HAYAT OKURYAZARLIĞI

HAYAT OKURYAZARLIĞI

Yayın: 04.01.2024 10:56
Paylaş:
A+ A-

Cem Yılmaz’ın stand-up yani otur-kalk gösterilerinde -bu tabir bana aittir- geçen bir replikle başlayalı bugünkü yazımıza: “Birinci sınıfı okuyup bırakacaksın!” Değil mi; Neden ikinci sınıf insan olalım ki?

Bu deyişi evirip çevirip, sağdan, soldan, önden, arkadan baktığımızda çok şey ifade ettiğini düşünüyorum. Espriye “okuma!” ve “yazma!” vurgularıyla da yaklaşmamız imkân dâhilinde efendim. Okur-yazar ağırlığında olanlarımız, neyi kastettiğimi zaten anlamışlardır.

Evet, okuryazarlık bir ağırlık gerektirir. Burada kitap obeziteliğinden bahsetmiyorum. “Her şeyin fazlası zarar, ortası yarar, azı ise karardır.” diyeceğim ama belki de bana kızanlarınız olacak. Ne de olsa “Eşek yüküyle kitap okumak” diye de bir deyimimiz var dostlar. Ekliyorum: “Eşekli kütüphanecimiz” bile var. Fakir Baykurt’un bu kitabını okurken sanki bir filmin içinde gibi hissediyorsunuz kendinizi.”

Gelelim, sonunda “okuryazarlık” teması olan alanlara:

İlk aklıma gelenler: “Medya Okuryazarlığı, Bilişim Okuryazarlığı, Finansal Okuryazarlık” mesela. Bulabildiklerimse şöyle eklenebilir:

“Ağ Okuryazarlığı, Ahlak Okuryazarlığı, Amerikan Okuryazarlığı, Anayasa Okuryazarlığı, Bilgisayar Okuryazarlığı, Bilimsel Okuryazarlık, Coğrafya Okuryazarlığı, Çevre Okuryazarlığı, Çoklu Kültür Okuryazarlığı, Dans Okuryazarlığı, Dijital/Sayısal Okuryazarlık, Dünya Okuryazarlığı, E-Okuryazarlığı, Ekonomi Okuryazarlığı, Eleştirel Okuryazarlık, Enformasyon Teknolojisi Okuryazarlığı, Eskiçağ Okuryazarlığı, Gazete Okuryazarlığı, Görsel Okuryazarlık, Grafik Okuryazarlığı, İnternet Okuryazarlığı, Kültür Okuryazarlığı, Kütüphane Okuryazarlığı, Matematik Okuryazarlığı, Meslek Okuryazarlığı, Politika Okuryazarlığı, Sinema Okuryazarlığı, Tarım Okuryazarlığı, Tarih Okuryazarlığı, Teknoloji Okuryazarlığı, Televizyon Okuryazarlığı, Tüketici Okuryazarlığı, Yasa Okuryazarlığı, Yatırım Okuryazarlığı, Yurttaşlık Okuryazarlığı, Web Okuryazarlığı, vs.”

“Ne de çokmuş” diyenlerinizi duyar gibiyim. “Memlekette bu kadar okuryazar var mı acaba?” diye de sorabilirsiniz.

Hepimizin ortak görüşüdür belki: İnsan, aslında sadece okuma- yazmayı öğrenmekle de gerçekten okur-yazar olmayı garantilemiyor maalesef. Eskiler okul yüzü görmemiş, okul yolunun hep patikasından ilerlemiş olsa da, hayat okuryazarlığı onların çift şeritli otobanda ilerlediğini ispatlıyor.

Çünkü “En iyi öğretmen, hayattır”. Ve de: “Hayatı iyi okumak ve yaşam sınavında anladığımızı yazmak” bize çok büyük puanlar kazandıracaktır kanaatindeyim.

