Anadolu Ajansı tarafından
15 Ekim, 2023 04:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şişecam soda külünde büyüme yolculuğunu anlattı

blank

İSTANBUL (AA) - Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici, 10-12 Ekim'de Yunanistan'da gerçekleştirilen Dünya Soda Külü Konferansı'nda Şişecam'ın güçlü hedeflerini ve büyüme yolculuğunu anlattı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Şişecam, ana sponsoru olduğu Dünya Soda Külü Konferansı'nda sektörün önemli oyuncularıyla bir araya geldi.

Açıklamada 10-12 Ekim'de Atina'da gerçekleştirilen konferanstaki görüşlerine yer verilen Elverici, Şişecam'ın soda külü alanındaki büyüme yolculuğunu katılımcılarla paylaştı.

Şişecam'ın soda külü alanındaki üretim yolculuğuna 1969'da Türkiye'de başladığını belirten Elverici, "1997'de Bulgaristan'da 2006'da ise Bosna-Hersek'teki yatırımlarımızla büyüttüğümüz soda külü alanındaki varlığımız, 2019'da gerçekleştirdiğimiz ve 2021'de genişlettiğimiz ABD yatırımlarımızla bambaşka bir boyuta ulaştı. Gerçekleştirdiğimiz bu yatırımların sonucunda dünyanın en büyük iki soda üreticisinden biri konumuna geldik." ifadelerini kullandı.

- "Şişecam, dünyanın en büyük soda külü üreticisi haline gelecek"

Elverici, Şişecam'ın ABD'de gerçekleştirdiği soda külü yatırımlarının küresel olarak tüm soda külü pazarına hizmet etme vizyonunun en önemli adımı olduğunu belirtti. Bu yatırımın Şişecam'ın küresel pazardaki varlığını güçlendirirken esnekliğini de artırdığına dikkati çeken Elverici, şunları kaydetti:

"4 ülkede gerçekleştirdiğimiz üretimimiz sayesinde günümüz dünyasının en önemli problemlerinden olan coğrafi riskleri azaltmayı da başardık. Camın tüm temel alanlarında ve kimyasallarda faaliyet gösteren en büyük dikey entegre oyuncu olan Şişecam, pazarda hem üretici hem de müşteri kimliğiyle yer alıyor.

Bu Şişecam'a pazardaki dalgalanmaları önceden tahmin etme yeteneği ve arz-talep yönetimi üzerinde üstün kontrol gücü kazandırıyor. Günümüzde 5 milyon ton üretimiyle dünyanın en büyük iki soda üreticisinden biri olan Şişecam, 2028'e kadar kademeli olarak devreye alınması planlanan ABD doğal soda yatırımı sonucunda, yönetimindeki 10 milyon tonu aşan global soda külü üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük soda külü üreticisi haline gelecek."

Elverici, Şişecam'ın bu yıl ABD'de doğal soda külü ihracatı hedeflerine ulaşmasını sağlayacak ve lojistik altyapısını oluşturacak önemli bir yatırıma daha imza attığını vurguladı.

ABD'de doğal soda külü yatırımlarının potansiyel lojistik ihtiyaçları için Ciner Grubu ile Şişecam'ın yüzde 100 sahipliğindeki bağlı ortaklığı Şişecam Chemicals USA, Stockton Liman İşletmesi Projesi'ni yürütecek olan Denmar US LLC'ye ortak olduğu bilgisini paylaşan Elverici, "Yıllık 5 Milyon ton kapasiteli Stockton Liman İşletmesi yatırımımızın 2028 yılına kadar kademeli olarak devreye almayı planladığımız ABD’deki doğal soda külü yatırımımızla uyumlu olarak, 2027 yılında faaliyete başlamasını hedefliyoruz. Sürdürülebilir büyüme yolculuğumuzu garanti altına almak üzere yatırımlarımıza devam ediyoruz." açıklamasında bulundu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.