Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
31 Ekim, 2023 14:16 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 27.12.2023 16:39
A+ A-

Teknoloji ile Safranbolu Selanik Oldu

Dünyanın "en iyi korunan 20 kenti" arasında gösterilen Karabük'ün Safranbolu ilçesinde çekimleri devam eden, Gülizar-ı Cennet Zübeyde filminde kullanılan teknoloji imkânsızı başardı. Gülizar-ı Cennet Zübeyde filminin çekimleri Safranbolu’nun birçok farklı mekanlarında geceli gündüzlü devam ediyor. Son teknolojiyle gerçekleştirilen çekimlerin yanı sıra, Gülizar-ı Cennet Zübeyde filminin yönetmeni Gani Rüzgar Şavata’nın ve ekibinin mütevaziliğiyle de Safranboluluların gönlüne taht kurmayı başardığı öğrenildi. Film ekibinin, çekimleri için Safranbolu'nun birçok farklı konumunda tarihe saygılı ve çevre temizliğine oldukça duyarlı bir çalışma yürüttükleri izlendi. SAFRANBOLU’YA OLMAYAN “DENİZ” GETİRİLDİ Türkiye'nin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tanınan kenti Safranbolu, şimdi de film platolarında yerini aldı. Denizi olmayan bu kent, "Gülizar-ı Cennet Zübeyde" filminin çekimi için deniz teması ihtiyacını mavi kumaşlarla dekor oluşturarak karşılamayı başardı. Safranbolu'nun tarihi dokusuna uygun olarak teknolojiden destek alınarak gerçekleştirilen bu proje, dönem filmine mükemmel şekilde uyarlanmasını sağlayacak. Film ekibi, dönem filmine uygun mekan arayışında Safranbolu'yu tercih etti. Ancak deniz manzarası gereksinimi nedeniyle farklı bir çözüm bulmak zorunda kaldı. Bu noktada teknoloji devreye girdi. Safranbolu'nun tarihi sokaklarına ve evlerine mavi kumaşlar serilerek deniz teması yaratıldı. Bu başarılı dekorasyon ile film ekibi, Safranbolu'yu adeta Selanik'e benzetmiş oldu. Filmin usta yönetmeni Gani Rüzgar Şavata, Safranbolu'nun tarihi dokusunu bozmadan deniz kenarı sağlamak için teknolojiden faydalandıklarını belirtti. Orijinal yapılara zarar vermeden, kumaşlar ve diğer dekoratif ögelerle tarihi kente Selanik'e benzeyen bir atmosfer yaratmayı hedeflediklerini ifade etti. Safranbolu, Türkiye'nin tarihi değerlerini ve güzelliklerini sinemaya taşımanın bir örneği haline geldi.  Safranbolu'da gerçekleştirilen bu film, Türk film endüstrisinde ünik bir proje olarak yer alacağı ve diğer tarihi kentlere de örnek olacağı düşünülüyor. ÖNCE TARİHİ KONAK, PEMPE KÖŞK’E DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜ Safranbolu konağının Atatürk’ün doğduğu pembe köşke benzetilmesi için film ekibinin teknolojiden yararlandığı görülmüştü. Tarihi konağın rengi, dijital ortamda pembe renge boyanmış gibi gösterildi. Film ekibi, kentin tarihi mekânlarında çekim yaparken Safranbolu halkının da büyük desteğini almaya devam ediyor. Şimdiler de ise Safranbolu'nun tarihi evlerinin kapılarına kadar uzanan deniz manzarası merakla bekleniyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
19 Nisan, 2025 17:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bafra’da 3 şehit için 110 yıl sonra anma programı

SAMSUN (İHA) – Samsun’un Bafra ilçesine bağlı İnezü Koşuca Mahallesi’nde, 1. Dünya Savaşı’nda şehit düşen 3 asker için 110 yıl sonra anma programı düzenlendi.
Şehit torunu İrfan Er tarafından İnezü Koşuca Mahallesi Aile Sıhhati Merkezi önünde organize edilen aktiflikte, Hacı İbrahim Er’in oğulları olan Şehit Şaban, Şehit Mehmet Karaca ve Şehit Kurt İbrahim için dualar edildi, kabirlerine memleketlerinden getirilen topraklar konuldu.
Program, İrfan Er’in his yüklü konuşmasıyla başladı. Er konuşmasında, dedelerinin vatan uğruna cepheye gidiş öykülerini ve 110 yıllık arayışın sonunda şehitlik bilgilerinin netleştiğini anlattı. Er, "Bu topraklarda yaşayan, 1890’lı yıllarda 4 evladını savaşa gönderen Hacı İbrahim’in torunlarıyız. Sırf biri geri döndü. 110 yıl geçti, bulunmaz dediler lakin yaptığımız çalışmalar sonucu şehit olduklarını öğrendik" dedi.
Bafra İlçe Müftü Vekili Abdülkadir Kılıç da şehitlik mertebesiyle ilgili konuşma yaparak şehitler için dua etti. Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç ise "Şehit torunu İrfan Er tarafından gerçekleştirilen bu manalı aktiflikte yer almaktan gurur duyuyoruz. Aziz şehitlerimizin anısını yaşatmaya ve emanetlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz" tabirlerini kullandı.
Konuşmaların akabinde din vazifelileri tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti ve ilahiler okundu. Bayburt ve Trabzon’daki kabirlerden alınan şehit toprakları, dualar eşliğinde Türk bayrağına sarılı halde, İnezü Koşuca Mahallesi Camii yanındaki anıt mezarlığa konuldu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.