Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri Tesisi 18 Nisan’da açılacak
Havacılık, savunma ve uzay sanayisi, biyomedikal gibi alanlarda kullanılan nadir toprak elementlerinin keşfedildiği Eskişehir'in Beylikova ilçesindeki sahada kurulan pilot tesisin açılışı 18 Nisan'da yapılacak.
Dünyada 800 milyon tonluk rezerve sahip Çin'deki Bayan Obo sahasından sonra 694 milyon ton nadir toprak elementi rezerviyle ikinci sırada bulunan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletmesi'nde çalışmalar sürüyor.
Bakan Dönmez çalışmaları yakından takip ediyor
Toplam 17 bin 600 dönüm maden alanına sahip işletmede 2011-2017 yıllarında 310 lokasyonda 125 bin metre sondaj yapılarak 60 bin numune alınıp, 694 milyon ton rezerv rakamına ulaşıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in de yakından takip ettiği projede yıllık 1200 ton cevherin işlem göreceği pilot tesisin montaj çalışmaları tamamlandı. İşletmede, işlenmek üzere 600 ton nadir toprak elementi cevheri de çıkartılarak hazır hale getirildi.
Tesisin 18 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacağı belirtildi.
"Cevherin işleneceği pilot tesisin montaj çalışmaları bitti"
Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletme Müdürü Lütfi Tozar, AA muhabirine, Beylikova'nın Çin'deki Bayan Obo sahasından sonra 694 milyon ton nadir toprak elementleri rezerviyle dünyadaki ikinci büyük saha olduğunu söyledi.
Sahada 2011-2017 yıllarında yaptıkları çalışmalar sonucunda 694 milyon ton rezerve ulaştıklarını anlatan Tozar, şöyle konuştu:
"Cevherin işleneceği pilot tesisin montaj çalışmaları bitti. Devreye alma çalışmalarına başladık. Pilot tesiste kullanacağımız yaklaşık 600 ton cevher sahada hazır durumda. Madenciliği yapıldı. Pilot tesisimiz yıllık 1200 ton cevher işleme kapasitesine sahip. Çıkarttığımız cevherimizde bulunan florit, barit, nadir toprak elementleri ki biz de ağırlıklı olarak lantan, seryum, praseodimyum, samaryum, gadolinyum, evropiyum, neodimyum var. Bunlar üretilebilir düzeylerde. Ayrıca diğer 17 nadir toprak elementi de belli oranlarda mevcut. Bunun yanı sıra toryum da bu tesiste işlenecek. Bu tesiste cevheri işleyerek elde edeceğimiz elementler yüksek teknoloji ürünlerde kullanılan yeşil enerji dönüşümünde, savunma sanayisinde, lazer, güdüm sistemlerinde, her türlü elektronikte kullanılan malzemeler ki bunların en önemli özelliği de bunların ikamesi yok."
Tozar, ihtiyaç durumda hazır olan 600 tonun dışında daha fazla cevheri pilot tesise nakledebileceklerini bildirdi.
Pilot tesisin projede ilk aşama olduğunu dile getiren Tozar, "Pilot tesiste üretime başladıktan sonra esas bizim amacımız 570 bin ton cevher işleyerek yıllık 10 bin ton nadir toprak oksiti, 72 bin florit, 70 bin ton barit ve 250 ton toryum üretecek büyük tesisi kurmak. En kısa zamanda pilot tesis çalışmalarının arkasına bu tesisin planlamasını da yapıyoruz." diye konuştu.
Lütfi Tozar, nadir toprak elementleri sayesinde yeni teknolojilerin üretilebildiğinin altını çizdi.
Söz konusu madenlerin stratejik öneme sahip olduğunu ifade eden Tozar, "Başta Çin, ABD olmak üzere ülkeler bu madenlerin üretimi için büyük mücadele veriyor. Böyle büyük bir saha ve rezervin ülkemizde olmasından dolayı avantajlı durumdayız." dedi. (AA)
UNESCO kenti Safranbolu’da Turizm Haftası kutlamaları başladı
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, 15-22 Nisan tarihleri ortasında kutlanan Turizm Haftası hasebiyle program düzenlendi.
Eski Çarşı’da düzenlenen program hürmet duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Turizm Haftası’nın hem Karabük hem de Türkiye için kıymetli bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Vali Yavuz, bayram tatili mühletince yaşanan turizm hareketliliğine değinerek, şu sözleri kullandı:
"Bayram tatilinin gerisinden değişik vilayetlerden, yurt içinden, yurt dışından ziyaretçilerimizi ve konuklarımızı ağırladık. Yalnızca 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde Karabük hudutlarından 1 milyon 718 bin araç çıkış ve giriş yaptı. Bu bize ne tabir ediyor? Önemli bir hareketliliği söz ediyor."
Safranbolu ilçesinde 200 binin üzerinde aracın giriş yaptığını, yaklaşık 400 binin üzerinde kişinin de ziyaret ettiğini hatırlatan Yavuz, "Aslında bu datalar bize şunu söylüyor: Biz bayramda önemli bir hareketlilik yaşadık. Önemli bir konuk ağırladık. Önemli bir turist ağırladık. Bu vilayette bu potansiyel var. Bu vilayet ve bu kent ve bu ilçe aslında turizm çekebiliyor" diye konuştu.
"O vakit bizim bunu daha yeterli yönetmemiz lazım" diyen Yavuz, "Bu turizm potansiyelini daima birlikte; valiliğimiz başta olmak üzere kaymakamımız, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, odalarımız, turizm işletmelerimiz, turizmden ekmeğini kazanan ya da bu kentin sokaklarında gezen, nefes alan hepimizin bu süreci yeterli yönetmemiz lazım. Bu turizm hareketliliğini çok güzel direktörüz lazım ki daha ilerlere, daha nitelikli ve daha kaliteli bir turizm noktasına hakikat gidelim" ifadelerini kullandı.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise yaptığı konuşmada, kentin turizmde hak ettiği yere ulaşması için çalışmalar yürüttüklerini lisana getirdi.
Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin de turizmin kıymetine değinerek, Türkiye’nin bu alanda güçlü bir destinasyon olduğunu vurguladı. Şahin, "Dünyanın en önde gelen ve süratle büyüyen dallarından biri olan turizm ve bundan alacakları hisseleri artırmak için ülkeler adeta büyük bir rekabet içindedirler. Ülkemiz sahip olduğu varlıklı kültürel mirası, iklimi ve doğal güzellikleriyle çeşitli turizm alternatifleri sunarak bu rekabette güçlü bir turizm destinasyonu olduğunu kanıtlamıştır" dedi.
Konuşmaların akabinde öğrencilerin halk oyunları şovları sergilenirken, İstek Akkaya’ya ilişkin ‘Zamanhane’ yağlı boya fotoğraf standının açılışı yapıldı. Program standın gezilmesi ile sona erdi.