Donuk Omuz ve Tedavisi

Donuk Omuz ve Tedavisi

Yayın: 22.02.2017 23:17
Paylaş:
A+ A-

Özel Medikar Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı DR. Tayfun Güngör donuk omuz ağrıları ve tedavileri konusunda bilgi verdi.

Fizik Tedavi uzmanı Dr. Tayfun Güngör; “Omuzunuzda geçmek bilmeyen bir ağrı veya tutulma hissi ile ortaya çıkan bir patolojidir. Bu soruna bazen adeziv kapsül iltihabı (adezivkapsülit) da denir. Pek iyi bilinmeyen bir sorundur. Ancak tedavi edildiği takdirde genellikle zaman içinde düzelme gösterir.

Bazen, yaşanan bir omuz incinmesinden yıllar sonra, donuk omuz ağrıları ortaya çıkabilir(ideopatik). Omuz-eklem-tendon yırtıkları, omuz-eklem kireçlenmeleri gibi sebepler sonrası oluşan donuk omuz gelişir. Üçüncü sırada ise, travma veya cerrahi sonrası omuz-eklem hareket kısıtlılığı ile giden olgular yer alır.

Donuk omuz vakalarında hastalarda ilk belirtiler genellikle ağrı ile başlar, daha sonra geçen süre içerisinde omuz hareketlerinde kısıtlılık gelişir. Kısıtlılığın nedeni omuz içindeki yapıların büzüşmesidir.

Donuk omuzun teşhisi klinik muayene ile konur. Hiçbir zaman radyoloji raporlarıyla karar vermemek gerekir çünkü omuz görüntülemeleri bu hastalıkta normal olabilir.

Tedavide ilk amaç, hastanın ağrılarının kesilmesi ve omuz hareketlerinin açılmasıdır. Bu amaçla ağrı kesici ve ödem azaltıcı ilaçlar, omuz eklem enjeksiyonları ve fizik tedavi uygulanmalıdır. Ağrının azaltılması açısından fizik tedavi uygulamaları yapılmalı ve sonrasında omzun hareketlendirilmesi ve fizyoterapist eşliğinde gerilmesi önemlidir. Yine hastanın verilecek ev egzersizlerini uygulaması kazanılan hareket açıklığının gerilememesi için şarttır. Bu tedavilerle hastaların bir çoğunun şikayetlerinde azalma ve omuz hareketlerinde açılma sağlanmaktadır. Çok küçük bir grup hastada ise hareketlerin yeniden sağlanması için cerrahi gerekebilir “ dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KBÜ’de Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Kuruluyor

Yayın: 27.04.2024 13:03
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi Rektörlüğünün Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu kurulması konusundaki teklifi Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kabul edildi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 21’i lisans, 50’si ön lisans olmak üzere toplam 71 yeni program açılacağını ve bu programların bu yıl ÖSYM kılavuzuna dahil edileceğini ve bunların hangi üniversitelerde açılacağını açıkladı.

Karabük Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu, kurulması kabul edilen üniversiteler arasında yer aldı. Bu kapsamda yeni meslek yüksekokulu bünyesinde Karabük Üniversitesinde Yapay Zekâ Operatörlüğü, Ön-yüz Yazılım Geliştirme, Oyun Geliştirme ve Programlama olmak üzere ön lisans programları ile öğrencilere donanımlı bir eğitim sunulacak.

İstanbul Teknik Üniversitesinde düzenlenen toplantıda konuşan YÖK Başkanı Erol Özvar, Yükseköğretim Kurulunun gelecek vizyonunun en önemli unsurları arasında yer alan yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarını ülke açısından son derece stratejik bir mesele olarak gördüklerini belirtti. Dijital teknolojiler alanında yaşanan hızlı gelişmelere paralel olarak, ilgili bütün sektörlerde istihdam edilmek üzere nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacın arttığını ifade eden Özvar, yapay zekâ, yapay zekâ çözümleri, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında ihtiyaç duyulan insan kaynağını karşılamak adına yeni lisans ve ön lisans programlarının açılmasına karar verdiklerini bildirdi.

21’i lisans, 50’si ön lisans olmak üzere toplam 71 yeni program açılacağını ve bu programların bu yıl ÖSYM kılavuzuna dahil edileceğini belirten Özvar, “Yeni programlar, Yükseköğretim Kurulunun önümüzdeki dönemde istihdamı önceleyen vizyonunun da bir göstergesi. İstihdam odaklı programları devreye sokarken işlevini kaybeden programları sistem dışına çekmeye devam ediyoruz. Bundan sonraki dönemde, bu yöndeki eğilim daha da güçlenecektir” dedi.

YÖK’ün kabulüyle birlikte Karabük Üniversitesi, öğrencilerine bilişim teknolojileri alanında daha kapsamlı bir eğitim imkanı sunmayı hedefliyor.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, yeni meslek yüksekokulunun kurulmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Yükseköğretim Kurulu tarafından alınan kararla Üniversitemizde Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu kurulacak. Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde yapay zekâ uygulamalarına ilişkin çalışmalar yürütmeye, ülkemize ve insanlığa faydalı olmaya, öğrencilerimize ileri teknoloji ve dijitalleşme alanlarında güçlü bir eğitim ve kariyer fırsatı sunmaya devam edeceğiz, Üniversitemize hayırlı olsun” dedi.

Yapay zekayı oldukça önemsediklerini belirten Rektör Kırışık, yapay zeka alanında yüksek lisans ve doktora başvurusunda bulunduklarını, yapay zeka çalışma takımı kurarak bu alanda çalışan akademisyenleri bir araya getirdiklerini ifade etti.