Operasyonda bacağını kaybeden gazinin hedefi milli sporcu olmak

Halil Kızılyer
Yayın: 18.09.2023 15:16
A+ A-

Pençe-Şimşek operasyonları sırasında 2020’de el yapımı bombaya basarak sol bacağını kaybeden 21 yaşındaki gazi Uzman Çavuş Yusuf Deli, protez takıldıktan sonra başladığı tekerlekli sandalye basketbolunda milli formayı giyme hedefine ilerliyor.

rak’ın kuzeyindeki Pençe-Şimşek operasyonları sırasında bacağını kaybeden Hataylı Komando Uzman Çavuş Yusuf Deli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçüklüğünden itibaren asker olmayı istediğini söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde 2017’de görev yapmaya başladığını belirten Deli, “2020 yılında Pençe-Şimşek Harekatı esnasında arama tarama faaliyetinde el yapımı patlayıcıya basmam sonucunda yaralandım. Bunun neticesinde sol bacağımda diz üstü ampütasyon gerçekleşti, sağ bacağımda da kırıklar vardı.” diye konuştu.

Ölümü göze alarak asker olduğunun altını çizen Deli, duygularını şöyle aktardı:

“Bombaya bastığım anda büyük bir çınlama hissettim, patlama esnasını tam hatırlayamıyorum. Hayatım film şeridi gibi gözümün önünden geçti. O esnada sevdikleriniz aklınıza geliyor, başka bir şey düşünemiyorsunuz. Bilincim açıktı, dirayetli olmaya çalıştım. Zaten ben de timde sağlık personeliydim ama ben yaralandım, müdahaleyi arkadaşlarımın yapması gerekti.

İlk müdahalenin ardından Ankara’ya getirilerek Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyat oldum ve daha sonra Ankara Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavim devam etti. Burada inanılmaz bir aile ortamı var, herkes bizim için, ağabey, abla, anne ve baba gibi. Burada ilk adımınızı atıyorsunuz, nasıl ki bir çocuk doğar ve ilk adımını atar, anne babası varsa yanında olur, burada da biz böyleyiz. İlk adımımı attığımda buradaki ablalarımız hep yanımdaydı. Protezim geldikten hemen sonraki süreçte ilk adımlarımı atmaya başladım, yaklaşık 2 ay sonra ilk adımlarımı attım.”

“Gazilerimizi ve engellilerimizi spora teşvik etmek için elimden geleni yapacağım”

Olay sonrası hayata bakışının değiştiğini anlatan Deli, “Askerlikten önce de futbol oynuyordum, her zaman spor yapıyordum. Gazilerin burada antrenman yaptığı gördüm, ben de katıldım. Tekerlekli sandalye basketbolu oynamaya başladım. Memleketimde de Hatay Büyükşehir Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’na girdim. Hedefim milli sporcu olmak. Aynı zamanda Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim.” dedi.

Deli, en büyük hedefinin milli takıma girmek olduğunu ve bunun için çok çalıştığını dile getirerek, taburcu edildikten sonra döndüğü memleketinde 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremi ailesiyle yaşadığını ifade etti.

Depremden dolayı antrenmanlara katılamadığını, bunun kendisini çok üzdüğünü ama bireysel olarak idmanlarına devam ettiğini kaydeden Deli, “Depremden de sağ çıkabildim, sevdiklerimi kaybettim. Yaklaşık 7 ay geçti ama acısını sürekli bir yanımızda hissediyoruz. Ancak yaptıklarım ve yapacaklarımla örnek olmaya devam edeceğim. Gazilerimizi ve engellilerimizi spora teşvik etmek için elimden geleni yapacağım.” şeklinde konuştu.

Gelecekte basketbol antrenörü olmak için çabalayacağını söyleyen Deli, bundan sonra hayatını spor üzerine kurmak ve bu alanda tüm gazilere örnek olmak istediğini vurguladı.

“Her zaman Türk bayrağımızı dalgalandırmaya devam edeceğiz”

Uzman Çavuş Deli, gazi olduktan sonra iki doğum gününün olduğunu belirterek, “Biri doğduğum 18 Eylül, bir diğeri ise 19 Eylül Gaziler Günü.” dedi.

