Avrupa’nın rüzgar türbini ihtiyacı büyük oranda Türkiye’den karşılanıyor

Halil Kızılyer
Yayın: 26.10.2023 11:24
A+ A-

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Genel Sekreteri İskender Kökey, Avrupa’nın enerjide dışa bağımlılığını yenilenebilir enerji gücüyle azaltma hedefinin, rüzgar sanayisi güçlü olan Türkiye’ye fırsatlar sunduğunu belirtti.

İzmir

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Genel Sekreteri İskender Kökey, AA muhabirine, rüzgar enerjisi sektörünün Türkiye için sadece enerji arz güvenliği meselesi değil, sağladığı istihdam ve ihracatla değer yaratan bir sektör olduğunu söyledi.

Rüzgar sanayisinin doğrudan 25 bin istihdam sağladığını aktaran Kökey, kule, jeneratör ve kanat üretiminin kümelendiği İzmir’in rüzgar türbininin ihtiyaç duyduğu ana ekipmanları en son teknolojiyle üreten fabrikalara ev sahipliği yaptığına dikkati çekti.

Kökey, Avrupa’nın en önemli 5. rüzgar sanayisi konumunda olan Türkiye’nin, AB’nin en önemli rüzgar endüstrisi paydaşlarından biri haline geldiğini ifade etti.

Salgın sonrasında kırılan tedarik zincirinin Avrupa’yı üretimi daha yakın coğrafyalara çekmeye zorladığını, Ukrayna – Rusya savaşının da enerjide dışa bağımlılığı azaltma mücadelesine ittiğini anlatan Kökey, şöyle konuştu:

“Tüm bu konjonktürel gelişmeler en önemli pazarımız olan Avrupa’nın rüzgar enerjisindeki kurulu gücünü çok daha hızlı artırmasını gerektiriyor. Rüzgara dayalı kurulu gücünüzü çok hızlı artırabilmek için sadece izin süreçlerini kısaltmanız yeterli olmuyor. Ekipman tedariğini de türbinlerin üretimini de aynı hızda yükseltmenizi gerektiriyor. Bölgenin rüzgar türbini ihtiyacı ciddi oranda Türkiye’den karşılanıyor. İçinde bulunduğumuz konjonktür rüzgar sanayisinin gelişimi için çok önemli fırsatlar sunuyor. Hatta hiç olmadığımız kadar avantajlı bir konumdayız şu anda. Avrupa Birliği önümüzdeki dönemdeki hedeflerine ulaşmak istiyorsa çok daha fazla ürünü, türbini çok kısa sürede tedarik etmek zorunda. Bu da Türkiye gibi rüzgar sanayisi güçlü ülkelerin önünde bir fırsat olarak duruyor.”

“Üreticiler yeni fabrikalar için yer bakıyor”

TÜREB Genel Sekreteri Kökey, kule, kanat, jeneratör üretiminin yanındaki diğer tüm tedarik zincirini daha da genişletmeyi amaçladıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Bu sadece ekonomiye artı değer, istihdam ve ihracat yaratmakla kalmayacak. Topyekun Türkiye sanayisinin kabiliyetlerinin de artmasına sebep olacak. Dolayısıyla biraz daha yan etkiler dediğimiz savunma sanayi, uzay sanayi gibi alanlarda da rüzgar endüstrisindeki bu deneyimimizi kullanarak ülkenin güçlü kaslarını daha da güçlendiriyor olacağız. Rüzgar sanayisi son yirmi yılda geçirdiği gelişimin, deneyimin meyvelerini yemek üzere çok önemli bir eşikten geçiyor ve şartlar hiç olmadığı kadar bizim lehimize. Biz de bu şartları ülke olarak en iyi şekilde kullanmayı arzu ediyoruz. Üreticiler yeni fabrikalar açmak için yer bakıyor.”

Rüzgar sanayisinin 1,5 milyar avroluk yıllık cirosunun yüzde 70-80’inin ihracat odaklı olduğuna işaret eden Kökye, bu rakamın kolaylıkla iki katına çıkartılabileceğini anlattı.

“Deniz üstü için Çandarlı doğru bir aday”

Dünyanın deniz üstü rüzgar santrallerine yönelmeye başladığını vurgulayan Kökey, Türkiye’nin bu alandaki sanayinin gelişimi için de uygun olduğunu söyledi.

Kökey, bunun için denizin kenarında üretim yapılabilecek alanlara ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “İzmir’in Çandarlı bölgesinin doğru bir aday olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.(AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

MediaMarkt, “Dijital İkiz” projesiyle fiziksel mağaza deneyimini sanal gerçeklik dünyasına taşıdı

Anadolu Ajansı
Yayın: 16.09.2024 20:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – MediaMarkt, “Dijital İkiz” projesi kapsamında, tüketicilerine sunduğu fiziksel mağaza deneyimini sanal gerçeklik dünyasına taşıdı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, MediaMarkt'ın TechArena konsept mağazasının Sanal Gerçeklik platformu Spatial.io üzerinde oluşturulan, cep telefonu, tablet, bilgisayar ve VR gözlüklerden ziyaret edilebilen Dijital İkizi, bu kez MediaMarkt mağazalarında konumlandırılan VR alanları üzerinden 3D internet ortamında deneyimlenebilecek. Tüketiciler Metaverse evrenindeki mağazada sanal tura çıkabilecek ve beğendikleri ürünleri satın alabilecek.

MediaMarkt'ın tüketicilere fiziki dünya alışveriş deneyiminin etkileşimli ve ileri teknoloji odaklı bir versiyonunu sanal gerçeklik ortamında sunmak amacıyla başlattığı Dijital İkiz projesi, fiziksel engelleri ortadan kaldıran VR deneyimiyle tüketicilere alternatif, etkileşimli ve eğlence dolu bir gezinti ve alışveriş deneyimi sunuyor.

MediaMarkt'ın İstanbul, İzmir ve Ankara'da bulunan mağazalarını ziyaret eden tüketiciler, bu mağazalarda konumlandırılan özel deneyim alanlarındaki VR gözlüklerini kullanarak Tech Arena mağazasının olanaklarını, ürün ve marka çeşitliliğini bulundukları yerden keşfedebilecek.

Tüketicilerin son teknoloji ürünleri Metaverse evreninin büyüleyici ortamında farklı bir bakış açısından inceleyerek deneyimleyebilecekleri VR deneyim alanları eylül itibarıyla tüketicilerin deneyimine sunulacak ve 2025'in ocak ayına kadar MediaMarkt'ın İstanbul Marmara Park Tech Arena, İzmir Optimum ve Ankara Kentpark mağazalarında ziyaret edilebilecek.