ,kısaca KARÇEV,bugüne kadar amacını gerçekleştiremedi.Dönemin Karabük Valilerinin Başkanlığını yaptığı KARÇEV,geçtiğimiz günlerde Genel Kurulu’nu yaptı ve 2020 Yılı bütçe tasarısını kabul etti.2020 Yılı BÜTÇE TASARISI 16 Milyon lira olarak belirlendi..

31.07.2006 Tarihinde,Bakanlar Kurulu kararı ile kurulması gündeme getirilen ve 16.08.2006 Tarihinde Resmi Gazete de,yayınlanarak yürürlüğe giren KARABÜK İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ Birliği,kısa ismi KARÇEV,kurulduğu tarihten bu yana somut bir gelişme sağlayarak,başarılı olamadı,Bilindiği gibi KARÇEV Karabük İl Merkezi ve İlçelerinde süregelen “VAHŞİ ÇÖP DEPOLAMA..” olayını bitirecek,bunun yerine çöpler, Tüm İlçe Belediyelerinin de katılımı ile kurulacak, KATI ATIK BERTARAF Tesisinden toparlanıp imha edilecekti.

Aradan geçen 13-14 yıl içerisinde herhangi bir başarı sağlayamayan KARÇEV,bu süreçte önemli maddi harcamalarda yapmış olmasına karşın KATI ATIK BERTARAF Tesisini kuramadığı için,Karabük İl Merkezi çöplerinin depolandığı ASİT Köyü’nün üst kısmında ki yerin,anılan köy için yarattığı sıkıntılar ve sağlık sorunları nedeni ile,Köy sakinleri ANKARA-İSTANBUL Karayolunu bir süreliğine kapatarak eylem yapmışlardı.

Geçtiğimiz günlerde,kurulduğundan bu yana başarılı bir çalışma yapamayan KARÇEV Genel Kurulu yapıldı ve bu Genel Kurul da 2020 BÜTÇE TASARISI kabul edilerek,16 milyon liraya bağlandı.

KARÇEV 2020 Bütçe Tasarısında en fazla 334.015.01 lira ile PERSONEL giderleri ve buna ilişkin olara 16.743.34 lira SGK Pirim ödeme kalemi dikkati çeken kalemler olarak gösterildi.14 Yıla yakın zamandır herhangi bir başarıya imza atamayan KARÇEV’DE personel olarak kimlerin çalıştığı veya Yönetim Kadrolarına herhangi bir ödeme yapılıp/yapılmadığı merak konusu ediliyor.

Dönemin Karabük Valilerinin Başkanlık ettiği KARÇEV 2020 Bütçe Tasarısında,KARÇEV ortakları olan Belediyelerin,bağlı oldukları KARÇEVE’E 10.060.776.00 lira borçlu olduğu da görülüyor ve  bu paraların KARÇEV Üyesi Belediyelerce neden ödenmediği veya ödeyip/ödemeyecekleri noktası da üzerinde önemle durulan bir konu haline gelmiş bulunuyor.

Bu arada KARÇEVE’E Başkanlık yapan Dönemin Karabük Valilerini “Bir işi başaramamış ve başarısız olarak gösterilmelerine sebep olduğu için..” kısa süre içerisinde  fesih edilmesi yoluna gidilmesi de isteniyor.14 Yıla yakın bir zamandır Karabük Valiliği görevinde bulunan isimlerin “Böyle bir iş nedeni ile başarısız gibi görünmeleri gerçekten insanın içini acıtan bir olay olarak görülmelidir..” yolunda ki sözler de dikkati çekiyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.