Anadolu Ajansı tarafından
16 Kasım, 2023 04:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Amasra’da maden ocağındaki patlamaya ilişkin davanın beşinci duruşması başladı

blank

BARTIN (AA) - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin yaralandığı patlamaya ilişkin 7'si tutuklu 23 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 195 sayfalık iddianamenin, Bartın Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmesiyle 25-28 Nisan, 3-5 Mayıs, 24-25 Temmuz ve 16-18 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen duruşmaların ardından davanın beşinci oturumu başladı.

Bartın Adliyesi'nde özel olarak oluşturulan salondaki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ile taraf avukatları katıldı.

Adliye içi ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alındı.

Duruşmada, Zonguldak'tan gelerek kurtarma çalışmalarına katılan 13 kişilik tahlisiye ekibinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 60 tanık dinlenilecek.

Nisan ve mayıs aylarında iki celse ve 7 gün süren duruşmalarda tutuklu ve tutuksuz sanıkların, 4-25 Temmuz'da müşteki ifadeleri alınmış, 16-18 Ekim'de ise 74 tanık dinlenilmişti.

- Süreç

Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı. Bir işçi sevk edildiği hastanede 4 Kasım 2022'de, bir işçi de 5 Nisan'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti.

Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında aralarında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in de bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Şüphelilerden TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural ile kartiyelerden (birkaç üretim ünitesinden oluşan ocak) sorumlu maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş ile Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan tutuklanmış, 4 şüpheliye adli kontrol hükümleri uygulanmış, şüphelilerden 3'ü çıkarıldıkları hakimlikçe, 9'u savcılık sorgularının ardından serbest bırakılmıştı. Bu şüpheliler arasında yer alan bir kişi hakkında da soruşturma sürecinde takipsizlik kararı verilmişti.

İddianamede, tutuklu sanıklar Özdemir, Ekmekci, Soylu ve Tural hakkında 42 kez "olası kastla öldürme" suçundan toplam 840 yıldan 1050'şer yıla kadar, 4 kez "olası kastla yaralama" suçundan da toplam 4 yıl 16 aydan 12'şer yıla kadar hapis talep ediliyor.

Bu 4 sanığın iki suçtan toplam 844 yıl 16 aydan 1062'şer yıla kadar hapsi istenen iddianamede, diğer 4'ü tutuklu 19 sanığın ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi isteniyor.

Mahkeme heyeti, 28 Nisan'daki duruşmada açıkladığı ara kararda, müessese müdür yardımcısı Salih Atmaca'nın adli kontrol şartıyla tahliyesine, diğer 7 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar vermişti.

blank
Şafak Zeki Akca tarafından
17 Nisan, 2025 10:50 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KARABÜK’TE HAYVAN BAKIM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

KARABÜK’de herkesin kolayca ulaşıp hizmet alabileceği bir Hayvan Hastanesi kuruluyor…

***

Karabük Belediyesi bünyesinde bir veterinerlik hizmeti var ama çok kötü şartlarda hizmet veren bir yerdi.

BARINAKLARDA küçük operasyonların yapılabildiği klinik bölümleri hizmet veriyorsa da, kapasiteleri çok küçük; sahipli hayvanlar için beklenen hizmeti vermiyordu.

***

MADEM sokak canlarıyla bir arada yaşıyoruz..

Onların da insanlarınki gibi tam teşekküllü bir hayvan bakım ve rehabilitasyon merkezi olmalıydı.

***

Sayın Özkan ÇETİNKAYA; Karabük’ün bu sorununa da el atarak Karabük’e

HAYVAN BAKIM VE REHABİLİTASYON Merkezi'ni kuruyor.

Bu çalışma hayvanseverleri çok sevindirdi.

SON yıllarda sokak hayvanlarını sahiplenenlerin ya da sokakta, bahçede, sağda solda sevip karınlarını doyuran vicdanlı vatandaş sayısı giderek artıyor olması…

Bu sorumluluğu gönüllü olarak yüklenirlerken, hayli masraf yapıyorlar.

Bir hayvanın sorumluluğunu üstlenmek, sahiplenmek, bakımıyla, yiyeceğiyle, barınmasıyla falan her şeyini yüklenmek hayli maliyetli iş.

Mama fiyatları çıldırmış durumda.

Veterinerlik işleri hiç sormayın!

Kısırlaştırma yapılacak meselâ; soruyoruz “ne kadar?”

Yedi bin isteyen var, “sen tanıdıksın, bu da cins bir hayvan değil, sokak köpeği türü.. Beş bine hallederiz” diyen…

Kanser hastası iki köpeğimizin tedavisi için otuz bin lira civarında bir rakam telaffuz edildi daha geçen gün.

Sokak canları için ücretsiz, sahipli canlar için makul ve mantıklı tedavi rakamlarıyla vatandaşı zorlamayan bir hizmet politikası eşliğinde yapılırsa çok daha iyi olacağını söylüyor vatandaş…

İşte bu yüzden, Karabük Belediyesinin ve Özkan Çetinkaya’nın bu çalışmasını takdire şayan buluyoruz diye beyanatlar veriliyor.

***

Çalışması yapılan HAYVAN BAKIM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ’nin faaliyet alanları ve projenin neler kapsadığını sizlere yazıyoruz.

***

Bin hayvan kapasiteli olarak planlanan tesis, toplam 13 Bin metrekarelik bir alan üzerine inşa ediliyor.

Merkez; Tedavi, rehabilitasyon, bakım ve sosyal etkileşim alanlarıyla yalnızca geçici barınma değil, hayvanların tüm yaşam ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlandı. Proje bünyesinde 1.910 metrekarelik köpek parkuru, serbest gezinti alanları, çevre dostu peyzaj düzenlemeleri ve ziyaretçilere yönelik otopark alanı yer alıyor.

Ayrıca merkezde, veterinerlik hizmetlerinin sunulacağı tam donanımlı bir sağlık altyapısı da kuruluyor. Bu yönüyle proje, fiziksel bir tesisin ötesinde, sürdürülebilir bir hayvan refahı modeli sunmayı hedefliyor.

Karabük’te inşası süren Modern Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin tamamlanmasıyla birlikte, bölgenin en kapsamlı ve donanımlı hayvan bakım tesislerinden birinin hizmete açılması hedefleniyor.

***

Bir de hayvan mezarlığı konusu var.

Ölen hayvanı ne yapıyorlar?

Çöp konteynerine atıyorlar. Şehir çöplüğüne gidiyor hayvanın ölüsü.

Kırsaldaysanız, uygun bir çukur kazıp gömebiliyorsunuz belki..

Şehirde yaşayanlar için büyük sorun.

Yaşlılık ve hastalık nedeniyle ölen canların gömülebileceği bir mezarlık alanı oluşturmak o kadar zor olmasa gerek.

Kalın sağlıcakla

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.