Anadolu Ajansı tarafından
18 Ocak, 2024 12:04 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Türkiye’den Amerika’ya fındık ihracatının artırılması hedefleniyor

Giresun Ticaret Borsasının hazırladığı "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi" projesi çerçevesinde, bu yıl Kuzey ve Güney Amerika ülkelerine yönelik fındık tanıtım çalışmalarının artırılması hedefleniyor.

Giresun Ticaret Borası Başkanı Hamza Bölük, AA muhabirine, Türkiye'nin en büyük fındık ihraç pazarının Avrupa olduğunu söyledi. Bölük, sektördeki bazı kurum ve kuruluşların yanı sıra kendilerinin de yeni pazarlar belirlenmesi için çalışma yürüttüklerini belirtti. Ticaret Bakanlığınca desteklenen proje kapsamında Kasım 2023'te Almanya'da organize edilen toplantılarda, Avrupalı çikolata sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile Türk ihracatçısını bir araya getirdiklerini ifade eden Bölük, 2024'te ise hedeflerinin Kuzey ve Güney Amerika ülkeleri olduğunu aktardı.

Kanada'da Türk fındığı tanıtılacak

Bölük, Mayıs 2024'te Kanada'da düzenlenecek gıda fuarına katılarak Türk fındığını tanıtacaklarını dile getirdi. Fuarda Türk ihracatçısı ile alıcı firmaları bir araya getireceklerini anlatan Bölük, "Fındığımızı, özellikle de 'Giresun kalite' ürünümüzü Kuzey ve Güney Amerika ülkelerine de pazarlamak için tanıtım faaliyetlerimiz olacak. Firmalarımızın yeni ticari anlaşmalara imza atması için çalışmalarımız olacak." dedi. Bölük, başta ABD olmak üzere Kanada, Brezilya gibi kalabalık nüfusa sahip ülkelerdeki insanlara fındık yedirebilmeyi amaçladıklarını belirterek, "Fındığımızı tanıtabilmek, ticaretimizi artırabilmek için sektördeki diğer paydaşlar gibi biz de çaba gösteriyoruz. Amacımız da pazarımızı artırmak ve dünyaya daha fazla Türk fındığı yedirebilmek." diye konuştu. Ülkeler arası ticarette "uzak" veya "yakın" gibi tanımların kalmadığının altını çizen Bölük, şu değerlendirmede bulundu: "Kuzey ve Güney Amerika olsun, Uzak Doğu ülkeleri olsun bizim için uzak değil çünkü biz fındığı Avrupa'nın dışına çıkarmalıyız. Aynı pazarda kalırsak ürettiğimizi satamaz noktaya gelebiliriz. O nedenle bir taraftan üretimimizi artırmaya çabalarken, aynı şekilde ürettiğimizi satabilme noktasında olmalıyız. Başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ülkeleri kadar Kuzey ve Güney Amerika ülkelerine de Türk fındığının satışında büyük önem veriyoruz. Brezilya, Kanada, ABD gibi ülkelere ihracatımız var. Ama istenilen düzeyde mi, hayır. ABD başta olmak üzere Kuzey ve Güney Amerika ülkeleri çok açık pazar. ABD'nin 400 milyona yakın nüfusu var ama tükettiği fındığa bakacak olursak pazarda çok az. Diğer ülkeler de aynı şekilde. Dolayısıyla bizim Amerika ülkelerindeki pazara fındığımızı daha fazla satmamız lazım." Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği verilerine göre, Türkiye, geçen yıl 121 ülkeye 283 bin 518 ton fındık ihraç ederek 1 milyar 864 milyon 551 bin 43 dolar gelir sağladı. İhracatın 3 bin 240 tonu ABD'ye gerçekleştirilerek 24 milyon 564 bin 933 dolar gelir elde edildi. Brezilya'ya 39 milyon 33 bin 613 dolar karşılığında 5 bin 946 ton, Kanada'ya ise 19 milyon 696 bin 302 dolar karşılığında 3 bin 188 ton fındık ihraç edildi. (AA)
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 20:44 tarihinde yayınlandı
A+ A-

UNESCO kenti Safranbolu’da Turizm Haftası kutlamaları başladı

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası dolayısıyla program düzenlendi.

Eski Çarşı'da düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Turizm Haftası'nın hem Karabük hem de Türkiye için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Vali Yavuz, bayram tatili süresince yaşanan turizm hareketliliğine değinerek, şu ifadeleri kullandı:
"Bayram tatilinin arkasından değişik illerden, yurt içinden, yurt dışından ziyaretçilerimizi ve misafirlerimizi ağırladık. Sadece 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde Karabük sınırlarından 1 milyon 718 bin araç çıkış ve giriş yaptı. Bu bize ne ifade ediyor? Ciddi bir hareketliliği ifade ediyor."
Safranbolu ilçesinde 200 binin üzerinde aracın giriş yaptığını, yaklaşık 400 binin üzerinde kişinin de ziyaret ettiğini hatırlatan Yavuz, "Aslında bu veriler bize şunu söylüyor: Biz bayramda ciddi bir hareketlilik yaşadık. Ciddi bir misafir ağırladık. Ciddi bir turist ağırladık. Bu ilde bu potansiyel var. Bu il ve bu şehir ve bu ilçe aslında turizm çekebiliyor" diye konuştu.
"O zaman bizim bunu daha iyi yönetmemiz lazım" diyen Yavuz, "Bu turizm potansiyelini hep birlikte; valiliğimiz başta olmak üzere kaymakamımız, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, odalarımız, turizm işletmelerimiz, turizmden ekmeğini kazanan ya da bu şehrin sokaklarında gezen, nefes alan hepimizin bu süreci iyi yönetmemiz lazım. Bu turizm hareketliliğini çok iyi yönetmeniz lazım ki daha ilerlere, daha nitelikli ve daha kaliteli bir turizm noktasına doğru gidelim" ifadelerini kullandı.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise yaptığı konuşmada, kentin turizmde hak ettiği yere ulaşması için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.
Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin de turizmin önemine değinerek, Türkiye'nin bu alanda güçlü bir destinasyon olduğunu vurguladı. Şahin, "Dünyanın en önde gelen ve hızla büyüyen sektörlerinden biri olan turizm ve bundan alacakları payları artırmak için ülkeler adeta büyük bir rekabet içindedirler. Ülkemiz sahip olduğu zengin kültürel mirası, iklimi ve doğal güzellikleriyle çeşitli turizm alternatifleri sunarak bu rekabette güçlü bir turizm destinasyonu olduğunu kanıtlamıştır" dedi.
Konuşmaların ardından öğrencilerin halk oyunları gösterileri sergilenirken, Rıza Akkaya'ya ait ‘Zamanhane' yağlı boya resim sergisinin açılışı yapıldı. Program serginin gezilmesi ile sona erdi.

blank
blank
blank

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.