Yazımı bu hayatı iyi okuyup yazmış bir üstat olan Merhum Abdürrahim Karakoç’un “Akıl Karaya Vurdu” adlı kitabından “Biraz da Kitaplar Seni Okusun” başlıklı şiiriyle nihayetlendiriyorum:

Canlı bir kitapsın, yazarı Mevlâ/Açık dur, kitaplar seni okusun./Yüzünde şavklansın nazarı Mevlâ/Eğilsin mehtaplar seni okusun.

Kasırga ol, döne döne zikir et/Her nefese on bin misli şükür et/Şüphe burgacında Hakkı fikir et/Uyansın girdaplar seni okusun.

Erisin geceler gündüze gel ki/Kalmasın tek engel bir düze gel ki/Secdede Rabb’inle yüz yüze gel ki/Minberler, mihraplar seni okusun.

‘Ezel’in, ‘ebet’in şifresi sende/Menfinin, müspetin şifresi sende/Çözülsen de olur, çözülmesen de/Sorular, cevaplar seni okusun.

Aşktan, estetikten, ahenkten yana/Şiir, resim, müzik imrensin sana/Camiler, sebiller gelsin lisana/Hayırlar, sevaplar seni okusun.

Bedenin coğrafya, tarihtir dünün/Ayrı ayrı sayfa saatin, günün/Dört kapısı açık dursun gönlünün/Âlimler, erbablar seni okusun.

Nefret boşta kalsın, aşk ile dol da/Işık, kılavuz ol gittiğin yolda/Kurandan feyz alan bir mektup ol da/Yazdığın kitaplar seni okusun.

Bilmem anlatabildik mi? Hikâyeyi…

Kaynakça:

http://pedokur.blogspot.com/ Erişim Tarihi:28.12.2023 

 

Satılmış Ümit ÇETİNKAYA

28.12.2023

Kastamonu/Ağlı

Yorumlar

  1. ALİ kendir

    Kalemine sağlık hocam , yüreğine sağlık

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu’da Gençlik Festivali 23 Mayıs’ta Başlıyor

Yayın: 20.05.2024 12:50
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu Belediyesi ile Karabük Üniversitesi iş birliğinde gençlik festivaline imza atılacak. 23-25 Mayıs tarihlerinde, tarihi ve mistik atmosferiyle ünlü Tarihi Çarşı Han Arkası Sokak’ta, birbirinden renkli etkinliklerle dolu bir Gençlik Festivali düzenlenecek.

Sanat Sokakta” sloganıyla gerçekleşecek olan bu festival, katılımcılara kültür, sanat ve müzik dolu 2 gün vaat ediyor. Safranbolu’nun eşsiz tarihî dokusunda gerçekleşecek olan festival, gençleri bir araya getirerek, unutulmaz anlar yaşatmayı hedefliyor. Tarihi Çarşı Han Arkası Sokak, festivalin ev sahipliği yapacağı mekân olarak, zengin tarihi atmosferi ve dokusuyla katılımcılara benzersiz bir deneyim sunacak.  Safranbolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Karabük Üniversitesi Fethi Güzel Sanatlar Tasarım Fakültesi tarafından organize edilecek festival kapsamında, çeşitli sanat dallarından örneklerin sergileneceği atölye çalışmaları, sokak sanatçılarının performansları, müzik gruplarının konserleri ve daha birçok sürpriz yer alacak. Katılımcılar iki gün boyunca saat 14.00 ve 22.00 arasında düzenlenecek bu etkinliklerle hem sanatın büyüsüne kapılacak hem de yeni yeteneklerini keşfetme fırsatı bulacaklar.

Gençlik Festivali, Safranbolu’nun kültürel ve sosyal hayatına önemli bir katkı sunarken, aynı zamanda gençlerin bir araya gelerek yeni dostluklar kurmasına ve paylaşımlarda bulunmasına olanak tanıyacak. Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, tüm gençleri, 23-25 Mayıs tarihleri arasında Tarihi Çarşı Han Arkası Sokak’taki Gençlik Festivali’ne katılmaya davet etti.