Yürüyebilmenin ve yeniden ayağa kalkabilmenin mutluluğuyla yaşama daha sıkı tutunduğunun altını çizen Deli, duygularını şöyle dile getirdi:

“Hep asker olmayı istedim. Bu hedefime ulaştım. Asker olduktan sonra Kuzey Irak’taki operasyonda başarılı bir şekilde görevimi yaptım, birçok görevlerde bulundum ve gazi oldum. Gazi olduktan sonra da hiçbir şeyi bırakmadım. Bugün tekrar beni çağırsalar, tekrar giderim. O derece askerliği seviyorum.

Cumhuriyet’imizin 100. yılında da bütün ebediyete intikal eden şehitlerimizi rahmetle anıyorum, tüm gazilerimizi kutluyorum. Biz her zaman buradaydık, burada olmaya devam edeceğiz. Kimsenin gözü arkada kalmasın, her zaman Türk bayrağımızı dalgalandırmaya devam edeceğiz.”

“Sosyal hayata adapte olmuş durumda”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Engin Koyuncu da gazi Yusuf Deli’nin sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi.

Uzman Çavuş Deli’nin hastaneye geldiğinde sol bacağında ampütasyon, sağ bacağında da kırık ve farklı sorunların bulunduğunu belirten Koyuncu, “Yusuf Gazimiz, şu anda sol bacağındaki proteziyle yürüyebiliyor, sosyal hayata adapte olmuş durumda.” ifadesini kullandı.

Koyuncu, sportif faaliyetlerde bulunan gazinin genel sağlık durumunun çok iyi olduğunu, basketbolun yanı sıra paraşütle atlama gibi aktiviteleri rahatlıkla yapabildiğini, diğer gazilere ve engelli vatandaşlara örnek olduğunu söyledi.

Yılda 900 gazinin protezleri Ortez Protez Merkezi’nde ileri teknolojiyle üretiliyor

Hastanenin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve TRT tarafından başlatılan kampanya sonrasında bağışlarla, Türk Silahlı Kuvvetleri Elele Vakfının koordinasyonunda kurulduğunu, yaklaşık 23 yıldır hizmet verilen merkezin kuruluş amacının gazilerin çağdaş koşullarda rehabilitasyonunun gerçekleştirilebilmesi olduğunu anlatan Koyuncu, dünya ile eş zamanlı, yüksek teknolojinin sunduğu tüm hizmetlerin verildiğini aktardı.

Koyuncu, kuruluşundan bugüne merkezde çok sayıda gazinin tedavisinin tamamlandığına işaret ederek şunları kaydetti:

“Yılda yaklaşık 1000 gazimiz burada yatarak tedavi görüyor, 7 bin civarında gazimizin ayaktan poliklinik muayenesi yapılıyor ve yine yılda 900 gazimizin Ortez Protez Merkezi’nde ileri teknoloji kullanılarak protezleri üretiliyor. Bunun yanı sıra yaklaşık 150 gazimizin de küçük çaptaki ameliyatları yapılıyor.

Merkezde açık ve kapalı spor alanları var, sportif faaliyetleri rehabilitasyonun bir parçası ve tamamlayıcısı olarak görüyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi Engelliler Spor Kulübü bünyesinde de futbol, basketbol, okçuluk gibi spor faaliyetleri sürdürülüyor. Buradan ülkemize kazandırılan 100’ün üzerinde milli sporcumuz var.” (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ford Trucks’ın “Seviye-4 Otoyol Pilotu” teknolojisine sahip kamyonunun test sürüşü gerçekleştirildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 08.09.2024 00:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Ford Otosan'ın ağır ticari araç markası Ford Trucks, otonom sürüşe olanak sağlayacak Seviye-4 Otoyol Pilotu fonksiyonuna sahip kamyonunu test sürüşüne çıkardı.

Test sürüşüne Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanı sıra Ford Otosan Ford Trucks’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, IC Altyapı Grubu Genel Müdürü Serhat Soğukpınar, ICA Yavuz Sultan Selim Köprüsü Genel Müdürü Alper Akar da katıldı.

Bakan Uraloğlu'nun gerçekleştirdiği test sürüşü Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) ile donatılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Çevre Otoyolu'ndaki trafiğe kapalı alanda yapıldı.

