Trabzon’da inşaat ustası kaynak suyu çıkan 15 yerde çeşme yaptı

Anadolu Ajansı
Yayın: 02.10.2023 08:48
A+ A-

TRABZON (AA) – HAMZA LİDER KULOĞLU – Trabzon'un Yomra ilçesinde 59 yaşındaki inşaat ustası Orhan Karslı, meskeninin de bulunduğu bölgede kaynak sulardan hem insanların hem de hayvanların rahat biçimde faydalanabilmesi için 15 çeşme yaptı.

Uzun yıllardır İstanbul'da inşaat ustası olarak çalışan Karslı, AA muhabirine, eşi ile 3 yıldır yaz aylarını ilçeye bağlı Madenli Mahallesi'ndeki konutlarında geçirdiklerini söyledi.

Mahallede vakit geçirdikçe birçok noktadan çıkan kaynak suyun boşa aktığını gördüğünü ve gönlünün bu duruma razı olmadığını belirten Karslı, bunun üzerine harekete geçerek çeşme yapmaya karar verdiğini anlattı.

Karslı, evvel konutunun yakınındaki kaynak suyu boruya aktardığını, döküldüğü yere de çekiç ve murç yardımıyla oyduğu, yörede “taş kepçe” olarak da isimlendirilen suyun biriktiği kurnayı yerleştirdiğini tabir etti.

Hem suyu kıymetlendirmek hem de vakit geçirmek için başladığı işin gün geçtikçe büyüdüğüne işaret eden Karslı, yaptıklarını görenlerin de dayanaklarıyla tüm canlıların faydalanabileceği daha hoş çeşmeler yapmaya başladığını kaydetti.

Karslı, çeşme yapacağı yerdeki suyun akışını bir müddet takip ettikten sonra çalışmaya başladığını lisana getirerek, “Suyu boruya aktarıyorum, sonra da etraftan topladığım taşlara biçim vererek etrafına duvar örüyorum. Suyun döküldüğü yere de murçla oyarak yaptığım taş kepçeyi, hayvanların rahat su içebilmesi için de kütükten yaptığım yalakları yerleştiriyorum.” dedi.

– 2 yılda 15 çeşme yaptı

Taşa form vermeyi sevdiğini, aslında 43 yıl inşaat ustası olarak çalıştığını vurgulayan Karslı, şöyle devam etti:

“Beyaz kayaları dağlardaki taş ocaklarından temin ediyorum. Oralarda aradığım üzere bir kesim yoksa, yıkılmış eski konutların köşe taşlarından yapıyorum. Bu taşın özelliği ne sert ne de yumuşak olması. Taşları çekiç ve murçla iki gün çalışarak taş kepçe haline getiriyorum. Bazen o denli yoruluyorum ki gece yorgunluktan uyuyamıyorum. Heves ediyorum ki bir an evvel bitsin, bitsin diye daha süratli çekiç sallıyorum, o vakit da çok yoruluyorum. Doğal biraz da yaş var, ondan da yorgun düşüyorum. İki yılda 15 çeşme yaptım.”

Karslı, sıhhati el verdiği surece bu işi sürdürmek istediğini, ilçede istenen her yere de çeşme yapabileceğini belirterek, “Ben bu işi bedelsiz yapıyorum. Bu taş kepçenin bedeli yok, bana 10 bin lira ver bunu yapmam. Güç iş taşını bulması falan lakin hayır işi olduğu için o bana bir güç veriyor.” diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden 63 yaşındaki Cemal Karslı ise Orhan ustanın hoş bir hizmet yaptığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“İmalatı, montajı kendisine ilişkin, yapıyor ve insanların hizmetine sunuyor. Çok mutluyuz ustamızdan bizler de ona dayanak olmak için elimizden gelen maddi, manevi yardımı yapıyoruz. Ustamız bu işi bedelsiz yapıyor lakin görüp 'Bizim de hayra bir katkımız olsun' diyenleri de geri çevirmiyor. 'Borusunu, çimentosunu alayım' diyenler oluyor, benim iş yerimden de kum, çimento alıyor. 'Ne kadar istersen al' diyorum hiç kasvet yok, bu halde yardımcı oluyoruz.”

Karslı'nın çeşme yaptığı Tandırlı Mahallesi'nde ikamet eden Orhan Altınkaya da “Ustamızın yaptığı çalışmaları destekliyoruz, Allah razı olsun. Taşlara büyük emek veriyor.” sözlerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

MediaMarkt, “Dijital İkiz” projesiyle fiziksel mağaza deneyimini sanal gerçeklik dünyasına taşıdı

Anadolu Ajansı
Yayın: 16.09.2024 20:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – MediaMarkt, “Dijital İkiz” projesi kapsamında, tüketicilerine sunduğu fiziksel mağaza deneyimini sanal gerçeklik dünyasına taşıdı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, MediaMarkt'ın TechArena konsept mağazasının Sanal Gerçeklik platformu Spatial.io üzerinde oluşturulan, cep telefonu, tablet, bilgisayar ve VR gözlüklerden ziyaret edilebilen Dijital İkizi, bu kez MediaMarkt mağazalarında konumlandırılan VR alanları üzerinden 3D internet ortamında deneyimlenebilecek. Tüketiciler Metaverse evrenindeki mağazada sanal tura çıkabilecek ve beğendikleri ürünleri satın alabilecek.

MediaMarkt'ın tüketicilere fiziki dünya alışveriş deneyiminin etkileşimli ve ileri teknoloji odaklı bir versiyonunu sanal gerçeklik ortamında sunmak amacıyla başlattığı Dijital İkiz projesi, fiziksel engelleri ortadan kaldıran VR deneyimiyle tüketicilere alternatif, etkileşimli ve eğlence dolu bir gezinti ve alışveriş deneyimi sunuyor.

MediaMarkt'ın İstanbul, İzmir ve Ankara'da bulunan mağazalarını ziyaret eden tüketiciler, bu mağazalarda konumlandırılan özel deneyim alanlarındaki VR gözlüklerini kullanarak Tech Arena mağazasının olanaklarını, ürün ve marka çeşitliliğini bulundukları yerden keşfedebilecek.

Tüketicilerin son teknoloji ürünleri Metaverse evreninin büyüleyici ortamında farklı bir bakış açısından inceleyerek deneyimleyebilecekleri VR deneyim alanları eylül itibarıyla tüketicilerin deneyimine sunulacak ve 2025'in ocak ayına kadar MediaMarkt'ın İstanbul Marmara Park Tech Arena, İzmir Optimum ve Ankara Kentpark mağazalarında ziyaret edilebilecek.