İSTANBUL (AA) - Kaleseramik Genel Müdürü Altuğ Akbaş, "Dünyada birinci sefer 2005'te Kaleseramik tarafından üretilen Kalesinterflex, büyük ebadına rağmen güçlü ve esnetilebilen yapısı ile öne çıkıyor." tabirlerini kullandı.
Şirketten yapılan açıklamaya nazaran, Kaleseramik, küresel marka seyahatini 34 milyon avroluk yeni bir yatırımla daha taçlandırdı.
27 Temmuz 2022'de Çanakkale'nin Çan ilçesinde temeli atılan üçüncü Kalesinterflex Porselen Plaka Üretim Sınırı, 27 Temmuz 2023'te Kale Grubu’nun 66. Kuruluş Yıldönümü ve Seramik Bayramı kutlamaları sırasında hizmete açılarak üretime başladı.
- “Kalesinterflex’in kıssası 1999 Marmara Depremi’ne dayanıyor”
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaleseramik Genel Müdürü Altuğ Akbaş, Kalesinterflex'in öyküsünün aslında 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'ne dayandığını aktararak şu tabirleri kullandı:
"Bugün etraf dostu ve ileri teknoloji üretimi ile dünya seramik bölümünde hi-tec eser olarak kabul gören Kalesinterflex'in öyküsü, 1999'da yaşadığımız Marmara Depremi'ne dayanıyor. Kalesinterflex, büyük ebatlı porselen plaka üretimimizin fikir babası ise, sanayi dünyamızın duayen ismi ve kümemizin kurucusu merhum İbrahim Bodur'dur. Marmara Sarsıntısı sonrasında, 'Binaların yükünü nasıl hafifletebiliriz. Binaların bizi ilgilendiren kısımlarını hafifletmenin bir yolunu bulmalıyız' diyen İbrahim Bodur, bu alandaki AR-GE çalışmalarının fitilini ateşledi."
"O periyotta iş dünyasında bu türlü yenilikçi bir esere yatırım yapmak, sıra dışı bir teşebbüs olarak değerlendirilse de kendisi hiç yılmadı. Bu alanda dünyanın önde gelen İtalyan teknolojisinden de yararlandık ve Kalesinterflex'e nazaran geliştirip, özgün bir üretim teknolojisi yarattık. " tabirlerini kullanan Akbaş şöyle devam etti:
" 2005'de de Çan'daki tesisimizde dünyanın birinci porselen plaka fabrikasını kurduk. Kaleseramik'in üretim teknolojisi, kabiliyeti ve uzmanlığının yanı sıra İbrahim Bodur'un vizyonu, sezgisi, yüreği ve azminin çok değerli bir örneği olan Kalesinterflex'in üretimi ile Türkiye'de ve dünyada bir unsur imza attık. Kaleseramik çatısı altında ikinci Kalesinterflex fabrikamızı da 2017'de tekrar Çan'daki tesisimizde açtık. Bu yatırım ile 1 milyon metrekare olan yıllık üretimimizi 2 milyon metrekareye çıkardık.
Daha az güç ile üretim, sürdürülebilir büyümemizin de mottosu haline geldi. Üretimimizin birinci 5 yılında eserimizi ulusal ve global pazarda tanıtmaya çalıştık. Seramiğin geleceğine taraf veren devrimsel bir eser olarak tanımlanan Kalesinterflex ile Çin pazarına da girmeyi başardık. Ateşe ve kimyasallara güçlü olması, kolay temizlenebilir ve TÜBİTAK onaylı anti-bakteriyel olması, kullanım açısından büyük avantajlar sağlıyor. Yeniden desen ve yüzey çeşitliliği ve desenlerin 3D ile desteklenebiliyor olması, antibakteriyel olması, fotoğraf baskısı yapılabilmesi, antigrafiti vasfı, farklı ebatlarda kesilebilmesi, etraf dostu ve fotokatalitik özelliklerinin yanı sıra renk ve doku yelpazesinin genişliğiyle de seramik ve mobilya/dekorasyon ve tasarım alanlarında gelişen tüm moda trendlerini ziyadesiyle karşılıyor."
- Kalesinterflex seramikte bina yükünü 4'te 1'e düşürdü
Akbaş, dünyanın en büyük, en ince seramiği Kalesinterflex sayesinde 2000'li yılların başında ortalama 28 kilo civarında olan bir metrekare seramiğin yükünü, 7 kiloya kadar düşürdüklerini tabir etti. Seramikte metrekare başına tartısı 4'te 1'e kadar düşüren Kalesinterflex ile, İbrahim Bodur'un bina yükünü hafifletme amacına de ulaşmış olduklarını aktaran Akbaş, Kalesinterflex seramiğini kullanıldığı klasik alanların dışına çıkartarak, mimari dizaynlara ve inşaat teknolojilerine yeni bir bakış açısı kazandırdıklarını kaydetti.
Akbaş, "Özellikle büyük porselen plaka ebatlarının devreye girmesiyle, alışılagelmiş yer-duvar-cephe kaplamaları ve daha da ötesinde; mutfak tezgahı, mobilya, hatta beyaz eşya, televizyon ünitesi, duvar tablosu üzere daha farklı alanlarda kullanımları giderek arttı. Yapılara büyük bir hareket, uygulama ve yaratıcılık özgürlüğü sunan Kalesinterflex, bugüne kadar alışveriş merkezleri, ofisler, metrolar, konutlar ve restoranlar üzere birçok farklı hayat alanında hayata bedel kattı. Bunun yanı sıra Barcelona Metrosu, Bratislava Havalimanı, Bakü Olimpiyat Stadı, Leeds Stadyumu, Senegal Birleşmiş Milletler Binası ve Sochi Olimpiyat Köyü üzere dünyanın farklı ülkelerinde birçok itibarlı projenin de tercihi Kalesinterflex oldu." yorumunu yaptı.