Ford Trucks'tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Ford Otosan olarak ağır ticari araç sektöründe dönüştürücü bir adımı atmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Yenilikçi teknolojiyi test etmelerinin yanı sıra Türkiye'nin mühendislik ve teknoloji alanında ne denli büyük başarılara imza atabileceğini gözler önüne serdiklerini vurgulayan Duman, “Yaklaşık dört yıldır üzerinde çalıştığımız Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisi, bu hedeflere ulaşmak için geliştirdiğimiz en önemli projelerden biri. Otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirdiğimiz bu teknoloji sayesinde, kamyonlarımızın taşımacılık faaliyetlerini tamamen otonom bir şekilde gerçekleştirebilmesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Duman, “Ford Otosan olarak, mobilite ekosisteminin geleceğini şekillendiren bu tür yenilikçi çözümlerle, sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

– Seviye-4 Otoyol Pilotu birçok davranışı gerçekleştiriyor

Bu arada şirketten verilen bilgiye göre, test sürüşünde, Ford Trucks'ın Türkiye'de geliştirdiği Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisine sahip ilk kamyonu, lojistik merkezler arasındaki taşımacılık faaliyetlerini, güvenlik sürücüsünün gözetiminde otonom olarak gerçekleştirebilme potansiyelini kanıtladı.

Otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirilen Seviye-4 Otoyol Pilotu, şerit takibi, öndeki araca göre hızı ve mesafeyi ayarlama, yan şeritleri kontrol edip gerektiğinde şerit değiştirme ve ardından tekrar şeridine dönme, dur-kalk manevraları gibi kritik sürüş davranışlarını başarıyla gerçekleştiriyor.

Seviye-4 Otoyol Pilotu, çekici üzerindeki ileri teknoloji ürünü sensörlerle çevresini algılıyor, hareketlerini planlıyor ve planlanan rota üzerinde aksiyonlarını gerçekleştiriyor. Fonksiyon, algılama, lokalizasyon, çevre modeli, karar verici, sürüş planlama ile kontrolcü gibi yazılım bloklarından oluşuyor.

Yeni nesil bu teknoloji, verimlilik, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından pek çok avantaj sunuyor. Lojistikte artan talebe bağlı maliyetleri düşürürken, araçların günlük kullanım süresini artırarak daha yüksek verimlilik sağlıyor. Ayrıca operasyonları optimize ederek, insan hatalarından kaynaklanan kazaları en aza indirmeyi ve yakıt tüketimini yüzde 10'lara varan oranda azaltmayı hedefliyor.

Ford Trucks, bu fonksiyon ile ağır ticari araç sürücüsü eksikliğinden kaynaklanan lojistik tedarik sorununa da çözüm getirmeyi amaçlıyor.

– Kamyon sürücüsünün günlük sürüşünün yüzde 90'ını karşılandı

Ford Otosan mühendisleri, geliştirdikleri yapay zeka ve robotik algoritmalarını bütüncül bir yazılım mimarisine entegre ettikten sonra Seviye-4 Otoyol Pilotu geliştirme faaliyetlerini simülasyon ortamında ve trafiğe kapalı otoyolda fiziksel araç üzerinde son bir yıldır test ederek gerekli doğrulamalarını tamamladı.

Bu noktada, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu İşletmecisi ICA'nın Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) adını verdiği teknolojisinden de yararlanıldı. Seyahat sürelerinin azaltılması, trafik güvenliğinin arttırılması, mevcut yol kapasitelerinin optimum kullanımı, mobilitenin artırılması” gibi amaçlar doğrultusunda geliştirilen, “kullanıcı-araç-altyapı-merkez” arasında çok yönlü veri alışverişi ile izleme, ölçme, analiz ve kontrol içeren AUS sayesinde Ford Trucks'ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe kapalı alanda tüm testleri başarıyla gerçekleştirdi.

Ford Trucks, geliştirme ve doğrulama çalışmaları sonucunda, bir kamyon sürücüsünün günlük sürüşünün yüzde 90'ını karşılayacak, normal sürüş koşullarında sürücü desteğine ihtiyaç duymadan kendi kendine yol alabilen bir araç teknolojisi geliştirdi.

Sonraki aşamada, Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe açık otoyollarda güvenlik sürücüsü eşliğinde ilk deneme sürüşlerine başlayacak. Bu deneme sürüşleri ile farklı senaryolar tespit edilip analiz edilecek. Ayrıca, emniyet şeridine yanaşma, gece koşullarında sürüş, kötü hava koşullarına uyum sağlama ve acil durum manevraları gibi yeni davranış setlerinin her aşamada geliştirilmesi de hedeflenecek.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331