Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 05.03.2020 20:16
Paylaş:
A+ A-

Karabük Belediyesinin Sosyal Yaşam Merkezi kursiyerlerine yönelik eğitici ve öğretici etkinlikleri devam ediyor. Belediye ile Özel Medikar Hastanesi işbirliğinde düzenlenen konferansta kadınlara Diyabet ve Hipertansiyon konusunda bilgiler verildi.

Karabük Belediyesi Sosyal Yaşam Merkezi kursları bir taraftan eğitiyor, diğer taraftan öğretiyor. Belediye, şehir genelinde faaliyetlerini sürdüren alanında uzman kuruluşlarla ortaklaşa yaptığı çalışmalarla kursiyerlerin, kadın haklarından sağlığa kadar birçok alanda bilinçlenmesini sağlıyor.

Karabük Belediyesi bugün Özel Medikar Hastanesiyle farklı bir etkinliğin daha startını verdi. Yeni Mahalle, Bayır Mahalle, Namık Kemal ve Atatürk Mahallesi kursiyerlerinin ve sakinlerinin katıldığı konferansta, Medikar Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Şöhret Gedirli ve Kardiyoloji Uzmanı Murat Erden tarafından Diyabet ve Hipertansiyon ile ilgili bilgiler verildi.

Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Seher Berker konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Bu şekildeki bilgilendirme toplantılarımız değişik zamanlarda, değişik mahallelerde, değişik branşlarda devam edecek, Medikar Hastanesi yöneticilerine, doktorlarımıza ve bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan Sayın Emine Vergili Hanımefendiye teşekkür ederim” dedi.

Medikar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Murat Erden; “Bugün vatandaşlarımıza Diyabet ve Hipertansiyon gibi toplumda çok yaygın bulunan, tedavisi ve takibi yapılmadığında çok ciddi sonuçlar doğuran iki önemli hastalık hakkında bilgiler veriyoruz, inşallah faydalı olacağını umuyoruz” şeklinde konuştu.

Dâhiliye Uzmanı Şöhret Gedirli ise; “Karabüklü vatandaşlarımıza diyabeti anlatıyoruz, çünkü tedavisi yapılmadığında arkasından başka sorunlarda yaratan bir hastalık, umarız faydalı oluruz” cümleleriyle duygularını dile getirdi.

Programda ayrıca Medikar Hastanesi hemşireleri tarafından şeker ve tansiyon ölçümü yapıldı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Giresun’da keneye karşı 33 bin 314 büyükbaş hayvan ilaçlandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.05.2024 08:12
Paylaş:
A+ A-

GİRESUN (AA) – Giresun'da kene ile mücadele çalışmaları kapsamında 33 bin 314 büyükbaş hayvanın ilaçlandığı bildirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Angın, yaptığı yazılı açıklamada, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına (KKKA) neden olan keneye karşı çalışmaların Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinde gerçekleştirildiğini belirtti.

Büyükbaş hayvanların, muhtarlıkların ve bazı çiftçilerin de desteği sağlanarak, riskli yerler başta olmak üzere ücretsiz olarak ilaçlandığını aktaran Angın, çevre kirliliğine yol açması ve doğada faydalı canlılara da zarar verebilmesi nedeniyle mera ve benzeri açık alanların ilaçlanmasının önerilmediğini vurguladı.

Angın, çiftlik hayvanlarında yapılan bu ilaçlı mücadele çalışmalarının temel amacının kenelerin biyolojik üreme zincirini kırarak popülasyonunu mümkün olduğunca azaltmak olduğunun altını çizerek, “Doğada çok geniş alanlarda bulunan, larva, nimf ve ergin evreleri, beslenmek için tavşan, kirpi ve yerden beslenen kuşlar gibi yabani hayvanlar ile evcil hayvanları tercih eden ve hızlı üreyebilen kenelerin herhangi bir mücadele yöntemiyle tamamen yok edilmesi mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.

Sıcak mevsimlerde insanlara kene tutunması vakalarının artması nedeniyle kenelerin bulunabileceği alanlara gidildiğinde dikkatli olunması gerektiğine dikkati çeken Angın, en etkili korunma yönteminin kişisel korunma tedbirleri olduğunu belirtti.

Kırsal ve ormanlık alanlardan dönüşte vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapılması gerektiğine işaret eden Angın, kene tespiti durumunda sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini kaydetti.

Angın, çiftçilerin, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak, kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın 15 derecenin altında olduğu zaman dilimleri olan sabah 05.00-10.00 arası ve akşam 17.00-20.00 saatleri arasını tercih etmelerinin faydalı olacağını belirtti.

Muhammet Angın, ilaçlama çalışmalarının İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince 4-6 haftalık periyotlarla devam edileceğini sözlerine ekledi.