- Bölümümüze, ülkemize, şirketimize katkı sağladı, kıymet yarattı
Akbaş, dünyadaki son 10 yıllık trendlere baktıklarında, seramik kökenli plakaların, alışılagelmişin dışında, farklı alanlardaki kullanımlarının arttığını gördüğü ve Kalesinterflex'in açtığı bu fırsat penceresini en âlâ formda değerlendirebilmek için porselen plaka yatırımlarının devam ettiğini söz etti.
Bu çerçevede 2022'de 34 milyon Euro fiyatındaki bir yatırım ile üçüncü porselen plaka yatırımlarının temelini attıklarını hatırlatan Akbaş, 27 Temmuz'daki da Kale Grubu'nun 66. Kuruluş Yıldönümü ve Seramik Bayramı kutlamalarında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın iştiraki ile yeni çizgideki birinci üretimlerini gerçekleştirdiklerine dikkati çekti.
- İhracat ve sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor
Yeni çizgilerindeki üretimin yüzde 70'inin ihraç pazarlarına yönelik olacağını aktaran Akbaş, şunları kaydetti:
"Bu üretim sınırımız, bugüne kadar geliştirilmiş yeni üretim teknolojilerinin çabucak hemen tamamını bünyesinde barındırıyor. Standart üretime nazaran ünite eser başına yüzde 42 daha az karbon emisyonu salımı ile çalışıyor. Sıfır atık, düşük güç kullanımı ve tam dijitalleştirme yoluyla üretime, sürdürülebilirliğe de katkı sağlıyor. Bununla birlikte, yeni devirde küresel marka seyahatimizi yeni yatırımlarla daha da ileri taşımayı amaçlıyoruz.
Endüstriyel dönüşüm planlarımızda porselen plaka, sürdürülebilirlik ve güç verimliliği başta olmak üzere yeni yatırımlar var. 2023'te yurt içinde, kapasite artışı ile birlikte modernizasyon, dijitalleşme, güç tasarrufları, etraf ve iş güvenliği üzere hususlarda; Çanakkale, Yozgat, Bandırma ve İstanbul’daki tesislerimiz için toplamda 1 milyar 282 milyon liralık yatırım yapmayı planlıyoruz. Şu anda da Türkiye’de başladığımız ve devam eden yatırımlarımızın 2023 Mart sonu itibariyle toplam büyüklüğü ise 600 milyon lirayı aşıyor."
- "Türkiye'nin birinci , Avrupa’nın beşinci, dünyanın 18'inci en büyük SKM üreticisiyiz"
Kaleseramik’in Cumhuriyetin 100'üncü yılında yeni başarılara imza atmayı hedeflediğini tabir eden Akbaş, yıllık toplam 56 milyon metrekare seramik kaplama materyalleri, 1,14 milyon adet seramik sıhhat gereçleri ve 84 bin modül banyo mobilyası üretim kapasitesine sahip olduklarını tabir etti.
Ürünlerini yurt içinde 533, yurt dışında da 86 ülkedeki 164 satış noktası ile müşterilerimize ulaştırdıklarını aktaran Akbaş, "2022 Ceramic World Review Raporuna nazaran, 56 milyon metrekare üretim kapasitesi ile Türkiye'nin birinci, Avrupa'nın beşinci, dünyanın 18'inci en büyük seramik kaplama gereci üreticisi pozisyonunda bulunuyoruz. İç pazardaki eğilimleri ve pazar hissesini araştıran bağımsız araştırma şirketi GFK'nın 2023 birinci çeyrek bilgilerine nazaran de Türkiye'deki karo pazarında yüzde 22,6'lık hisse ile pazar başkanıyız." değerlendirmelerinde bulundu.
Akbaş, toplamda 4 bin 500'den fazla eser çeşitliliğine sahip olan şirketlerinin bünyesinde, Çanakkale Seramik ve Kalebodur'un yanı sıra Kalesinterflex, Kale Banyo, Edilcuoghi Edilgres ve T-One üzere itibarlı ve güçlü markalarının bulunduğunu kaydetti.
Akbaş kelamlarını şöyle tamamladı:
"Son olarak kesimde birinci kere AR-Artırılmış Gerçeklik teknolojisi ile eserleri canlı deneyimleme fırsatı sunan Türkiye'nin birinci banyo ve yer tasarım sitesi Kale Core uygulamamızı hayata geçirdik. Yaptığımız yatırımlar ve güçlendirdiğimiz üretim teknolojimiz sayesinde 2023'e güçlü bir giriş yaptık.
2023 Mart sonu prestiji ile son bir yıllık net periyot karımızı, bir evvelki periyoda nazaran yüzde 333 oranında artırarak, 1 milyar 474 milyon liraya, net satışlarımızı da yüzde 98'lik bir artışla 6 milyar 645 milyon liraya çıkardık. Satışlarımızın yüzde 30'u ise yurt dışı satışlarımızdan geldi ve bu periyottaki ihracatımızın toplamı da 2 milyar 18 milyon lira oldu."