KARDEMİR’de üretilen tekerlek setleri Sivas’a gönderildi

Halil Kızılyer
Yayın: 24.08.2023 21:01
A+ A-

Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarında (KARDEMİR) üretilen ilk yerli ve milli tekerlek setleri, milli yük vagonlarında kullanılması için Sivas’taki Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ’ye (TÜRASAŞ) uğurlandı.

Fabrikanın ana kapısı önünde düzenlenen törende konuşan KARDEMİR Genel Müdürü Necdet Utkanlar, KARDEMİR’in kendi ürün portföyüne yepyeni ürün kattığını söyledi.

Tren tekerleklerinin bugüne kadar maalesef Türkiye’de üretilemediğini, bunun geç kalınmış bir işlem olduğunu dile getiren Utkanlar, “Biz bu çok geç kalınmış olan işlemi hızlandırmaya başlıyoruz. İlk kez ürettiğimiz, tümüyle yerli emekle ortaya çıkarılan bu tren tekerleklerini Sivas’a vagonlarımızla buluşmaya gönderiyoruz. Bundan sonraki hedefimiz, artan hızla tekerlek setlerimizi ve daha ileri ürünleri ortaya koymak.” dedi.

Utkanlar, KARDEMİR’in ihtiyaçlarını ve kuruluş felsefesini yerli hammadde tüketmekle başlattığını, 87 yıldır bu felsefeyle çalıştığını dile getirerek, “Anadolu’da üretilen hammaddemizi, cevherimizi Zonguldak tarafından getirdiğimiz kömürümüzü buraya demir yoluyla taşıyoruz. Bugün Devlet Demir Yolları’nın en önemli ve en büyük müşterisi KARDEMİR. Bakınız 87 yıldır buranın hammadde ihtiyacı, demir yollarıyla sağlanıyor. Bundan sonra da giderek sağlanacak ama gittikçe sıkışıyoruz. Bakıyoruz ne var ne yok diye.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de yük vagonu sayısının 20 bin olduğuna değinen Utkanlar, şöyle devam etti:

“Almanya’daki vagon sayısı 280 bin. Avrupa’ya baktığımızda 3 milyon 200 binlerde. Keza Amerika da aynı durumda. Nerede bu 100 binlerce rakam, nerede 20 bin? Yani bu, Türkiye’nin demir yolu taşımacılığına olan ihtiyacının ne kadar büyük olduğunu, malzemelerimizi gecikmeden buraya getirebilmemizin ne kadar önemli olduğunu ve bunlara ihtiyacımız olduğunun bir göstergesi. Kaldı ki kendi mamullerimizi Anadolu’nun içlerine kadar niye demir yoluyla göndererek daha kuvvetli duruma geçmeyelim? Bunun ötesinde demir yolu ağlarımızın çok çok kısır olduğunu biliyoruz. Daha yeni başlayan ataklarımız var. Demir yolu ağlarının döşenmesi atakları… Bunların artırılmasıyla bu tekerlek setlerine olan ihtiyaçlar da giderek artacak. Bugüne kadar bu demir yolu tekerleklerini alabilmek, vagonu yapabilmek için Türkiye ithalata mahkumdu.”

– “Söz konusu tekerlek ve tekerlek setiyse, adres KARDEMİR”

Utkanlar, ilk defa KARDEMİR’den, Karabük‘ten bu ürünlerin yola çıktığını vurgulayarak, “Bakınız söz konusu raysa adres KARDEMİR. Söz konusu tekerlek ve tekerlek setiyse adres KARDEMİR. Bugün Türkiye’de, Anadolu’nun demir yolu ağlarının kuvvetlendirilmesinde, yeni ekipmanların yapılmasında, malların bir yerden bir yere taşınmasında ve hatta yolculuk yapabilmek için yolcu vagonlarının yapılmasında artık bundan sonra KARDEMİR’in üzerine düşen çok büyük sorumluluk var.” diye konuştu.

Çok mutlu olduğunu dile getiren Utkanlar, emeği geçen çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

“Bunlar çok büyük emeklerle oluyor.” diyen Utkanlar, “Burada güzel bir çalışma daha oldu. KARDEMİR-KARDÖKMAK beraberce bir sinerji yarattılar. Bu sinerjiyle yola devam etmeye başladık. Şimdi yeni presimiz geldi. Presimizi geçenlerde devreye aldık. Artık kendi akslarımızı döverek, işleyerek, direkt olarak doğrudan, cevherden tren tekerlek setine bir harekete girmiş olduk. Gitgide hızımızı, yoğunluğumuzu artıracağız. Ülkemize ve hepimize hayırlı olsun. Tüm çalışan arkadaşlarımın ellerine sağlık. Daha iyi günlerde buluşmak, daha yeni ürünleri ürün gamımıza dahil etmek üzere hepinizin emeğine sağlık diyorum.”

Konuşmanın ardından tıra yüklenen TSI belgeli 8 demir yolu tekerlek seti Sivas’a doğru yola çıkarıldı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ford Trucks’ın “Seviye-4 Otoyol Pilotu” teknolojisine sahip kamyonunun test sürüşü gerçekleştirildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 08.09.2024 00:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Ford Otosan'ın ağır ticari araç markası Ford Trucks, otonom sürüşe olanak sağlayacak Seviye-4 Otoyol Pilotu fonksiyonuna sahip kamyonunu test sürüşüne çıkardı.

