Anadolu Ajansı tarafından
30 Eylül, 2023 12:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Turkcell dünya telekomünikasyon başkanlarını İstanbul’da ağırladı

İSTANBUL (AA) - Yeni Kuşak Taşınabilir Şebekeler Birliği'nin (NGMN) 2023 yılındaki son forumu ve idare şurası toplantısı, Turkcell’in mesken sahipliğinde İstanbul’da yapıldı.

Turkcell'den yapılan açıklamaya nazaran, ortalarında T-Mobile, Orange, China Mobile üzere dünyanın önde gelen telekom şirketlerinin bulunduğu ve kesimin gelecek planlarının değerlendirildiği toplantıda, küresel 6G standartlarının oluşturulması ile 5G teknolojisinin gelişimi mevzuları tartışıldı.

İstanbul’daki buluşmada ayrıyeten taşınabilir şebekelerin dijitalleşmesinin yanı sıra telekomünikasyon bölümünün geleceğine ve sürdürülebilirliğine ait bölümün gündemi de değerlendirildi.

Operatörler, birlikte yürüttükleri projelerle küresel telekomünikasyon dalının gündemindeki 6G ve 5.5G üzere yeni jenerasyon teknolojilerin geliştirilmesi ve standardizasyonuna rehberlik etmeyi amaçlıyorlar.

Türkiye’nin ve Turkcell'in bölümün milletlerarası dönüşümündeki rolünü öne çıkaran bu projelerde operatörler ortası iş birliği ve deneyim paylaşımları yapılarak daha sürdürülebilir global bir telekomünikasyon bölümü oluşturulması da hedefleniyor.

- "Yeni jenerasyon teknolojilerin geliştirilmesi konusunda öncülük etmeye devam ediyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, Türkiye'de dijital teknolojilerin gelişimine en değerli katkı sağlayan şirketlerden biri olarak, yeni kuşak teknolojilerin geliştirilmesi konusunda memleketler arası alanda da öncülük etmeye devam ettiklerini belirtti.

Sezgin, şunları kaydetti:

"Sektörümüzün geleceği hakkında stratejik tartışmalar ve tecrübe paylaşımı için telekomünikasyon dalının önde gelen başkanlarını İstanbul’da ağırlamaktan memnunluk duyduk. Geçtiğimiz yılın sonunda yapay zekâ tabanlı otonom yeteneklere sahip geleceğin 6G şebekelerinin geliştirilmesi için ‘Turkcell 6Gen Lab’ isimli bir AR-GE Laboratuvarı kurduk. Yeni Jenerasyon Taşınabilir Şebekeler Birliği’nde başta 6G olmak üzere, dalımızın dönüşümündeki öncü rolümüzü teyit eden ulusal ve milletlerarası birçok projeye katkıda bulunmaya devam ediyoruz."

NGMN Alliance Üst Yöneticisi (CEO) Anita Döhler ise Turkcell’in NGMN Forumu’na ve idare şurası toplantısına mesken sahipliği yapmasından ötürü memnuniyet duyduklarını açıkladı.

Döhler, "Bu aktiflik, Yeni Kuşak Taşınabilir Şebekeler Birliği'nin ana odak alanlarındaki çalışmalarıyla ilgili güncellemeleri paylaşmak için kıymetli bir fırsat sağladı. Burada, taşınabilir telekomünikasyon kesiminin bugünkü ve gelecekteki en büyük fırsatlarını ve zorluklarını ele aldık. Tüm ekosistemin faydasına olacak biçimde kesime tesirli bir rehberlik sağlama konusunda net bir misyonumuz var." tabirlerini kullandı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.