Test sürüşüne Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanı sıra Ford Otosan Ford Trucks’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, IC Altyapı Grubu Genel Müdürü Serhat Soğukpınar, ICA Yavuz Sultan Selim Köprüsü Genel Müdürü Alper Akar da katıldı.

Bakan Uraloğlu'nun gerçekleştirdiği test sürüşü Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) ile donatılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Çevre Otoyolu'ndaki trafiğe kapalı alanda yapıldı.

Ford Trucks'tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Ford Otosan olarak ağır ticari araç sektöründe dönüştürücü bir adımı atmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Yenilikçi teknolojiyi test etmelerinin yanı sıra Türkiye'nin mühendislik ve teknoloji alanında ne denli büyük başarılara imza atabileceğini gözler önüne serdiklerini vurgulayan Duman, “Yaklaşık dört yıldır üzerinde çalıştığımız Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisi, bu hedeflere ulaşmak için geliştirdiğimiz en önemli projelerden biri. Otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirdiğimiz bu teknoloji sayesinde, kamyonlarımızın taşımacılık faaliyetlerini tamamen otonom bir şekilde gerçekleştirebilmesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Duman, “Ford Otosan olarak, mobilite ekosisteminin geleceğini şekillendiren bu tür yenilikçi çözümlerle, sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

– Seviye-4 Otoyol Pilotu birçok davranışı gerçekleştiriyor

Bu arada şirketten verilen bilgiye göre, test sürüşünde, Ford Trucks'ın Türkiye'de geliştirdiği Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisine sahip ilk kamyonu, lojistik merkezler arasındaki taşımacılık faaliyetlerini, güvenlik sürücüsünün gözetiminde otonom olarak gerçekleştirebilme potansiyelini kanıtladı.

Otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirilen Seviye-4 Otoyol Pilotu, şerit takibi, öndeki araca göre hızı ve mesafeyi ayarlama, yan şeritleri kontrol edip gerektiğinde şerit değiştirme ve ardından tekrar şeridine dönme, dur-kalk manevraları gibi kritik sürüş davranışlarını başarıyla gerçekleştiriyor.

Seviye-4 Otoyol Pilotu, çekici üzerindeki ileri teknoloji ürünü sensörlerle çevresini algılıyor, hareketlerini planlıyor ve planlanan rota üzerinde aksiyonlarını gerçekleştiriyor. Fonksiyon, algılama, lokalizasyon, çevre modeli, karar verici, sürüş planlama ile kontrolcü gibi yazılım bloklarından oluşuyor.

Yeni nesil bu teknoloji, verimlilik, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından pek çok avantaj sunuyor. Lojistikte artan talebe bağlı maliyetleri düşürürken, araçların günlük kullanım süresini artırarak daha yüksek verimlilik sağlıyor. Ayrıca operasyonları optimize ederek, insan hatalarından kaynaklanan kazaları en aza indirmeyi ve yakıt tüketimini yüzde 10'lara varan oranda azaltmayı hedefliyor.

Ford Trucks, bu fonksiyon ile ağır ticari araç sürücüsü eksikliğinden kaynaklanan lojistik tedarik sorununa da çözüm getirmeyi amaçlıyor.

– Kamyon sürücüsünün günlük sürüşünün yüzde 90'ını karşılandı

Ford Otosan mühendisleri, geliştirdikleri yapay zeka ve robotik algoritmalarını bütüncül bir yazılım mimarisine entegre ettikten sonra Seviye-4 Otoyol Pilotu geliştirme faaliyetlerini simülasyon ortamında ve trafiğe kapalı otoyolda fiziksel araç üzerinde son bir yıldır test ederek gerekli doğrulamalarını tamamladı.

Bu noktada, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu İşletmecisi ICA'nın Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) adını verdiği teknolojisinden de yararlanıldı. Seyahat sürelerinin azaltılması, trafik güvenliğinin arttırılması, mevcut yol kapasitelerinin optimum kullanımı, mobilitenin artırılması” gibi amaçlar doğrultusunda geliştirilen, “kullanıcı-araç-altyapı-merkez” arasında çok yönlü veri alışverişi ile izleme, ölçme, analiz ve kontrol içeren AUS sayesinde Ford Trucks'ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe kapalı alanda tüm testleri başarıyla gerçekleştirdi.

Ford Trucks, geliştirme ve doğrulama çalışmaları sonucunda, bir kamyon sürücüsünün günlük sürüşünün yüzde 90'ını karşılayacak, normal sürüş koşullarında sürücü desteğine ihtiyaç duymadan kendi kendine yol alabilen bir araç teknolojisi geliştirdi.

Sonraki aşamada, Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe açık otoyollarda güvenlik sürücüsü eşliğinde ilk deneme sürüşlerine başlayacak. Bu deneme sürüşleri ile farklı senaryolar tespit edilip analiz edilecek. Ayrıca, emniyet şeridine yanaşma, gece koşullarında sürüş, kötü hava koşullarına uyum sağlama ve acil durum manevraları gibi yeni davranış setlerinin her aşamada geliştirilmesi de hedeflenecek.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331